Tips voor een eigen internetzaak! (o.a. dropshipping en een niche...)

Idee: niche markt vinden voor online shop

Een niche-markt is eigenlijk een klein exquis marktsegment waar klanten voor te rapen zijn maar waar weinig aanbod op internet te vinden is. Hoe vind je zo'n nichemarkt?

STAP 1: NICHE-MARKT VINDEN

Het eerste wat je moet doen, is uitvoerig brainstormen. Laat je creatieve brein werken!! Om je geest zo vrij en open te maken, heb je wel enkele hulpmiddelen nodig. Hieronder vind je enkele tips waar je mee aan de slag kunt.

a) Maak een lijst van je hobby's

Maak een lijst met je hobby's, interesses, uw familie's interesses, zaken waar je expertise van hebt, dingen uit de actualiteit die je boeien, je vrienden hun hobby's;

Oordeel niet over wat je vindt, zie dat je in totaal 20 ideeën hebt

b) Ga op marktonderzoek op het internet

Enkele sites waar je ideëen op kan doen, zijn:

http://www.amazon.com selecteer 'Books' en 'Magazines & Newspapers'. Waar een magazine van is, is een vraag.

http://www.magazines.com hetzelfde principes als hierboven

http://www.dummies.com idem dito als vorige

http://pulse.ebay.com Kijk naar 'Most popular searches' en selcteer de items onder categorie.

http://marketplace.sitepoint.com/categories/premium-sites-for-sale hier staan bestaande websites waartussen je de meest bezochte kan vinden en daarmee in competitie gaan

STAP 2: GEHEIMEN OM EEN WINSTGEVENDE NICHE TE VINDEN: MARKTONDERZOEK

Om een marktonderzoek te kunnen uitvoeren, heb je een programma nodig dat je statistieken geeft over keywords die gebruikt worden bij search engines als Google en Yahoo. Een voorbeeld van zulk niche-zoek-tool is Market Samurai te vinden op deze site: http://www.marketsamurai.com/

Belangrijk om te weten is dat je een gratis proefperiode hebt van 30 dagen en dat je daarna moet betalen. Je kunt het dus een maand uittesten of je er iets uit kunt halen...

In het programma zelf wordt uitgelegd hoe je op keyword research kunt gaan. Dit is interessant om je lijst die je gemaakt hebt a.h.v. je interesse bij de brainstorming en op internet bij de verschillende sites uit te zuiveren.

Zo kan je zien of er effectief vraag is van klanten en welke sites concurrenten zijn. De truc is dan segmenten te vinden waar er wel keywords zijn maar geen aanbieders of (nauwelijks) concurrentie/

Het is de bedoeling na dit research via Market Samurai (als voorbeeld) 6 niche markten over te houden waarvoor je je interessseert.

STAP 3: LEVERANCIERS VINDEN EN JE PRODUKTEN PRIJZEN

a) Gebruik je concurrentie

Ga voor al je 6 niche markten na wie je grootste concurrenten zijn en kijk welke hoofdmerken of goederen ze hebben die 'most wanted' zijn. Kijk naar het merk of de groothandelaar als diens gegevens vermeld worden. Google even op de groothandelaar zijn gegevens als die niet weergegeven worden op de concurrents' site. Contacteer de groothandelaar eenvoudigweg met de enthousiaste mededeling dat je zeer graag hun produkten zou verdelen... Wedden dat ze even sympathiek gaan zijn?

b) Dropshipping is een interessante formule

Voor diegenen die niet bekend zijn met dit fenomeen geef ik even een korte uitleg. Dropshipping is een leveringsprincipe waarbij je als tussenpersoon optreedt met je online shop en waarbij de goederen verdeeld worden door de groothandelaar rechstreeks aan de eindklant. Zie ook mijn artikel Je eigen online shop met 'dropshipping' voor de juiste uitleg over het concept dropshipping.

Vraag dus aan de leverancier van de concurrentie of ze dropshippen. Dat bespaart je al heel wat moeite om de levering te regelen.

Geen dropshipping: zelf alles regelen Waarschijnlijk vind je wel een dropshipper hoor want het internet zit er vol van. Er zijn leveranciers genoeg te vinden om hun produkten te verdelen.

Als je desalnietemin geen dropshipper vindt, is het aan uzelf alles te regelen.

Meer info?

Dit is een vrije vertaling van een deel van een Engelse cursus van 150 pagina's. Aangezien ik beperkt ben in ruimte, kan ik hier niet de volledige cursus weergeven. Mail naar katrien_verboven@telenet.be voor het vervolg van deze cursus.