Online veilingen: schijn bedriegt!

Online veilingen

Makkelijk en spannend en in elk geval een uitdaging: je hebt iets nodig en meld je aan bij de online veilinghuizen. Dan is het wachten op de bewuste veilingdag. Vol spanning zit je voor je laptop en doe je een of meerdere keren mee met het opbod.  Cool toch!? Maar lees altijd eerst de voorwaarden die het veilinghuis stelt. Als beginneling op veilingen kan het heel goed zijn dat je achteraf versteld staat van hoeveel je uiteindelijk betaalt want je had de veilingvoorwaarden helemaal niet gelezen. Dure fun?

 

Online veilen en regels

Na een bezoek aan verschillende online veilinghuizen kun je alleen maar vaststellen dat de algemene regels bijna overal hetzelfde zijn. Dat is goed nieuws: online kopen bij veilinghuizen is goed geregeld. Om dramatische verrassingen bij bieden op online veilingen te voorkomen toch dit advies: lees vooraleer te bieden de Algemene Voorwaarden. Of nog beter: de 'Veel gestelde vragen' van elk veilinghuis. Dit voorkomt onaangename facturen.

Online veilinghuizen werken als volgt…

Gemakkelijkheidshalve zetten we de meest gangbare principes op een rij:

1. Prijzen:

 • Zijn de genoemde prijzen per stuk?
 • Sommige websites vermelden de prijs en in kleine lettertjes: te vermeerderen met omzetbelasting (=BTW), opgeld en eventuele overige kosten.
 • Opgeld: zit niet in de biedprijs inbegrepen en varieert!
 • Exclusief BTW: je bent verplicht om BTW te betalen! Misreken je zeker niet op dit bedrag!!! Bij jouw bod wordt eerst het opgeld geteld (10-15-16-17%? Dit percentage is afhankelijk van het veilinghuis) en over jouw bod + het opgeld betaal je dus 19% BTW. Het meest voorkomende geval als rekenvoorbeeld: je koopt iets voor € 1000. Dan komt daar bij: het opgeld (=veilingkosten): 16% = € 160. Brengt het voorlopige totaal op € 1160. Daar komt nog eens bij : BTW 19% = € 220,40. Dus aan het einde van je bod van € 1000 komt er een rekening van € 1380,04. Oftewel: afhankelijk van de veilingkosten en het % BTW (19%) kun je als hulpregel best minimum 1/3 van je bod fictief bijtellen als je ook maar ergens op biedt!(zelfs iets meer want in dit (standaard)voorbeeld is de bijtelling 38%)
 • Soms betaal je ook nog een ‘verwijderingsbijdrage’ maar dat is niet zo veel!
 • Pc's en servers worden verkocht exclusief licenties, software en besturingssysteem mits dit anders staat vermeld!

2. Verzend-/bezorgkosten

 • Is de prijs ex of inclusief en/of vervoerskosten? Uiteraard meestel NIET omdat het veilinghuis vooraf niet kan weten waar de gekochte goederne naartoe moeten! Raadpleeg de tarieven van de verzendkosten vooraleer je gaat bieden, tenzij je bereid bent om de goederen persoonlijk af te halen! Sommige veilinghuizen bezorgen helemaal niet: je bent zelf en altijd verplicht om de goederen af te halen! In het slechtste geval moet je de aangekochte keuken zelf ter plekke demonteren (zorg dat je gereedschap en bekwame personen bij hebt) om ze mee te kunnen nemen.
 • Verzend- of bezorgkosten kun je best voorkomen of met andere woorden: organiseer deze kosten zelf! Vooral bij grotere aankopen zoals een keuken, computer, kasten, meubels, bureau’s enz… zijn deze kosten afhankelijk van het gewicht, de omvang en de afstand waar ze naartoe moeten gebracht. Dit wordt wel duidelijk uitgelegd in de veiligvoorwaarden maar is en blijft een extra, moeilijk in te schatten kost.

Wat zijn veilingkosten?

Veilingkosten en ‘opgeld’ betekenen hetzelfde doch dit betekent niet dat het percentage altijd hetzelfde is: wij kwamen zowel 10%, 15%, 16% als 17% van de bieding tegen! Dit betekent dat het veilinghuis alleen maar geld verdient als er iets wordt verkocht! (no cure, no pay). Vandaar dat de tarieven overal verschillend zijn …

Hoe kun je bieden?

Niet alle maar sommige sites gebruiken verschillende biedmogelijkheden: lees hun instructies goed voor je hieraan begint!

 • een ‘gewoon bod‘: moet altijd hoger of minimaal gelijk zijn aan het openingsbod.
 • Voor vervolgbiedingen geldt een minimale verhoging die afhankelijk is van het huidige (hoogste) bod.
 • Automatisch bod of Autobod: verhoogt automatisch je bod met het kleinst toegestane opbod bedrag zodat je weer de hoogste bieder bent. Dit is niet bij alle veilingsites mogelijk! Voordeel is wel dat je niet elke keer handmatig een nieuw bod hoeft uit te brengen en dus niet constant voor je PC hoeft te zitten! Je kunt hierbij je maximum bedrag op voorhand meedelen aan de veilingsite!
 • A la minute: het ‘koop-nu bod’: dit is meestal een speciale knop die voorzien is in het menu op de webstie: direct kopen voor een vooraf bepaald bedrag. Deze optie is niet overal bechikbaar!

Hoe lang kan ik bieden?

De verkopende partij, meer bepaald het veilinghuis, bepaalt het openingsbod en de start- en einddatum van de veiling. De veiling kan automatisch met 5 tot 20 minuten worden verlengd indien er in de laatste minuten nog een bod heeft plaatsgevonden. Deze estafette duurt net zolang totdat er in de laatste 5-20 minuten niet meer wordt geboden.

Is er een zichttermijn?

Als je iets online koopt heb je als enig ‘bewijs’ de foto’s die op de website staan. Een foto is uiteraard niet hetzelfde als de realiteit: toch een iets andere kleur, toch meer versleten dan gedacht, toch groter of kleiner dan op de veilingwebsite enz… Kortom: ten minste 7 werkdagen heb je recht om je aankoop thuis te onderzoeken of e.e.a. naar tevredenheid is. Zoniet kun je beroep doen op het herroepingsrecht: behalve de kosten van terugzending, mag de je aankoop retourneren. Echter: de verzendkosten van retourneringen zijn altijd voor rekening van de koper! Heb je vooraf betaald dan ben je wel afhankelijk van het veilinghuis wanneer het aankoopbedrag wordt terug betaald.

Hoe betaal je bij een bod op een online veiling?

1. Door overboeking op het bankrekeningnummer van het veilinghuis,

2. Door betaling via iDeal

3. Onder rembours (= bij aflevering thuis). 

Zie ook: Krasveiling