Welke gratis software is de beste voor mijn online webshop

Gratis software voor webshop

Veel mensen willen graag een graantje meepikken van internet. Dat is te zien op deze website waar artikelen geschreven worden met de bedoeling daar nog iets aan over te houden. Veel mensen denken na over het beginnen van een webshop, maar welke software is beschikbaar om zo'n online winkel te beginnen. Dit artikel bespreekt twee mogelijkheden tot het starten van een online winkel. Deze beide mogelijkheden zijn gratis te implementeren in een online omgeving. Belangrijke voorwaarde is wel dat je beschikt over een domeinnaam die gehost wordt inclusief de mogelijkheid tot een MySQL database.

Domeinnaam + hosting

Eerlijk is eerlijk, een eigen domeinnaam inclusief een hostingpakket met MySQL database is niet gratis. Maar voor een succesvolle webshop die een eigen reputatie opbouwt op internet is het van levensbelang een eigen domeinnaam te voeren. Tevens biedt dit de mogelijkheid om nog veel meer uit je online omgeving te halen dan alleen maar de webshop. Verder is een webshop op een eigen domein volledig in te richten en te stylen naar je eigen smaak en dat is voor dit artikel de doorslaggevende keuze om te kiezen voor een eigen domeinnaam.

Joomla

Joomla is een bekend en zeer krachtig Open Source CMS (Content Management System)pakket. Behalve dat je middels Joomla een professionele website kunt bouwen is dit ook nog eens relatief eenvoudig. Belangrijker nog, omdat Joomla een Open Source CMS is hoef je ook niet te betalen om te werken met Joomla. Het pakket is gratis te downloaden, de meest recente versie is op dit moment 1.7.1. Er zijn veel uitbreidingen te krijgen voor Joomla, een groot deel van deze uitbreidingen zijn gratis maar er bestaan ook professioneel geprogrammeerde uitbreidingen waarvoor betaald moet worden. Het is mogelijk een professionele webshop te maken zonder daarvoor iets voor de software te hoeven betalen.

Joomla versie

Mocht je webshop snel live gaan dan zou ik nog kiezen voor Joomla 1.5 De Hikashop en Virtuemart installaties op Joomla 1.5 zijn uitgebreid getest en veel webshops die nu live zijn draaien op die combinatie. Joomla 1.7.1 is nieuw en er zitten nog behoorlijk wat bugs in die opgelost moeten worden. Heb je zin om te experimenteren dan is Joomla 1.7 de beste keuze. Deze versie is de meest nieuwe en heeft de toekomst, veel uitbreidingen zullen nog komen terwijl de ontwikkeling van Joomla 1.5 toch wel behoorlijk stil is komen te staan.

De webshop

Er zijn vele mogelijkheden voor het bouwen van een webshop binnen Joomla maar ik wil de aandacht vestigen op de twee grootste en meest bekende voor Joomla. De twee grootste en bekendste webshops voor Joomla zijn:

  • Virtuemart
  • Hikashop

Beide pakketten zijn behoorlijk uitgebreid en geven volledige vrijheid in design en presentatie. Het mooie is dat als de webshop onderdeel is van een grotere site deze volledig integreert met de rest van de site. Virtuemart is de grootste en meeste bekende maar Hikashop is bezig met een behoorlijke inhaalslag. Virtuemart is beter op bepaalde punten en op andere punten is Hikashop beter.

Keuze

Zelf werk ik met beide pakketten en persoonlijk vind ik Hikashop net iets beter en gebruikersvriendelijker dan Virtuemart. Maar Virtuemart heeft een grotere bekendheid, zeker in Nederland, en de integratie met Ideal is tot op heden beter met Virtuemart.

Ideal is voor de Nederlandse markt belangrijk want de meeste Nederlanders betalen op internet met Ideal. PayPal is behoorlijk in opkomst in Nederland met op dit moment zo'n drie miljoen gebruikers.

Persoonlijk laat ik de keuze voor Virtuemart of Hikashop altijd afhangen van de markt waar je je webshop op richt. Richt je webshop zich op Nederland als verkoopgebied dan zou ik op dit moment zeker nog kiezen voor Joomla in combinatie met Virtuemart. De belangrijkste reden is de betere integratie met Ideal. Mocht je verkoopgebied zich verder uitstrekken Europa in dan is Hikashop de betere keuze.