Artikel websites

Inleiding

Er zijn nogal wat sites wereldwijd waarop je kunt publiceren tegenwoordig. Hadden we voor de uitvinding van het internet eigenlijk maar drie manieren om onze informatie te publiceren, tegenwoordig hebben we er een oneindig aantal lijkt het wel. Het verschil met vroeger is ook dat we nu helemaal zelf kunnen beslissen hoe we onze tekst willen opzetten en er eigenlijk nog maar zelden een redacteur bij komt kijken. Terwijl vroeger zat er altijd een redacteur tussen onze tekst en de lezer.

Terzijde

De informatie in dit artikel is van 2010. Sommige sites bestaan niet meer.

Vroeger

Het aantal publicatie mogelijkheden was vroeger eigenlijk beperkt tot drie media. Je had geschreven media (kranten, boeken, tijdschriften, pamfletten), gesproken (radio) en beeld (televisie, film, video). Radio en televisie zullen we hier maar even buitenbeschouwing laten, want hoewel we tegenwoordig daarvoor ook meer mogelijkheden hebben is dat toch beperkter dan bij de geschreven media. Verder heb ik niet zoveel ervaring met beeld en geluid op internet. Hoewel het tegenwoordig dus wel een groot succes is gezien de groei van het aantal filmpjes op Youtube (iedere minuut of ieder uur komt er een dag aan bewegend beeld bij).

Maar waar al deze oude media wel op elkaar lijken is dat er altijd iemand anders dan de maker van het materiaal beslist of het gepubliceerd wordt. Had een schrijver een roman geproduceerd dan besliste de uitgever of het een boek werd dat in de verkoop kwam. Had iemand een commentaar geschreven op het beleid van de overheid, dan besliste een redacteur of het op de opinie pagina van de krant kwam. Had iemand een geluids- of beeldreportage gemaakt dan beslist de uitzenddirecteur of er ruimte is in het uitzendschema. Internet heeft dat allemaal veranderd.

Tegenwoordig

In tegenstelling tot vroeger heb je nu op internet alle mogelijkheden om zelf op te treden als redacteur, uitgever, uitzenddirecteur. Je hebt als het om geschreven teksten gaat de mogelijkheid om te kiezen uit duizenden websites wereldwijd. Ieder land dat aangesloten is op internet heeft wel zijn eigen weblog site, sommige landen hebben er zelfs meerdere. In Nederland zelf kun je er met gemak vijf vinden en als je een beetje doorzoekt zullen het er nog wel meer zijn. In de Verenigde Staten kom je waarschijnlijk met gemak op een paar honderd sites waar je je kunt aanmelden om de artikelen die je schrijft te publiceren.

Zelfs voor gesproken- en beeldmateriaal hebben we tegenwoordig op internet meer sites dan er radio en televisie zenders zijn. Vaak is het enige wat je daarvoor nodig hebt een opname apparaat voor beeld en geluid en dat zit tegenwoordig vaak al ingebouwd in de standaard hard- en software van de computer. Waarbij de software zo eenvoudig in gebruik is, dat het enige wat je tegenhoudt om leuke pod- en vodcasts te maken je eigen vermogen om iets leuks te maken is.

Artikelen sites

20100714Normyo_DSDD.jpg

Waar ik het hier verder over wil hebben zijn een aantal websites waar je je eigen geschreven teksten kunt publiceren, die ik uit persoonlijke ervaring ken. Ik heb nu een aantal jaren gewerkt met onder andere Web-log, Punt.nl, Volkskrantblog, Blogger/Blogspot, Infoyo, Artikeltjes.com en Leerwiki. In de loop van al die jaren valt je dan natuurlijk wel iets op als het gaat om het werken met de editors die door al deze sites worden gebruikt. Daarbij is voor mij eigenlijk de gebruiksvriendelijkheid het belangrijkst.

Gebruiksvriendelijkheid

We hebben allemaal ervaring met gebruiksvriendelijkheid. Zo is een koelkast een gebruiksvriendelijk apparaat, omdat je er niet veel opleiding voor nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Verlichting is een ander voorbeeld van eenvoud in gebruiksvriendelijkheid. Een computer is al weer een stuk gebruiksonvriendelijker en deelnemen aan het verkeer is het toppunt van gebruiksonvriendelijkheid. Sommige editors die gebruikt worden door weblog of artikel sites zijn soms echter van een eigen niveau in gebruiksonvriendelijkheid, zeker als je ze onderling vergelijkt.

