Twitter is wat ben je aan het doen

Inleiding

Algemeen

Het werd al gebruikt door Barack Obama toen hij zijn campagne voor het presidentschap van Amerika 2009 voerde. Ook celebs als Britney Spears maken gebruik van Twitter. Het bestaat pas 3 jaar en is zo succesvol dat Google er veel voor over heeft.

Stappen

Jack Dorsey

Dorsey is de bedenker van dit fenomeen. Hij is opgegroeid in St. Louis Missouri te Amerika. Toen hij 14 jaar was lag zijn interesse bij koeriersdiensten via het internet. Enkele van zijn open source software wordt nog steeds gebruikt door taxibedrijven.

Naarmate hij ouder werd, werden ook zijn interesses groter in iets te ontwikkelen om te kunnen weten wat zijn vrienden aan het doen zijn. Zijn studie aan de New York University heeft hij niet afgemaakt. In 1999 was hij een programmeur voor taxidiensten in San Francisco.

Een jaar later, 2000, startte hij in Oakland zijn bedrijf op het web voor verzenddiensten voor koeriers en taxi’s. Daarna begon hij, samen met Noah Glass, zijn webbedrijf Obvious dat in mei 2007 overging in Twitter Inc. Obvious was een podcastservice. In oktober 2008 droeg CEO Dorsey zijn functie over aan Evan Williams, die tot dat moment de voorzitter van Twitter was.

Twitter

Een kort maar bondige omschrijving van Twitter is: “De wereld non-stop laten weten waar je mee bezig bent”. Uit een handgeschreven kladje uit 2000 van Dorsey blijkt dat hij het bedrijf oorspronkelijk “my.Stat.us” wilde noemen. Toen hij probeerde het gevoel te beschrijven ontstond het woord “Twitter”. “That you’re buzzing your friend’s pocket” werd in eerste instantie “Twich”, wat later verbasterde tot Twitter. Het werkwoord “to twitter” betekend kwetteren. Het logo van deze netwerkservice is dan ook een klein vogeltje.

Toen al had hij een idee, wat later sms werd, om berichtjes naar vrienden en kennissen te sturen die dan ook meteen reactie konden geven, zodat hij wist was ze aan het doen waren. Jack Dorsey (@jack) startte in oktober 2006, samen met Evan Williams (@ev) en Biz Stone, http://twitter.com op. In dat jaar werd ook sms bruikbaar als medium.

Gebruik Twitter

Via deze sociale netwerkservice worden door de gebruikers tweets via SMS, e-mail, IM, de Twitter website, Twitterific of TweetDeck verstuurd. Een tweets is een tekstbericht van maximaal 140 karakters, wat van alles kan zijn. Daarnaast zijn er nog 20 karakters voor de gebruikersnaam. De kern echter is “wat ben je aan het doen” en teksten zijn belangrijker binnen Twitter dan foto’s.

Wie zich aanmeldt krijgt een eigen pagina waar berichten geplaatst kunnen worden. Degene die het leven van een bepaald persoon wil volgen, leest de website of volgt berichten net zo eenvoudig als e-mail of via andere mogelijkheden waarmee digitale post wordt verstuurd. Het is mogelijk om 24/7 te schrijven wat anderen aan het doen zijn of wat men zelf aan het doen is. Dit is een reden dat het “twitteren” erg verslavend wordt, voornamelijk het bijhouden van wat kennissen en vrienden aan het doen zijn.

Twitter nu

In 2008 groeide de omzet met maar liefst 1,328%. In 2007 waren er bijna 350.000 gebruikers van Twitter. Inmiddels heeft ook de I-phone een Twitter functie.

Op 3 april 2009 gingen er geruchten dat Google interesse heeft om Twitter over te gaan nemen. Dit voornamelijk vanwege de zoekmogelijkheden op het real time web. In de tweede helft van 2008 sloeg Twitter een bod van $ 500.000.000,-- (van Facebook) af.

Naast Twitter is ook Jaiku een bekende internationale microblogdienst, terwijl sinds enkele weken Numpa.nl als Nederlandse variant op Twitter opereert.

Het woord van het jaar 2009

Het Genootschap Onze Taal heeft op 21 november 2009 het woord Twitteren benoemd tot het woord van het jaar 2009. In 2008 was dat nog swaffelen.