Wat zijn fully fashioned stockings

De echte kousen van 100% nylon uit de jaren 40 en 50

Op 6 september 2006 hebben wij een bezoek gebracht aan de kousenfabriek van L'Arsoie Cervin in de plaats Sumené in Zuid-Frankrijk. Wij kregen daar een rondleiding door de fabriek met specifiek uitleg over het totale proces van het maken van de Fully Fashioned Stockings. Op het moment van ons bezoek waren ze bezig om de Swingtime kousen te weven op één van de twee overgebleven vlakbreimachines in Europa, waar wij ook foto's van mochten nemen.

Bij één batch worden er 30 kousen (15 paar) onder een constante temperatuur van 27 graden celcius gefabriceerd. Voor het instellen van de vlakbreimachine hebben ze enige weken nodig voordat ze kunnen starten met weven. Aan de onderzijde van de vlakbreimachine loopt een soort stalen kettingband met nokjes die de vlakbeimachine aanstuurt voor patroonverandering.

Verder wordt de vlakbreimachine aangestuurd door een soort ouderwetse computerkast met oude neonlampen erin voor het breiprogramma.

Na het weven gaan de kousen naar de coupeuses die de kous met de naad en de tenen in elkaar naait op de naaimachines.

Vervolgens gaan ze in een verfbad om de juiste kleur aan de kous te geven. Wanneer de kousen uit het verfbad komen en droog zijn, worden ze om diverse mallen (benen) van verschillende maten geschoven in een carrousel. Over deze carrousel worden heaters geplaatst die over de mallen heen worden gehangen, en de kousen verhit tot 110 graden celcius. Dit om de vorm van de mal in de kous te behouden (hiel, kuit en dijbeen). Daarna worden ze geinspecteerd op weeffouten of beschadigingen en worden zorgvuldig met de hand verpakt om opgeslagen te worden in het magazijn of direct verzendklaar te maken voor de winkeliers.

Deze kousen zijn weer te koop bij Lindsay's kousenwinkel