Hoe zelf ons hemd ontwerpen via internet

Inleiding

Iedereen droomt er wel eens van over een eksklusief kledingsstuk te kunnen beschikken. De prijs van zo een collectiestuk, vormt echter voor de meerderheid van ons een onoverkomelijke struikelblok. Maar wat als we bijvoorbeeld ons eigen, eksklusief overhemd zélf zouden kunnen ontwerpen en zo het kostenplaatje zouden kunnen drukken? Hoe kunnen we ons eigen hemd ontwerpen via internet, en welk prijskaartje hangt hier aan vast?

Met de hulp van de wetenschap

Steeds meer en meer shirtmakers leveren vandaag het bewijs dat technologie en hedendaagse mode beslist hand in hand kunnen gaan. Met behulp van de wetenschap, wordt steeds meer en meer draagbare, en dus betaalbare mode gemaakt. Daar komt vandaag zefs geen lintmeter meer bij kijken. Voorlopig is het zélf ontwerpen van een kledingsstuk, nog beperkt tot herenoverhemden. De dag dat we onze volledige gardarobe zélf kunnen realiseren, is lang niet zo veraf meer, wel intetgendeel. Binnenkort kan men zelfs een volledige damescollectie zélf ontwerpen.

Computer in plaats van naald en draad

Hemdenproducent Bivolino is een van de eersten die het zelf ontwerpen van zijn hemd mogelijk maakt. In het atelier van deze vooraanstaande hemdenmaker, werden naald en draad vervangen door de computer. Bivolino is dan ook een van de belangrijkste shirtmakers via de computer. Het gaat hier niet om een seizoensgebonden fashonbedrijf, met verschillende collecties en blitze showrooms. Hier ontwerpt de consument zélf zijn overhemd. En dat gebeurt zelfs zonder meetlint of andere klassieke hulpmiddelen. Deze werden vervangen door vier, eenvoudige criteria zoals het gewicht, de lengte, de kraagmaat en de leeftijd van de klant.

Uniek 3D-systeem

Eens deze gegevens bekend, kan de toekomstige shirtontwerper, via een ingenieus 3D-systeem, de stof van zijn toekomstig hemd bijna voelen... Deze unieke 3D-configurator, werd speciaal ontwerpen aan de Belgische universiteit van Hasselt. Dankzij dit systeem, krijgt de consument-ontwerper een dimensionaal dieptebeeld van zijn hemd dat hij zélf zal ontwerpen. Men kan met dit systeem zelfs inzoemen van de kraag en de rug tot zelfs de knopen van zijn toekomstig kledingsstuk.

Klassiek, hashion of smooking?

Bij het ontwerpen van zijn eigen hemd, heeft men de keuze tussen klassiek, fashion en zelfs een smooking-hemd. Nadat men de stof en alle andere details heeft gekozen, kan men eindelijk zélf aan de slag.

Monogram

Zij die een monogram op hun hemd wensen, hebben maar liefst de keuze uit twaalf verschillende plaatsen waar men zijn gekozen monogram op zijn nieuwe shirt wil aanbrengen, tien verschillende lettertypes en veertien kleuren. Verder heeft men de keuze tussen tweehonderd Italiaanse kwaliteitsstoffen, tien boordtypes, vijf types manchettes, drie verschillende soorten sluitingen, zes soorten knopen en drie verschillende soorten ritssluitingen. Men kan zijn eigen hemd dus tot in het allerkleinste detail zélf ontwerpen.

Zestien verschillende onderdelen

Van zodra je ontwerp klaar is en je bestelling bevestigd, wordt er automatisch een knippatroon van gemaakt. Dat gebeurt met behulp van speciale software. Eens het knippatroon klaar, wordt alles naar de ateliers in Tunesië of Roemenië gestuurd.Daar wordt het hemd vervaardigd, zoals het eerder via de computer werd ontworpen. Zo een overhemd bestaat uit maar liefst zestien verschillende onderdelen. De zelf ontworpen hemden worden dan wel automatisch gemaakt, al hetgeen er aan voorafgaat is puur maatwerk.

Damescollectie

De belangstelling voor het zelf ontwerpen van zijn kleding, zit duidelijk in de lift. Nu de hemdencollectie volledig op punt staat, wordt volop werk gemaakt van een volledige damescollectie. Die is echter nog niet voor morgen, want er moet nog veel studiewerk rond verricht worden. Volgens recent onderzoek van verbruikersorganisatie's, scoren de zelf ontworpen hemden zelfs beter dan diegenen die werden ontworpen door de vakman.

Richtprijs: De prijs van een zelf ontworpen hemd ligt tussen 49 en 100 euro. Voor info: www.Bivolino.com