Wat wil je weten over de nieuwe Top Level Domein namen

Domeinnamen met een top level

In gewone doch specifieke taal zal een zogenaamde 'Top Level Domeinnaam', hoe kan het anders, TLD gaan heten. Het is een nieuw aanstormend fenomeen dat, althans voorlopig, veel geld kost om te hebben! Want na de domeinnaam eindigend op .com of .nl of .wat dan ook, is dit een nieuwe vorm van het meest rechtse deel van een internetadres! Wat is het nut hiervan?

 

Domeinen tot nu

  1. Op dit ogenblik zijn er maar liefst 252 domeinnamen ter beschikking die te maken hebben met de verschillende landen. U moet daarbij denken aan .nl, .be, .com, .de enzovoorts!
  2. Daarnaast zijn er 21 met een moeilijk woord 'generieke' top-level-domeinnamen, waarbij u moet denken aan .info en .biz enz...

Probleem is dat het internet met zijn anderhalf biljoen gebruikers stilaan zonder domeinnamen zit! Dus moeten er nieuwe top-level-domeinnamen ter beschikking komen.

Dus...

Heeft ICANN zopas beslist om nieuwe TLD's te accepteren.

  • Wie is ICANN? Dat is de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers!
  • Gevolg? Belangengroepen maar ook individuen kunnen nu hun eigen TLD aanvragen. Op dez manier komt er ruimte voor domeinen als .printer, .tafel maar ook het registreren van een merk (.heineken) wordt nu mogelijk en daar zit hem nu het directe gevaar!

Een voorbeeld uit de praktijk

  • Heineken bijvoorbeeld zal de TLD .heineken wel willen vastleggen. Dan kan het immers ook sites gaan maken met www.heerlijkhelder.heineken!
  • Maar... als de concurrentie sneller is, kunnen zij ook .heineken registreren en dan de website www.lievergeen.heineken op internet gaan zetten en dan?

Het zal niet zo eenvoudig zijn!

  1. De ICANN stelt merkhouders gerust: nieuwe TLD's zullen niet zo maar toegekend worden aan een aanvrager van een domeinnaam. De aanvragers zullen onder andere moeten beloven dat zij de domeinnaam correct zullen gebruiken.
  2. Ten tweede: de kosten voor zo'n TLD zijn dermate hoog dat een aanvrager twee keer nadenkt vooraleer zijn eventueel slechte bedoelingen in de praktijk te brengen en dat is een goede zaak! Het registreren van een nieuwe TLD-domeinnaam kost maar liefst $ 185.000! Daarbij komen jaarlijkse kosten aan ICANN te betalen van nog eens $ 75.000 en zelf voor de aanvrager nog eens $ 50.000 tot $ 1.000.000 aan operationele kosten PER JAAR!

Conclusie

Deze nieuwe TLD-domeinnaam-registratie is alleen bedoeld voor de happy few! Maar... naar verwachting zullen deze kosten op termijn toch wel gaan dalen en dan...!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden