Domeinnamen en geld verdienen

Domeinnamen

Dat er met domeinnamen geld kan worden verdiend, is inmiddels bewezen. Dat betekent niet je nu maar honderden domeinnamen moet gaan deponeren, te koop aanbieden en hup het geld stroomt binnen. Zo eenvoudig is het niet. Ergens in de wereld moet er een enthousiasteling zijn die jouw domeinnaam wilt kopen. En wat brengt het dan op?

 

De bekendste veilingsite voor domeinnamen Sedo

 • Sedo GmbH heeft inmiddels een goede naam en organisatie opgebouwd als het gaat om domeinnamen, soms inclusief webshop, te verhandelen. Sedo is gestart in 2001 op basis van een idee van 3 Duitse studenten. Hun hoofdkantoor is in Keulen gevestigd. Ook hebben ze inmiddels een kantoor in Boston en in Londen. Volgens de informatie op hun website hebben ze een database met maar liefst 13.500.000 domeinnamen en is het transactievolume zo'n 4 miljoen euro per maand. Gemiddeld verkopen ze wereldwijd zo'n 3.000 domeinnamen per maand. Hun totale service bestaat uit waardebepalingen, bemiddeling bij de verkoop, promotie, parkeren en transfereren (overdracht naar de nieuwe eigenaar) van de domeinnamen.
 • Het te koop zetten van een domein is volledig gratis, alleen als het domein verkocht wordt, betaalt de verkoper 10% commissie. De commissie is altijd 10% van het overeengekomen bedrag: koop je een domeinnaam voor 500 EUR, terwijl je een budget hebt aangegeven van 1000 EUR, dan betaal je 10% over de 500 EUR.
 • Van elke domeinnaam maken ze een soort paspoort met de startdatum van de verkoop, het minimumbedrag dat de verkoper vraagt, in de meeste gevallen begint het startbedrag vanaf nul euro. Als het om een veiling gaat staat de einddatum vermeld. Als je de veilingen in Nederland volgt die gaan op dezelfde manier.

Wat wordt er zoal betaald?

Er zijn inderdaad successen geboekt op Sedo. Maar er staan ook duizenden domeinen al maanden te koop. Soms sta je ook te kijken wat er geboden wordt. Bij de grote bedragen zitten er meestal investeerders achter het bod die (opnieuw) grote plannen hebben met de exploitatie van de domeinnaam.

1. Onlangs verkocht en de prijs:

♦ askthevet.com: 10.000 USD,

♦ pokerforum.nl: 7.000 EUR,

♦ employeetraining-initia: 18.000 USD

♦ futurian;org: 3.000 USD.

2. Te koop en de vraagprijs: En dan moet je eens kijken bij de rubriek ‘Topdomeinen’. Die staan in de wachtrij: je kan er nog op bieden (en je bent niet alleen, op sommige domeinen is al tientallen keren een bod uitgebracht). Na een tijd te koop gestaan te hebben, worden deze domeinen verzameld in een veiling met einddatum en met toestemming van de eigenaar van het domein. Kwestie van inkomsten te genereren voor de eigenaar en Sedo zelf natuurlijk. De vermelde prijzen zijn de vraagprijzen van de eigenaars. Nu kan je wel veel vragen, dit betekent natuurlijk nog niet dat dit bedrag effectief ooit wordt betaald!

♦ uwant.com: vraagprijs: 150.000 USD,

♦ rhodes.com: vraagprijs: 350.000 USD,

♦ hives.com: vraagprijs: 38.000 USD,

♦ number.com: vraagprijs: 750.000 USD,

♦ defy.com: vraagprijs: 350..000 USD,

♦ biker.com: vraagprijs: 250.000 USD.

Niet al goud wat er blinkt

Om je een idee te geven, werpen we een blik op de lopende veilingen. Deze worden dus binnen enkele dagen gesloten. In het algemeen scoren de .com domeinnamen het best. Soms kijk je echter verbaasd naar de naam van het domein zelf en vraag je je af wat de koper ermee van plan is. Wat te denken van:

 • 5min.org: huidig bod: 80 US dollar,
 • sauna-infoseite.de: huidig bod inclusief webshop: een schamele 60 euro,
 • freedrugs.co.uk: huidig bod 60 USD,
 • girl4you.de: huidig bod 60 EUR,
 • kreta.tv: huidig bod 70 EUR.

Het vermoeden bestaat dat deze domeinen voor een habbekrats worden gekocht en weer opnieuw te koop worden gezet.

Maar ook omgekeerd: geen klinkende naam maar toch een geweldig bod:

 • allboy.com: huidig bod 4.000 USD,
 • doc.io: huidig bod 20.000 EUR,
 • annuairehotel.com: huidig bod 2.000 EUR,
 • pushme.com: huidig bod: 2.800 USD,
 • fotosverkleinern.de: huidig bod 7.600 EUR, inclusief webshop.

Nederlandse en Belgische domeinnamen te koop

Via de zoekmachine kunnen alle .nl en .be domeinnamen gevonden worden. Momenteel staan er honderdduizenden Nederlandstalige domeinnamen te koop.

► zuidkorea.be: geboden 400 EUR,

► vlonderplanken.nl: geboden 1.302 EUR.

Nieuw: DomainOrder.nl

♦ Toont een lijst met .nl domeinnamen die binnenkort weer beschikbaar komen omdat ze zijn opgezegd door de vorige eigenaar.

♦ Systeem: veiling! Wanneer? Elke maandag/dinsdag is er een twee dagen durende veiling. Alleen tijdens de veiling kan de geïnteresseerde de lijst met domeinnamen bekijken.

♦ Inschrijven is gratis en hier zijn geen verplichtingen aan verbonden. Pas als de domeinnaam succesvol is geregistreerd (lees gekocht en overgedragen naar de nieuwe eigenaar) wordt het veilingbedrag in rekening gebracht. DomainOrder werkt dus op basis van 'No catch, no pay'.

Update december 2011

De duurste domeinnamen van dit jaar:

social.com: gekocht voor 2,6 miljoen dollar,

domainname.com: gekocht voor 1 miljoen dollar,

aktien.de: gekocht voor 725.000 dollar,

vu.com: 700.000 $,

runningshoes.com: 700.000 $,

answer.com: 550.000 $,

11.com: 525.000 $,

puzzle.com: 500.000 $,

gamesforgirls: 500.000 $,

gay.xxx: 500.000 $.

Conclusie

Sedo is een mooi alternatief als je een geschikte domeinnaam zoekt die niet meer vrij is. De kans dat je rijk wordt op Sedo is afhankelijk van de kwaliteit van je domeinnaam. En de echt goede, in de belangstelling staande namen zijn al lang vergeven. Maar… je weet maar nooit wat je creativiteit nog opbrengt!

Links

België:

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden