Wat moet je weten over je iPod batterij

De batterij

Als je een apparaat koopt zoals een iPod wil je graag hebben dat het lang meegaat. Je komt al snel op een probleem: De batterij.

Het is namelijk zo dat hoe vaker je iets oplaadt hoe slechter de batterij wordt. Nu kan je natuurlijk de batterij vervangen zodat je apparaat het nog wat langer uithoudt, maar bij een iPod gaat dit nog niet zo gemakkelijk…

‘Waarom’ vraag je? Lees verder om erachter te komen.

De batterij van een iPod

Het is waar dat de batterij van je iPod slechter wordt en dat het moeilijk te vervangen is. De batterij van een iPod is een Lithium-ion-accu . Deze kun je niet vervangen wanneer je het wilt zoals je bij een mobieltje het klepje aan de achterkant weghaalt en de batterij eruit haalt.

Je kunt je iPod ongeveer 300 tot 500 keer opladen. Als dit gebeurt is, is de kwaliteit van de batterij zo slecht dat je iPod maar enkele uren kan aanstaan voordat hij weer uitvalt.

Apple heeft de iPod batterij op een specifieke manier ontworpen, waardoor de gebruikers het zelf niet makkelijk kunnen vervangen. Hierdoor is de iPod zo plat en uiterst glad.

Is dat een reden om geen iPod e.d. te kopen?

Het antwoord is nee…

De iPod is zo ontworpen dat het een hele tijd blijft voortduren. Maar langer dan 2 jaar kun je niet verwachten omdat de batterij een Lithium-ion-accu is. De 300 tot 500 opladingen verminderen de kracht van deze batterij sterk. Maar je kunt je altijd nog aan wat regeltjes houden, zodat je het meest uit je iPod kunt halen. (zie tips)

Hoe vervang je een iPod batterij?

Vroeger vond Apple dat wanneer de batterij versleten was, je gewoon een nieuwe iPod moest kopen. Veel mensen vonden dit geldverspilling en kochten een vervanger die redelijk overeen kwam met de mogelijkheden van een iPod, maar minder duur was.

Hierdoor begon Apple na te denken en kwam uiteindelijk tot een conclusie: Je kan je IPod batterij laten vervangen voor maarliefst 99 dollar. Later werd dit 59 dollar. Dit alles vond plaats in november 2003

Tips

  • Houd je iPod altijd op kamer temperatuur (0° to 35° C ). Hierbij werkt de batterij het best.
  • Als je iPod al een tijdje koud is: laat het even opwarmen voordat je het aanzet.
  • Laat je iPod nooit in een auto liggen, zeker niet in de zomer en winter.
  • laat geen direct zonlicht op je iPod vallen

Extra

Wanneer een iPod oplaadt:

In één uur kan een iPod voor 80% opladen. Het heeft echter vier uur nodig om volledig op te laden. Wanneer een iPod telkens volledig oplaadt kun je het leven van de batterij voor een lange tijd verlengen.

Belangrijk

  • Laad een iPod alleen op wanneer de batterij helemaal leeg is.
  • verwijder het hoesje dat om je iPod zit wanneer je iPod oplaadt.
  • Doe je iPod uit als je voor een lange periode weg bent.

Verlichting

Wanneer je in een goed verlichte kamer zit kun je de verlichting van je iPod lager zetten. De verlichting kan namelijk al snel een groot deel van de energie wegvreten.