Wat is Google

Inleiding

Algemeen Al een paar jaar is googlen een bekend werkwoord binnen de Nederlandse taal. Googlen is zoeken binnen de internet zoekmachine Google met het doel te vinden wat je zoekt. Sinds 1998 is deze in de lucht in meer dan 26 verschillende talen en verwerkt meer dan 70.000.000 opdrachten per dag.

Stappen

De naam GoogleGoogle is een afgeleidde van de wiskundige term “Googol”. Googol staat voor een 1 met 100 nullen. De term is ooit, in 1938, voor het eerst geïntroduceerd door Edward Kassner, een Amerikaanse wiskundige die leefde van 1878 tot 1955.

GoogleHet hoofdkwartier van Google staat in Mountain View te Californië.

Het was 1996 toen de promovendus aan de Stanford University, Larry Page, BackRub ontwikkelde. Dit was een zoekmachine die moest achterhalen hoe vaak er gelinkt werd naar een bepaalde pagina. Toen het project hem te groot werd vroeg hij Sergey Brin of hij hem wilde helpen. Brin, van Russische komaf, is een ster in wiskunde.

De basis voor de nieuwe zoekmachine (Google) was snelheid, eenvoud en juiste treffers. De waarde van een link wordt bepaald door het aantal keer dat hij genoemd wordt op andere websites. Hoe meer verwijzingen, hoe hoger de pagina op de uitkomstenpagina. Na een halfuur durende presentatie aan de oprichter van Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, kregen de twee heren een startkapitaal van $ 100.000,--. Al snel kwamen de investeerders en de miljoenen stroomden binnen.

Op 7 september 1998 ging de nieuwe zoekmachine “Google” de lucht in. In datzelfde jaar had Google meer dan 60.000.000 geïndexeerde internetpagina’s. Zes jaar later, in 2004, ging Google naar de beurs met een beursgang van $ 1.700.000.000,--. Anno 2008 zijn de verdiensten van de zoekmachine meer dan $ 4.000.000.000,-- per jaar en werken er meer dan 2.500 mensen.

Google anno 2008 Google is ondertussen veel meer dan een zoekmachine. Zo is er onder andere:

Google EarthGoogle Earth zijn satellietfoto’s, hiermee kan in Windows worden ingezoomd op bijna iedere willekeurige plaats op aarde. Men kan zelfs zover inzoomen, dat met de mensen in de tuin kan zien zitten. Het programma is gratis te downloaden.

Google Book SearchGoogle Book Search werd in oktober 2004 geïntroduceerd. Vele boeken werden gescand en in de bibliotheek catalogi opgeslagen. Met dit programma is het mogelijk volledige teksten van boeken te doorzoeken. Er dienen trefwoorden te worden ingevoerd, waarna de inhoud van een boek wordt getoond. Wanneer op de titel wordt geklikt worden algemene gegevens over het boek getoond. Het is mogelijk fragmenten of volledige pagina’s uit het boek te lezen.

AndroidOp de eigen browser wordt het besturingssysteem Android (op 5 november 2007 geïntroduceerd) ontwikkeld. Het is een mobiel besturingssysteem voor mobiele telefoons, gebaseerd op Linux en Java technologie. Het programma is ontwikkeld samen met Open Handset Alliance. Waarschijnlijk komen de mobiele telefoons rond de kerst 2008 op de Amerikaanse markt.

Samsung, LG, Motorala en HTC maken van Google Android gebruik.

De ruimte inGoogle heeft plannen klaar liggen om 16 satellieten (besteld bij Thales in Frankrijk) te lanceren. Hiermee hopen ze onder andere internet naar Afrika te kunnen brengen. Samen met de Britse bank HSBC en John Malone (ex-topman van UPC) hebben zij een satellietbedrijf opgezet O3B Networks (Other 3 Billions). Dit staat voor het aantal mensen dat nog steeds geen internettoegang heeft.

In 2010 zullen deze satellieten in een lage baan om de aarde worden gebracht en zullen actief worden in de gebieden tussen de beide keerkringen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden