LiveLeak.com een site vol met video

Inleiding

Algemeen

Vergelijkbaar met Youtube, maar dan meer gericht op de actualiteit, het nieuws en de daarbij behorende beelden. De site bestaat al ruim een jaar onder deze naam, maar in Nederland tot voor kort nog niet zo bekend. Het was Geert Wilders die zijn film via deze site naar buiten bracht.

Stappen

Het ontstaan van LiveLeak

Het is een van oorsprong Britse filmpjes website, opgericht op 31 oktober 2006 toen Ogrish.com (opgericht 18 juni 2000, geleidt door Evil Knevil) werd opgenomen in LiveLeak. Ogrish betekend zoiets als like an ogre, wat weer een gruwel, brutaal of heidens persoon betekend.

Dagelijks bezoeken gemiddeld 250.000 bezoekers de site, bij schokkende gebeurtenissen waar dan ook in de wereld kan het aantal bezoekers oplopen tot 3x zoveel. De bezoekers weten wel, voordat ze een filmpje gaan afspelen, dat zij schokkende beelden te zien krijgen. Dit gebeurt dan ook geheel op eigen risico.

Vanaf 2002/2003 werd de site geleidt door de Nederlandse Dan Klinker. Hij vertoonde schokkende beelden waaronder:

  • Onthoofdingen die in Irak hadden plaatsgevonden
  • De beelden van de aanslag in Spanje
  • De moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, waarvan de FBI het verzoek deed aan de provider het beeldmateriaal te verwijderen. Na enige dagen van het scherm te zijn af geweest, kwamen de beelden weer terug.

LiveLeak

Ondanks dat het bedrijf gevestigd is in Groot Brittanië, staat de inhoud van de site hoogst waarschijnlijk op computers in de Verenigde Staten. Hierop kunnen gebruikers hun film(pje)s uploaden en delen, maar materiaal dat in de Verenigde Staten illegaal is zal worden verwijderd (zoals bijvoorbeeld bestialiteit en kinderporno). Het is net als Youtube een video-sharing site. In tegenstelling tot Youtube, waar vooral entertainment te vinden is, staat er op LiveLeak vooral actualiteit en nieuws maar ook wel entertainment. Vooral filmbeelden die te maken hebben met politiek en oorlog zijn hier te vinden.

Binnen de site is een optie die “Your Say” heet, waar de gebruikers hun eigen video’s kunnen uploaden, een vlog (een blog met een video als medium).

LiveLeak in het nieuws

LiveLeak dankt zijn wereldbekendheid door als eerste beelden (stiekeme opnamen) te vertonen van de ophanging van Saddam Hussein. Dit was op 30 oktober 2006.

In de zomer van 2007 werden beelden uitgezonden van Engelse kinderen van 11 en 12 jaar die elkaar in elkaar sloegen.

Op 27 maart 2008 was het LiveLeak die de film van Geert Wilders “Fitna” op hun site vertoonden. Drie uur na plaatsing waren er al meer dan 3.000.000 bezoekers op de site geweest. Dezelfde avond was er een extra nieuwsuitzending van het Nederlandse RTL nieuws, waar het logo van LiveLeak maar half te zien was. Het gevolg hiervan was dat op de zoekpagina “Google” het woord “Fitna Leak” en “Fitna Movie Leak” een enorme toename liet zien. Een dag later is de film alweer verwijderd, dit vanwege bedreigingen aan het adres van de medewerkers van LiveLeak.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden