Java gratis downloaden: waarom en hoe

Java is onmisbaar

Niemand staat er bij stil en toch beheerst Java zo ongeveer ons hele elektronische leventje. Want dank zij de programmeertaal Java kunnen we internetten, online gamen, wereldwijd chatten, 3D-plaatjes bekijken, ons amuseren met onze spelcomputer, mobiel bellen, met onze laptop in de tuin gaan zitten, onze blackberry raadplegen in de file, parkeerautomaten gebruiken, printers aansluiten, indruk maken op de webcam, kortom: Java hier en Java daar!

 

Maar wat is Java nu eigenlijk?

Niets meer of minder dan een programmeertaal en daarnaast een computerplatform, het Java-platform. Timmert sinds 1995 aan de internetweg. Het bedrijf achter Java is Sun Microsystems. De Java-technologie is zeer populair bij de miljoenen softwareontwikkelaars die er op onze planeet rondlopen. En al deze ontwikkelaars zijn actief in de Java-community. Niet verwonderlijk dat deze dus de grootste en meest actieve 'speeltuin' ter wereld is. Al jaren is Java wereldwijd de populairste programmeertaal met een marktaandeel van ca. 20%. Daarna volgen C, C++ en C#. De maandelijkse update kun je terugvinden op de website van TIOBE Programming Community (link onderaan). Grootste stijgers in de maand juli 2011: Objective-C, Lua, Transact-SQL, RPG (OS/400), Ada en C Shell. In totaal worden er maar liefst 50 programmeertalen geëvalueerd.

En Javascript dan: wat is dat?

Het zou inderdaad tot verwarring kunnen leiden daarom een korte uitleg. JavaScript is OOK een programmeertaal maar van een heel ander bedrijf: Netscape. Hoewel er gemeenschappelijke kenmerken zijn, heeft JavaScript dus helemaal niets te maken met het hiervoor genoemde Java-platform, programmeertaal noch community.

Waarom heb ik Java nodig?

Of waarom zou je Java downloaden? Om er anders nogal wat websites en toepassingen zijn die niet werken. Dit merkt u op uw laptop, spelcomputer, mobieltje enz… En hoe langer u wacht met Java te installeren, hoe meer toepassingen er de brui aan geven omdat er geen interactie is met het web!

Echt gratis?

Bovendien is downloaden helemaal en echt gratis (link onderaan dit artikel), alleen nog de taal kiezen. Als u downloadt, krijgt u ook een aantal (voor u waarschijnlijk) vreemde lettercombinaties te zien. Dit maar te verwittiging vooraf. We noemen de meest voorkomende/bekende/geciteerde merknamen.

  • JRE: Java Runtime Environment,

  • JVM: Java Virtual Machine,

  • Java Plug-in-software.

Kun je zelf leren programmeren met Java?

Uiteraard! Opleidingen zat, om te beginnen aan de universiteit maar het kan ook met zelfstudie, er is een online centrum voor Java-programmeurs, er worden virtuele cursussen gegeven, eventueel nog met een begeleider ook! Bij de OU in Nederland kunt u in 18 maanden een certificaat behalen.

Java website

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden