Tips voor het kopen van een afstandsbediening

Inleiding

Voor veel apparaten heb je een afstandsbediening nodig, denk bijvoorbeeld maar aan de TV, digitale ontvanger, muziekinstallatie, spelcomputer en harddisk recorder. Een afstandsbediening is reuze handig omdat je het apparaat zoals de naam het al zegt op afstand kunt bedienen. Maar al die verschillende afstandsbedieningen kunnen ook lastig zijn. En wat moet je doen als je afstandsbediening kapot is? Lees hieronder de tips voor het kopen van een afstandsbediening.

Universele afstandsbediening

Een universele afstandsbediening kun je voor verschillende apparaten gebruiken. Zo heb je maar één afstandsbediening voor al je apparaten! Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een universele afstandsbediening wilt kopen.

  • Aantal apparaten. Je moet eerst bekijken welke en hoeveel apparaten je wilt bedienen met een universele afstandsbediening. Je hebt al snel drie tot vier apparaten! Aan de hand daarvan kun je een universele afstandsbediening kopen die deze mogelijkheid biedt. Er zijn afstandsbedieningen waarmee je meer dan vijftien apparaten kunt bedienen!
  • Apparaat herkenning Je hebt niks aan een universele afstandsbediening als hij geen contact kan maken met het apparaat naar keuze. Kijk dus eerst in de handleiding van je apparaten na of het mogelijk is dat ze bediend worden door een universele afstandsbediening. Daarna is het van belang om een afstandsbediening te kiezen die je kunt gebruiken voor jouw apparaten. Vraag raad aan een verkoper of kijk online de handleiding na op merk en typenummer. Dit kan even zoeken zijn omdat sommige afstandsbedieningen gebruikt kunnen worden bij meer dan 5000 merken en typenummers!
  • Bediening afstandsbediening. Wanneer je een universele afstandsbediening hebt gekocht moet je deze koppelen aan je apparaten. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van een code. Op je afstandsbediening kun je een code invoeren dit bij een apparaat hoort. Daarna zou de afstandsbediening moeten werken. Met wat duurdere universele afstandsbedieningen kun je verbinding maken met internet. Hier wordt de software gedownload en de functies overgenomen.
  • Soort afstandsbediening Ook qua afstandsbediening heb je de keus. Kies je voor een ouderwetse afstandsbediening met drukknopjes of ga je voor een touchscreen. Wanneer je kiest voor een afstandsbediening met drukknoppen is het vaak even puzzelen welke knoppen je nodig hebt voor welk apparaat! Met een touchscreen zijn de mogelijkheid groter en is het overzicht duidelijker. Een universele afstandsbediening met touchscreen is over het algemeen wel prijziger!
  • Prijs. De prijzen liggen ver uit elkaar. Een universele afstandsbediening kost gemiddeld honderd euro. Maar er zijn ook afstandsbedieningen te koop van rond de vierhonderd euro! Het verschil zit in de bediening en de mogelijkheden.

Wat moet je doen als je afstandsbediening kapot is?

Het kan ook zijn dat je oude afstandsbediening kapot of kwijt is. In de meeste gevallen kun je het apparaat met de hand bedienen, maar dit is toch lastig! Je gaat ook geen nieuw apparaat kopen als deze nog goed werkt. Je zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe afstandsbediening. Dit kan een universele afstandsbediening zijn, maar je kunt ook op zoek gaan naar een gewone afstandsbediening. Er zijn verschillende sites die zich speciaal richten op afstandsbedieningen. Hier kun je afstandsbedieningen van veel apparaten en merken vinden. Een goede site is bijvoorbeeld Afstandsbediening-online.nl. Er worden hier ruim 30.000 originele afstandsbedieningen verkocht. De kans is dus groot dat jouw afstandsbediening er tussen zit.

Tips en opmerken

  • Bij aankoop van een universele afstandsbediening let je er op of je deze voor je apparaten kunt gebruiken. Bekijk ook de mogelijkheden als je van plan bent om op korte termijn nieuwe apparaten aan te schaffen. Het is zonde als de afstandsbediening niet meer werkt.
  • Ben je op zoek naar een afstandsbediening en kun je deze nergens vinden? Kijk dan eens op sites als Marktplaats. Vaak krijg je het apparaat er dan ook bij, maar het is toch de moeite waard als dit voor een klein prijsje is.

Conclusie

Met een afstandsbediening kun je op afstand een apparaat bedienen. Voor de meeste mensen is een afstandsbediening onmisbaar! Met een universele afstandsbediening kun je meerdere apparaten met één afstandsbediening bedienen. Maar het kan ook zijn dat je eigen afstandsbediening kapot is. Er zijn verschillende sites waar je originele afstandsbedieningen kunt kopen, zodat je niet gelijk het apparaat hoeft te vervangen.