Wat is Saturn

Wie is Saturn

Saturn valt onder de Duitse Media-Saturn-Holding GmbH. Deze paraplu omvat Media Markt, redcoon en Saturn.  Saturn kennen we als een hippe elektronicawinkelketen en prijsvechter. Saturn verkoopt alleen maar bekende merken. Je kunt er terecht voor TV, witgoed, hifi, entertainment, telecommunicatie en multimedia.

 

Saturn wereldwijd

Algemeen

Het hoofdkantoor van de 3 ketens zit in Ingolstadt (DE). Ze doen het goed: 18 landen hebben of Media Markt of Saturn of redcoon winkels of een combinatie van. Het is hun streven om elk jaar wereldwijd 60 nieuwe winkels te openen en die zijn niet van de kleinste in vloeroppervlak. Redcoon is de kleinste partner maar bestaat ook nog maar sinds 2003. Ze kwamen pas in 2011 bij de Saturn-Media groep.

De filosofie van Saturn in het kort: de laagste prijs, de grootste keuze en het nieuwste van het nieuwste op de markt ligt in de winkels. De winkelspreiding is zodanig dat de consument niet ver hoeft te rijden om een winkel van het Saturn concern binnen te stappen.

Organisatie: elke winkel is een apart bedrijf. De winkeldirecteur/bedrijfsleider heeft een aandeel van 10%. Voor het overige heeft hij 'carte blanche': hij is verantwoordelijk voor het assortiment, de prijs, de marketing en het personeel. De nadruk ligt op de 'teambuilding' van het verkooppersoneel: ze mogen mee beslissen over het productgamma in de winkel.

Onderscheidende verkooppolitiek: alle apparaten en gadgets staan uitgestald in de winkels. Je kunt ze vastpakken, niks in kastjes of achter slot!

Saturn heeft ook online shops maar nog niet in alle landen. Tot nu toe kun je in Nederland, Italië, Oostenrijk en Duitsland naar de webshop. De online verkooppolitiek: alleen het eigen land wordt beleverd.

Verder maakt Saturn er wereldwijd een punt van dat hun klanten met 100% recycleerbare winkeltassen de deur uitstappen. 

Saturn Nederland

Saturn startte in 2006. Het hoofdkantoor zit in Rotterdam. Zij openden hun eerste wat men noemt 'flagship store' in mei 2012 in Amsterdam met als special guest 50Cent. Eind 2011 hadden ze 8 winkels in Nederland.  

Saturn zet zichzelf in de markt als zijnde dé winkel voor de allernieuwste gadgets, games, 3D-televisies en andere elektronica. De winkels van Saturn zijn hippe superstores: je vindt er alle apparatuur van de meest uiteenlopende (alleen maar) A-merken.

Assortiment: Beeld/geluid, Telecom, Navigatie/car, Computer, Witgoed, Foto/video, Keuken, Muziek/films/ boeken, Verzorging en Gaming.   

Webshop tarieven:

- pakketjes verzenden gebeurt met PostNL en kost 4,90 euro.

- bezorgen aan huis: van 25 tot 39 euro, afhankelijk van de afstand.

- Soms hebben ze speciale 'actie'-tarieven. Dan is verzending gratis of 1,90 euro.

Let wel: Saturn NL verstuurt en levert alleen binnen Nederland.

Saturn België

De eerste winkel in België opende in 2007 op de Meir in Antwerpen. Eind 2011 waren er al 21 winkels. Het is de bedoeling van Saturn om eind 2012 de webshop in België te openen. Het hoofdkantoor zit in Asse-Zellik.

Prijsvergelijk

Prijzen vergelijken tussen de verschillende landen is praktisch niet mogelijk. De typenummers die gebruikt worden voor bijvoorbeeld TV's lijken wel op elkaar maar zijn nooit helemaal hetzelfde. Bovendien moet je dan zelf gaan afhalen als je de grens over wil om bvb. naar Saturn Duitsland te gaan. Dat kost ook geld... 

Conclusie

Concurrenten onder elkaar zou je zeggen: MediaMarkt, redcoon en Saturn. Daar houdt het niet op. Er zijn nog vele, vele webshops waar je terecht kunt voor (bijna) hetzelfde assortiment. Vergeet niet: online kun je alleen maar voor je eigen land bestellen. 

En we mogen blij zijn met Saturn & Co: ze zorgen toch maar voor een paar duizend werkplekken die vooral jonge werknemers aanspreken.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden