Twitter, wat maakt het leuk

Twitter bestaat alweer bijna vier jaar, maar afgelopen jaar kwam het toch echt pas in Nederland tot bloei. Zelf 'twitter' ik nu al ruim een half jaar actief en, hoe gek sommige mensen dit zullen vinden, ik wil niet meer zonder.

Mensen kijken gek op als je dat zegt. Want, wat is er nou zo leuk aan het vertellen wat je de hele dag doet? En waarom zou jij willen weten hoe andere, soms zelfs onbekende mensen, hun dag doorkomen?

Voordat ik Twitter aanmaakte had ik zo ook mijn twijfels. Ik vroeg me af welke mensen er nou mijn tweets zouden willen lezen, er gebeurde immers toch niet zoveel bijzonders op een doorsnee dag in mijn leven.

Toch maakte ik Twitter aan. In eerste instantie was dit gewoon om te kijken wat er zo speciaal, bijzonder aan was want ook in de media werd de term 'Twitter' steeds maar vaker en vaker genoemd. Ik zocht mensen op die ik via op fora wel eens had zien ronddwarrelen en waarvan ik had gezien dat ze een twitteraccount hadden. Ik werd, zoals je het toch wel een klein beetje kunt noemen, verslaafd.

Er bleek niets leuker te zijn dan te zien wat andere mensen aan het doen waren. Inspiratie, lijkt het soms wel te zijn. In verveelde buien is er altijd wel iemand die een inspirerende tweet heeft over zijn bezigheid wat jou ook wel leuk lijkt. Het heeft mij soms zelfs tot leren gestimuleerd, als ik las over mensen die goede cijfers haalden of sterker nog, als ze hun best aan het doen waren om die cijfers zo hoog te krijgen. Je kunt je vragen er kwijt, die vervolgens door de hele 'Twitterbende' gezien kunnen worden en je er zo dus bijna altijd een antwoord op krijgt. Vragen over school, muziek, software, noem het maar op.

Nieuwe mensen. Nieuwe mensen leer je kennen op Twitter. Hartstikke leuk als je mensen ontmoet via Twitter met dezelfde interesses als jij en je daar over je mening kunt delen met die mensen. Er zijn zelfs Twittermeetings, waar mensen die elkaar al enige tijd via Twitter kennen elkaar in levende lijve ontmoeten.

Het zijn niet alleen de nieuwe mensen die je leert kennen op twitter. Zo had ik zelf de ervaring dat toen mensen van mijn school ook twitter leerden kennen en het aanmaakten ik ze veel beter leren kennen en er zelfs een beetje mee bevriend ben geraakt!

Het is overigens erg leuk als je vrienden ook Twitter hebben, het is een makkelijke manier om bijvoorbeeld huiswerk door te nemen, wat af te spreken, of eens een kijkje te nemen hoe de dag van je vriend/vriendin was. Het lijkt misschien overbodig omdat er al netwerken als MSN en Hyves bestaan, maar probeer het maar eens uit, het is echt superleuk.

Misschien lijkt het je ook wel een beetje raar, dat zomaar iedereen jouw tweets kan zien, kan zien wat jij doet. Twitter heeft hier ook de ideale oplossing voor. Je kunt je tweets afschermen zodat alleen de mensen waar jij toestemming aan hebt gegeven om je te volgen je tweets kunnen zien.

Twitter, het idee erachter lijkt misschien heel raar, fout, dom, maar probeer het maar eens uit. Het is verslavend leuk.