De zoektocht naar een goede domeinnaam

Domeinnaam zoeken

Een domeinnaam kiezen, is niet eenvoudig. De meest voor de hand liggende namen zijn meestal al ingepalmd. Of gekaapt door domeinkapers want die zijn er ook. Na een avondje proberen en piekeren, komt er een einde aan je inspiratie en fantasie. Probeer dan deze zoekhulpen eens om een treffende domeinnaam te vinden.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is hetzelfde als een URL. URL staat voor Unique Resource Location. Eenvoudig gezegd: een naam die je kan claimen via internet. Als je in Nederland een URL wil verkrijgen/aanvragen/indienen/registreren (allemaal hetzelfde) dan moet je passeren langs de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (kortweg SIDN).

1. SIDN

Deze verzorgt de registratie en toewijzing van Nederlandse domeinnamen. Tot november 2000 konden alleen bedrijven domeinnamen aanvragen. Na november 2000 kwam deze mogelijkheid ook ter beschikking van particulieren.

SIDN is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Arnhem. Op hun website kun je een domeinnaam aanvragen, laten wijzigen of de geregistreerde achter een domeinnaam opzoeken. Meer bepaald via het onderdeel WHOIS geraak je aan veel informatie die je nodig hebt om een domeinnaam te gaan zoeken. Je krijgt een mooi overzicht van de domeinnamen die reeds vastgelegd zijn in Nederland. Maar ook van de varianten die nog mogelijk zijn. Let wel: per dag kun je maar 15 domeinnamen opvragen.

Voorbeeld: typ je Mark Rutten in dan zul je zien dat dit domein voor Nederland is geregistreerd. Maar Marc Rutten is nog vrij!

2. DNS

Je kunt ook een omweg maken bij het zoeken naar een geschikte domeinnaam via België. Bij DNS krijg je de resultaten voor Belgische domeinnamen te zien.

Voorbeeld: MarkRutten.be is nog beschikbaar!

3. Register

Deze (Belgische) website biedt veel meer informatie aan dan DNS of SIDN. Typ je hier ‘Markrutten’ in en vink je onder de zoekopdracht ook nog ‘Controleer alle Europese extensies’ aan dan krijg je een hele waslijst voor je neus met de resultaten. Heel leerrijk! Markrutten.com en Markrutten.eu zijn vergeven. In de resterende landen is het domein nog vrij. De vraagtekens in de lijst geven de voorwaarden aan in sommige landen. Link: zie onderaan dit artikel.

4. Panabee.com

Panabee slaat alles! Hier kun je echt gaan experimenteren met trefwoorden. De software zorgt voor combinaties die je naar alle waarschijnlijkheid zelf niet had kunnen bedenken. De opgenoemde variaties zijn dan wel in het Engels, ze kunnen alsnog inspireren. Ook varianten eindigend op .org, .biz en .mobi.

Als extraatje zie je ook nog de vertaling van je domeinnaam in zo maar even 25 andere talen. Zo kun je onaangename verrassingen voorkomen mocht je gekozen domeinnaam in een vreemde taal minder fraai of beledigend klinken.

Domeinen jatten

Ja, dat gebeurt ook en het klinkt niet fraai! Is het ook niet maar er is weinig tegen te doen. In het Engels noemt men het 'domain grabbing'. Menige rechtzaak is er reeds een gevolg van geweest. Die hebben er wel toe geleid dat steeds minder domeinnamen gejat worden (gelukkig). Alhoewel rechters steeds meer partij kiezen voor de 'oudste indiener van de domeinnaam' worden nog steeds rechtzaken onderling geregeld en in dat geval verdient de kaper toch nog wat euro's aan zijn onfrisse praktijk.

Wat kost een domeinnaam?

Daar valt niet veel zinnigs over te zeggen. Of misschien dit: de provider bepaalt de prijs. Van peanuts tot 90 euro per jaar. Controleer bij een offerte door de provider wel altijd hoe het zit met registratiekosten, abonnementskosten, BTW in- of exclusief en de kosten van de provider zelf.

Conclusie

Neem uitgebreid de tijd om een goede en nog vrije domeinnaam te bedenken. Dit is een moeilijke maar wel belangrijke klus. Laat je inspireren hierbij door de in dit artikel genoemde websites. Als je achteraf niet tevreden bent met de gekozen domeinnaam is dit financieel niet direct een ramp. Maar wel duur tijdverlies. De kosten wisselen van een eenmalige kleine bijdrage voor de set-up tot een periodieke bijdrage van dertig tot negentig euro per jaar, afhankelijk van de provider. Hierin zijn de eenmalige registratiekosten, de abonnementskosten en de deelnemersbijdrage voor de provider inbegrepen.

Kijk ook eens naar de prijsverschillen voor het registreren. Bedenk daarbij: goedkoop is wellicht/meestal duurkoop!

Je kunt ook bestaande domeinnamen kopen op een veiling. Dit kan onder andere bij SEDO. Nadeel hiervan is dat als je een bod uitbrengt de eigenaar beseft dat je interesse hebt en jouw bod kan manipuleren... Bovendien moet de domeinnaam dan nog overgeschreven/getransfereerd worden naar jou als nieuwe eigenaar. Je kunt dus maar beter van nul beginnen en zelf een nieuwe domeinnaam creëren.

Links

Panabee, SIDN, DNS, Register

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden