Hoe een Belgische domeinnaam zoeken

Domeinnamen zoeken

Als je een eigen bedrijf gaat starten dan moet je een bedrijfsnaam kiezen. En bij voorkeur een goede, klinkende firmanaam. Liefst ook nog duidelijk, makkelijk om te schrijven, zo kort mogelijk, origineel en makkelijk om per telefoon uit te leggen. Om problemen achteraf te vermijden, kies dan een bedrijfsnaam die nog niet bestaat. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je weten dat de naam die je bedacht hebt reeds door anderen in gebruik is?

Waarom is een goede domeinnaam belangrijk

Heel eenvoudig: om problemen met naamgenoten en vooral collega’s in dezelfde branche te voorkomen. Want dat brengt extra kosten mee die je bij je start van je bedrijf kan missen als kiespijn. De wet bepaalt immers dat, als er verwarring is, de eerste gebruiker van de bedrijfsnaam in kwestie altijd beschermd is en dus eerste keus heeft. Ook als de naam nergens geregistreerd is als handelsnaam. Wie eerst komt, eerst maalt als is daar enige bewijskracht voor vereist. De oprichtingsakte geldt dan als bewijsmiddel. Het is dus niet verplicht om een handelsnaam te registreren maar je bent wel beter beschermd tegen derden. Wil je wèl registreren dan kan dat bij een ondernemingsloket. Officieel heet dat bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Hoe beginnen zoeken naar een goede bedrijfsnaam

Het beste advies is om te beginnen zoeken naar een goede domeinnaam. Is dat de omgekeerde volgorde? Ja, tegenwoordig wel. Akkoord: je kunt je bedrijf starten zonder website en dan heb je voorlopig geen domeinnaam nodig. Doch zaken doen tegenwoordig is zo goed als ondenkbaar geworden zonder website. Ga maar na bij jezelf: als je een bedrijf zoekt, is het eerste wat je doet bij Google iets intikken en kijken of er een website van het bedrijf is. En een bedrijf zonder website wordt als amateuristich en misschien wel wantrouwend ervaren.

Misschien wil je bij de start nog niet online gaan verkopen. Dat kan maar het kan zijn dat je dat na een half jaar wèl wilt doen. Als die dan nog vrij is, gebruik je je domeinnaam ook als bedrijfsnaam. Vandaag doet u er goed aan om andersom te werken: check eerst welke domeinnaam nog vrij is en kies op basis daarvan een naam voor uw zaak.

Hoe checken

Googelen, heel veel googelen dat is de boodschap. Maar er zijn ook tijdbesparende hulpmiddelen gelukkig. Tussen haakjes: de bijbehorende links staan onderaan dit artikel.

Zo kun je een Belgische domeinnaam checken bij de gratis website DNS.be. U ziet onmiddellijk het resultaat van uw zoektocht. Dus u weet meteen of uw gekozen naam nog (wat men noemt) vrij is.

Een tweede ook wel interessante zoeksite is Panabee. Het voordeel hier is dat de zoekresultaten veel uitgebreider worden aangeboden. Geef een paar trefwoorden in en u krijgt een .com/.net of .org check plus voorstellen voor andere mogelijke domeinnamen. Hoef je zelf minder na te denken! Schrik niet: deze website ziet er een beetje speels en eenvoudig uit!

Tenslotte is er nog EURid waar je vanzelfsprekend Europese .eu-domeinnamen kan opzoeken.

Conclusie

Een goede domeinnaam is onbetaalbaar als naam voor uw bedrijf en kan je op termijn heel veel geld besparen en zelfs kun je er geld mee verdienen mocht iemand hem willen kopen. 

Links

http://www.eurid.eu/nl/content/whois-12

http://www.dns.be/nl/home

http://www.panabee.com/

http://www.economie.fgov.be/nl/ondernemingen/KBO/ 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden