Waaraan dient een webdesign te voldoen

Inleiding

Op de vraag waaraan webdesign moet voldoen de volgende uiteenzetting. Sinds het begin van internet in 1995 is er inmiddels al een hoop veranderd. De HTML standaarden zijn sindsdien al van HTML 2.0, HTM 3.2, HTML 4.0 en nu inmiddels is HTML 5.0 al als nieuwe standaard gelanceerd.

Wie legt die staandaard vast

Om er voor te zorgen dat we allemaal de zelfde standaarden hanteren en alle browsers de webpagina's goed kunnen tonen word dit vastgelegd door W3C. Die leggen vast hoe een website in een bepaalde HTML versie moet worden opgebouwd. De verschillen van HTML versies zorgen ook voor wezenlijke verschillen in de broncodes. Wet word er zoal vastgeld door de W3C?

  1. Title van de pagina
  2. Header van een pagina
  3. De meta tags en desciptions van een pagina
  4. Hoe de body is opgesteld
  5. Hoe de broncode voor de bestemde HTML versie opgesteld moet worden

Web 2.0

In de laatste jaren komt steeds meer Web 2.0 technologie op internet en zie je heel langzaam aan de HTML sites verdwijnen of gerestyled worden naar Web 2.0. Wat is dan Web 2.0 en wat verschilt dat van HTML? De Web 2.0 is een nieuwe technologie waarmee men is staat is dynamische websites te bouwen met behulp van PHP, XML, MYSQL, ASP, AJAX, Java script en .NET. Hieronder een aantal voorbeelden van dynamische websites.

  1. Forums
  2. Communty's (zoals LeerWiki)
  3. Webshops (met nieuwsbrieven, RSS etc. etc.)
  4. Portals (meestal als promotie van een bedrijf)

Ook deze manier van websites bouwen moeten zich houden aan de de W3C standaard maar ook aan de XML en CSS standaard.   Het verschil tussen een HTML website en een Web 2.0 website zit hem in de manier van opbouw en daardoor ook de verschillen in mogelijkheden. Een HTML website is over het algemeen recht toe recht aan en zeer statisch van opzet. Daarin zitten wat webformulieren verwerkt, of een e-mail optie, maar echt ingewikkelde zaken zoals klantgegevens opslaan wiord al wat lastiger. In de loop der jaren werden HTML pagina's wel wa=t dynamischer gemaakt met behulp van Javascript. De Web 2.0 webapplicaties draaien aan de voorzijde met PHP, HTML, XML en javascript te samen, maar de schil is meestal in een PHP pagina verwerkt. Acheter deze voorkant zit een achterkant met een MYSQL database waarin gegevens opgeslagen kunnen worden. Die gegevens kunnen voor de configuratie of content van de website zijn, maar ookl gebruikersgegevens. Ook de MYSQL database speelt een belangrijke rol in het dynamische en inteligent maken van een website. Daarom zijn steeds meer portals in opkomst zoals bijvoorbeeld LeerWiki, Hyves en webwinkels.

Tot slot

De Web 2.0 applicaties hebben ten opzichte van HTML het voordeel dat de proces afhandeling van een site op de Hostingserver gebeurd. Bij HTML word het proces op de lokale computer van de bezoeker afgehandeld en ben je afhankelijk van de processorsnelheid van je computer.