Hoe kiezen we de juiste internetverbinding

Inleiding

Steeds meer en meer landgenoten kiezen voor internet, maar toch hebben we ook hier nog een lange weg af te leggen. Zowel op het vlak van het internetgebruik als wat het prijskaartje betreft, bengelen we nog altijd onderaan de Europese ladder. Op het vlak van de internetverbindingen wordt de keuze nochtans alsmaar groter. Hoe kiezen we nu de voor ons beste internetverbinding, willen we de trein van de moderne media niet missen?

Verschillende formules

Willen we ons communicatiebudget onder controle houden, dan moeten we ons vooraf degelijk informeren over de vele mogelijkheden en formules die de verschillende internetproviders vandaag bieden. Met welke tips en raadgevingen houden we bij voorkeur rekening bij het afsluiten van de voor ons meest geschikte internetverbinding, en wat zijn vandaag de verschillende mogelijkheden op dit vlak?

Gebruikersprofiel

Wanneer we ons goed informeren, zijn we wel degelijk in staat die internetformule te kiezen die aangepast is aan ons gebruikersprofiel. Dat is belangrijk, want zo kunnen we veel geld besparen. Bij onze keuze van de meest geschikte provider en internetformule, is het ook belangrijk te weten hoe het gesteld is met de dienstverlening. Die dienstverlening verschilt immers grondig van provider tot provider.

Lange zoektocht

Wie zich op het vlak van internetverbindingen goed wil informeren, wacht ongetwijfeld een erg lange zoektocht. De verschillende internetproviders hebben zo'n uitgebreide keuze aan arrangementen en formules, dat het voor de comsument erg moeilijk wordt om een keuze te maken. Welke internetverbinding kiezen we best om ons achteraf ontgoochelingen te besparen?

Internetten via telefoonlijn niet voor veelgebruikers

Internetten is nog altijd mogelijk via de telefoon. Op deze manier is onze computer verbonden met een telefoonlijn of met een ISDN- kabel, en dit via een modem en een modemkaart. Deze methode wordt bijzonder zeldzaam. Vooral voor diegenen die vaak gebruik maken van het internet, is deze methode beslist geen aanrader.

Hoe zit het met internetten via de satelliet?

We kunnen voor het internetten ook gebruik maken van een VDSL-kabel en de satelliet. De snelheid waarmee we ons via deze VDSL- kabel en de satelliet op de informatiesnelweg begeven, ligt heel wat hoger dan met het gebruik van de klassieke ADSL- kabel. Geven we de voorkeur aan de snellere VDSL- kabel, dan hebben we een speciale modem nodig, en moeten we onze in hoofdzaak koperen telefoonverbinding vervangen. Toch biedt internetten via de satelliet niet alleen maar voordelen. De prijs van zo een satellietverbinding ligt, voor een vergelijkbare capaciteit, heel wat hoger dan voor de klassieke ADSL- verbinding. Zowel VDSL als satelliet zijn voorlopig geen succes. De reden hiervan moeten niet ver gezocht worden. De vele alternatieven die momenteel beschikbaar zijn, zijn gemakkelijk toegankelijk én betaalbaar.

Draadloos surfen op de informatiesnelweg

Vandaag kunnen we zonder problemen ook draadloos surfen op de informatiesnelweg. Dat doen we via een modem die is aangesloten op onze computer. In dit systeem wordt het signaal verzonden via een radiostation. Deze manier van internetten wordt in vaktaal Claerwire genoemd. De snelheid van internetten met Clearwire is alvast bijzonder hoopgevend en erg stabiel. De prijs van internetten via Clearwire is vergelijkbaar met de bestaande breedbandabonnementen, maar is momenteel erg schaars beschikbaar.