Hoe betrouwbaar is online winkelen

Inleiding

Steeds meer landgenoten kiezen vandaag voor online winkelen. Waarom geraakt dit online shoppen bij ons zo goed ingeburgerd? Hoe is het nu precies gesteld met de betrouwbaarheid van de financiële transacties en dus ook van dit online shoppen?

Niet alleen kleding en mode-artikelen

Online winkelen is een fenomeen dat de jongste jaren meer en meer aanhangers telt. Dergelijke websites schieten inderdaad als de gekende paddenstoelen uit de grond. Daar waar men tot voor kort hier bijna uitsluitend voor kleding en allerlei mode-artikelen terecht kon, kwam daar de jongste maanden duidelijk verandering in. Zo kan men vandaag voor de aankoop van zowat alle producten op het internet terecht.

Groeiend vertrouwen

Door deze jongste evolutie neemt het vertrouwen van zowel de Belgische als de Nederlandse consument in e-commerce, spectaculair toe. Dat wordt door de cijfers van zowat alle verbruikersorganisaties en beroepsfederaties bevestigd. Uit hun cijfermateriaal blijkt immers overduidelijk dat online-aankopen het jongste jaar met méér dan twintig procent toenamen. En deze trend zet zich dit jaar zelfs nog nadrukkelijker door. Uit deze recente onderzoeken blijkt eveneens dat een gemiddelde aankoop via e-commerce zo'n 85 euro bedraagt. Ook dit is veruit het hoogste cijfer dat ooit werd bereikt.

Gunstige invloed van de crisis

Verwonderlijk genoeg is dit sterk stijgend succes van online winkelen in hoofdzaak te danken aan de economische crisis waarmee we de jongste jaren kregen af te rekenen en waarvan de gevolgen vandaag nog steeds nadrukkelijk nazinderen. Maar wat is nu precies de oorzaak van dit verkoopsucces? Deskundigen zijn er rotsvast van overtuigd dat dit succesverhaal het rechtstreekse gevolg is van het merkelijk goedkoper worden van de verschillende producten die via internet worden aangeboden. Inderdaad, in vele gevallen zijn vergelijkbare producten meestal voordeliger verkrijgbaar via internet dan in de ons vertrouwde (buurt)winkel. Wat hiervan de reden is, is eigenlijk niet zo moeilijk te achterhalen. Via het internet kunnen handelaars immers merkbaar lager geprijsde producten op de markt brengen.

Minder onkosten

Ze slagen daar in omdat ze duidelijk heel wat minder onkosten hebben dan hun traditionele collega's. Zo moeten ze zéker niet beschikken over een fysieke winkelruimte, wat uiteindelijk één van de grootste uitgaven van de traditionele handelaar is.

Meer comfort

De consument ervaart op zijn beurt een verhoogd comfort bij dit online-winkelen. Zo kunnen we gezellig thuis, vanuit onze luie zetel, zowel prijzen als producten kiezen en met elkaar vergelijken. We worden daarbij ook niet geconfronteerd met transport- en/of parkeerkosten en dito problemen. We hangen voor het winkelen ook niet af van de sterk wisselende weersomstandigheden en we moeten géén vervelende files trotseren. Via online shoppen kunnen we eveneens de soms ellenlange rij wachtenden aan de kassa vermijden. Wat eventueel wél kan gebeuren, is dat er verzendingskosten worden aangerekend. In veruit de meeste gevallen worden deze vanaf een bepaald aankoopbedrag kwijt gescholden.

Uitgebreid aanbod

► Het sterk groeiend succes van online winkelen hangt van vele, andere factoren af. Het aanbod aan producten en diensten wordt alsmaar groter én gespecialiseerder.

► Een andere vaststelling is zéker ook het sterk groeiend aantal Belgische én Nederlandse bedrijven die, via hun website, hun producten aanbieden. Onder hen ook heel wat "Private Sales": verkopen die in tijd beperkt zijn en meestal al na enkele dagen afgesloten worden. Tot voor kort werd men met dergelijke "Private Sales" hoofdzakelijk geconfronteerd op gespecialiseerde mode-websites. Nu hanteren steeds meer online-aanbieders een gelijkaardige verkoopformule. Zo worden bijvoorbeeld nu al fietsen (Veloflash), huishoudtoestellen (Outlet-Avenue) en decoratieartikelen (Snapstore) via deze "Private Sales" op het web aangeboden. Deze speciale manier van verkopen, speelt zéker ook in het voordeel van de consument. Deze laatsten kunnen immers op flinke kortingen rekenen. Deze variëren meestal van zo'n 20 tot zelfs 70%.

Betrouwbaarheid financiële transacties

Hamvraag bij dit alles is ongetwijfeld de betrouwbaarheid van de financiële transacties en dus ook van dit online winkelen. En ook op dit vlak is een positieve evolutie merkbaar. De veiligheid van online shoppen is er de jongste jaren sterk op vooruit gegaan. Dubieuze financiële sites werden één voor één van de markt gedrongen. De meerderheid der webwinkels werkt vandaag hoofdzakelijk met betrouwbare betaalterminals waaronder Ogone en Paypal één van de belangrijkste zijn.

Conclusie

Er zijn alvast heel wat positieve argumenten om voor de aankoop van allerlei producten voor het internet te kiezen. Niettemin blijft ook hier waakzaamheid zéker geboden. Zorg er inderdaad onder alle omstandigheden voor dat je de verkoopsvoorwaarden kent, die op de betrokken website van toepassing zijn. Het online winkelen moet vandaag aan bepaalde voorschriften voldoen. Dat is een positieve zaak voor de consument, die daardoor ook op bepaalde rechten kan rekenen.