Wat is e learning

Inleiding

Misschien zit je er over na te denken om een studie te gaan volgen of misschien moet je juist voor je werk bijscholing of nascholing volgen. E-learning is een manier van thuis studeren. Je hoeft niet naar school om lessen te volgen. Je krijgt je leerstof namelijk via internet aangeboden. Dit kan een complete studie zijn, maar ook een cursus. Bij een gewone thuisstudie krijg je je studiemateriaal thuis gestuurd en moet je alles schriftelijk doen. Bij e-learning leer je via internet. Maar je kan ook via internet in contact staan met een begeleider of mede-studenten. Zo kan je altijd hulp vragen als je iets niet begrijpt of kan je juist een ander helpen. Kortom, e-learning is helemaal van deze tijd. Wat moet je allemaal over e-learning weten?

Wat is E-learning?

E-learning is een vorm van thuis studeren. Je hoeft namelijk niet meer klassikaal lessen te volgen. E-learning is een interactieve manier van studeren. Je krijgt je lesstof namelijk via internet aangeboden. Hierdoor kan je in je eigen tijd studeren. Ook is het makkelijk dat je op je eigen tempo kan studeren. Iets wat je niet snapt, kan je extra aandacht aan besteden. Maar wanneer je iets al kent, dan kan je dat overslaan.

E-learning wordt veel gebruikt bij nascholing en bijscholing. Het kan bij een bedrijf voorkomen dat het personeel up to date moet blijven met bepaalde informatie. Een werkgever kan zijn werknemers dan een cursus via E-learning aanbieden zodat ze thuis en via internet kunnen studeren. Maar ook gewone cursussen zijn populair om via E-learning te leren.

In principe verschilt E-learning niet zo heel veel met een gewone thuisstudie, maar een groot voordeel van E-learning is dat je via internet makkelijk contact kan opnemen met een studie begeleider of juist mede studenten. Zo sta je er tijdens je cursus of studie niet helemaal alleen voor. Ook gaat alles een stuk sneller, juist omdat het via internet gaat. Er hoeft niks meer met de post mee.

Voordelen E-learning

 • Een cursus volgen via E-learning kan gewoon thuis, hierdoor ben je geen reiskosten en reistijd kwijt.
 • Een cursus via E-learning kan in je eigen tijd. Je bent bezig aan je studie wanneer het je zelf uitkomt. Daarom is het heel makkelijk te combineren met je werk of gezin.
 • Je krijgt je stof via internet, dus je hebt alleen een computer en internet verbinding nodig om alles te krijgen wat je nodig hebt voor je studie. Je hebt geen extra kosten voor bijvoorbeeld boeken.
 • Wanneer je een toets of opdracht hebt gemaakt, dan krijg je hier meestal snel feedback op. Via internet gaat alles een stuk sneller dan wanneer het via de post moet.
 • Studeren via E-learning hoef je niet alleen te doen. Vaak is er een heel platform gericht op jouw cursus via E-learning. Hiermee heb je makkelijk contact met medestudenten en een docent.
 • Je kan gelijk met een studie beginnen, je bent niet afhankelijk van een schooljaar.
 • Wanneer je iets niet begrijpt, kan je makkelijk via internet meer informatie hierover zoeken.
 • Stof die je al wel beheerst kan je overslaan.

Voordelen voor een werkgever

Wanneer je je personeel extra of nieuwe stof wilt laten leren, dan kan een curus via E-learning een goede optie zijn. Wat zijn de voordelen voor een werkgever om een cursus via E-learning aan te bieden?

 • Een werkgever hoeft zijn personeel niet te missen, omdat ze de studie in hun eigen tijd en thuis kunnen volgen.
 • Er zijn geen reiskosten of reistijd
 • Iedereen krijgt dezelfde stof.
 • Een werkgever kan online de resultaten van zijn personeel bijhouden.

Conclusie

Een studie of cursus volgen via E-learning wordt steeds gebruikelijker. Er worden steeds meer cursussen en studies ontwikkeld om via internet te volgen. Het spaart geld en tijd uit. Alle informatie krijg je op je computer binnen, zo kan je dus leren waar je wilt. Het makkelijke van E-learning is dat je ook makkelijk extra informatie kan opzoeken en je hebt makkelijk online contact met andere studenten. Hierdoor kan je elkaar helpen of juist met elkaar discussiëren. Kortom, E-learning haalt het beste uit een thuisstudie en klassikaal studeren.