Wat is een Red Fox Labrador

Inleiding

Labradors zijn bij de meeste onder ons bekend als blonde, zwarte en chocola bruine Labradors. Die zie je veelvuldig op straat lopen als huishond of als blinde of invalide geleide hond

Van oorsprong

Eigenlijk bestonden de Labradors vroeger uit 4 kleuren, te weten blonde, zwarte, chocolade bruine en red fox Labradors. Ze werden gefokt voor de jacht omdat ze al snel merkten dat deze hond graag apporteert. Verder zijn ze soft in de bek dus ze bijten heel zachtjes in het aangeschoten wild wat ze moeten apporteren voor hun baas. Het zijn Retrievers dus zwemmers bij uitstek en hebben dan ook zwemvliezen tussen hun tenen zitten. Het zijn zeer intelligente honden, vandaar ze ook veel gebruikt worden als geleide hond, maar ook voor de jacht is dit een hele belangrijke karakter eigenschap. Ze zijn easy to handle and will to please wat hun ontzettende fijne honden maakt om als begeleider mee te werken. Mits goed opgevoed luisteren ze heel goed en zijn ze echt bereid om tot het uiterste voor je te gaan.

Hoe zit het dan met die Red Fox?

Zoals ik al eerder schreef bestonden er vroeger ook Red Fox Labradors (vosse bruin) maar bij Red Fox Labradors kwam het veelvuldig voor dat ze last hadden van epelepsie. Om die reden zijn ze toen gestopt met de fok van Red Fox Labradors. Sinds 2005 zijn ze weer gestart met het fokken van Red Fox Labradors door nieuw vers Iers bloed naar het Europese vaste land te halen. Inmiddels zijn er al een aantal nesten geweest met stabiele Red Fox Labradors afkomstig uit de lijn van grote kampioenen.

Verschil tussen dual en werk lijn

Labradors zijn te onderscheiden in twee verschillende lijnen.

Dual lijn

De dual lijn Labrador is bij ons bekend als de huishond of de geleide hond zoals de meeste hem kennen. Ze zijn lief, betrouwbaar, stabiel en erg aanhankelijk aan hun baas. Dat is een combinatie van een show en werk lijn te samen.

Werk lijn

Werk lijn Labradors zijn gefokt voor de jacht of jachttraining wedstrijden. Ze zijn ook heel lief, betrouwbaar, erg aanhankelijk aan hun baas (hebben maar één baas) maar wel instabiel in hun gedrag. Ze kunnen door onverwachte situaties snel stress op doen en angstig worden. Ze zijn best wel onderdanig naar andere honden toe en moeilijk als huishond te houden.

Tips voor aanschaf

  1. Koop via een erkende fokker
  2. Sluit je aan bij de Labrador vereniging
  3. Beseft heel goed waar je aan begint
  4. Laat je goed voorlichten

Mocht je tot aanschaf over gaan, wens ik je heel veel plezier met je Labrador in welke kleur dan ook. Je hebt er een maatje bij voor jaren. Geef hem de juiste verzorging, liefde en warmte en je krijgt het dubbel en dwars terug.

Ga met je hond op vakantie naar Campnig t Veenmeer