Hoe kiest u een goede domeinnaam voor uw bedrijf

Inleiding

Bij het kiezen van een domeinnaam (het website adres) komt heel wat kijken. Kiest u bijvoorbeeld voor uw eigen bedrijfsnaam als domeinnaam of gaat u voor een naam met daarin enkele zoekwoorden? Scoort u hoger in Google als u een domeinnaam registreert waarin veel zoekwoorden staan? In dit artikel volgen enkele tips om u op weg te helpen een sterke en zoekmachinevriendelijke domeinnaam te kiezen.

Als u een dommeinnaam registreert met de tekst: www.goedkoop-hotel.be en men tikt in Google “goedkoop hotel” dan komt u toch zeker altijd op nummer 1 met deze dommeinnaam? Niet dus! (probeert u het gerust: tik “goedkoop hotel” in in Google). Google (en ook andere zoekmachines) letten bijvoorbeeld veel meer op de inhoud van de website, het aantal links naar uw website en de leeftijd van het domein dan op de domeinnaam zelf. Zo zijn er meer dan 200 variabelen die Google gebruikt om te beoordelen hoe belangrijk uw website is en hoe hoog deze in de zoekresultaten komt te staan. Daarnaast kan een zorgvuldig gekozen domeinnaam goed zijn voor uw naamsbekendheid en merkimago. Ook voor uw branding is het belangrijk een sterke naam te kiezen.

Hoewel in beperkte mate, weegt Google wel degelijk de domeinnaam mee bij het opstellen van de pagina met zoekresultaten. Als u een naam gaat kiezen waarmee u wilt scoren (in termen van bezoekers trekken naar uw website) dan is het van belang om een balans te vinden tussen uw eigen merk en zoekwoorden die scoren.

Online naamsbekendheid

Moet u dus lange namen vol zoekwoorden registreren om maar zoveel mogelijk bezoekers te trekken? Zoals: goedkoop-hotel-gent-viersterren.be? Het antwoord is: nee! Beter is het om bij de domeinnaam registratie de merknaam te registreren en eventueel maximaal 1 van uw belangrijkste zoekwoorden daaraan toe te voegen. Bij subsites speelt u vervolgens in op andere zoekwoorden en daaraan gerelateerde inhoud. Voor een subsite van het bedrijf “AS&S” zou dit er als volgt uitzien: www.as-s.be/hosting/. In dit voorbeeld is AS&S de bedrijfsnaam en “hosting” is het zoekwoord. Ook voor andere zoekwoorden is dit aan te bevelen.

Domeinnaam registratie: Zoekwoorden die scoren

U weet nu dat een domeinnaam beter gevonden kan worden en iets hoger scoort als de namen en URL’s van de subsites optimaliseert op zoekwoorden. Maar hoe kiest u goede zoekwoorden? Probeer bij de registratie van een domeinnaam te letten op de zoekwoorden die de doelgroep gebruikt. Maak eerst een lijst aan met mogelijke zoekwoorden, denkt u zichzelf daarbij in in uw doelgroep. Met welke woorden zoekt men naar uw diensten, producten, bedrijf, medewerkers of kantoor? Vaak worden worden gebruikt als “goedkoop, beste, grootste”, vergeet ook niet locaties toe te voegen aan alle zoekwoorden, zoals “hosting belgie, server gent, hotel vlaanderen”. Kijk in bedrijfsdocumentatie, vraag medewerkers naar woorden die zij met uw bedrijf associeren en bedenk synoniemen. Welke woorden goed scoren zoekt u vervolgens op via deze link: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal. Met dit hulpmiddel schat Google het potentieel verkeer in als u goed scoort op de gekozen zoekwoorden. Gebruik dit hulpmiddel om te controleren welke woorden wel en welke woorden niet scoren.