Vergelijking

Web-log Hoewel dit één van de eerste en daardoor ook de grootste Nederlandse weblog site is van Nederland, betekent dit niet dat de gebruiksvriendelijkheid erg groot is.

De editor zelf is in orde, je kunt kiezen tussen WYSIWYG of HTML bewerking. Maar dat betekent nog niet dat alles goed gaat. Als je bijvoorbeeld je tekst eerst in een offline tekstverwerker als MS-Word of Open Office Writer schrijft en dan plakt in de editor, dan kun je soms met vreemde effecten geconfronteerd worden. Ik plaatste laatst een artikel met veel links. Omdat ik weet wat de html code is voor links, had ik de links al toegevoegd in de tekst in plaats van de editor Link knop te gebruiken. Toen ik echter de tekst had geplakt in de HTML editor van Web-log vond ik dat ze te groot was, ze staat blijkbaar standaard op 16 punt. Vervolgens wilde ik in de WYSIWYG editor de tekst naar een kleinere lettergrootte veranderen. Om dit voor elkaar te krijgen bleek ik ieder stukje tekst tussen de verschillende links afzonderlijk steeds met één punt te moeten verkleinen. Dat is natuurlijk niet handig als je van zestien naar twaalf punt wilt en je hebt een stuk tekst met ongeveer twintig links. Het gevolg was dat ik uiteindelijk maar in de HTML editor aan het begin van de tekst de Font code heb gebruikt.

Maar waar het bij de WYSIWYG editor van Web-log op neer komt is dat je eerst de tekst moet plakken. Vervolgens de juiste lettergrootte moet selecteren en dan pas links kunt gaan plaatsen. Iedere andere volgorde gaat de mist in.

Natuurlijk kan dit een gevolg zijn van het feit dat ik gebruik maakte van Google Chrome op een Apple Macintosh. Maar eigenlijk zou het niet zo mogen zijn dat de website editor die ik gebruik voor mij bepaald welke computer en systeemsoftware ik gebruik. Zeker als je weet dat er standaard normen zijn voor HTML codering.

Overigens heb ik het hier alleen over de editor gehad. Als je kijkt naar de gebruikersomgeving op Web-log, dan staat tegenwoordig niet meer het schrijven van artikelen centraal, maar het deelnemen aan het sociale netwerk Web-log. Ik start dan ook niet met een overzichtelijke ingangspagina op Web-log, waarbij het me meteen duidelijk is wat de belangrijke zaken zijn bij het publiceren van geschreven teksten. In plaats daarvan is het sociale aspect van webloggen belangrijk gemaakt door driekwart van het beginscherm te geven aan een soort Twitter venster, een blok voor het volgen van blogs en een blok voor de laatste blogs van Web-log zelf. Een blokje met links naar dat waar je voor kwam staat ergens rechts bovenaan in een lettertype met een punt grootte 10, terwijl de rest van de pagina punt 12 of groter gebruikt.

Web-log bestaat niet meer.

Ik geef Web-log als medium dan ook een:

4

Punt.nl Het weblog dat qua grootte na Web-log komt is Punt.nl. Als ik hier naar de editor kijk dan zie ik plots een veel eenvoudiger te gebruiken systeem. Ook nu heb je de beschikking over WYSIWYG en HTML. Bij Punt.nl geldt dan weer wel dat de WYSIWYG editor alleen werkt in Firefox. Het verschil hier is wel dat de editor gewoon doet wat je verwacht. Je hoeft dus niet een bepaalde volgorde te hanteren bij het invoeren om te voorkomen dat je alles drie keer moet doen of dat je HTML moet gebruiken terwijl je dat helemaal niet kent.

Maar ook Punt.nl is voordat je in de editor bent niet overduidelijk. Zo kom je na de opdracht inloggen eerst op een pagina waar je moet inloggen. Vervolgens kom je op een pagina waar je kunt kiezen voor toegang tot het overzichtsvenster van je weblog of je webmail. Als je voor je weblog kiest dan kom je in een redelijk overzichtelijk scherm uit. Links staat gewoon een lijst met links verdeeld over kopjes als:

- Publieke logs - Privélogs - Instellingen Kies je echter voor Webmail, dan moet je opeens nog een keer inloggen. Waarbij je ook maar beter kunt werken met Firefox of IE als je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden van webmail van Punt.nl.

Punt.nl is opgegaan in de Mijndomein.nl editor voor websites.

Omdat de editor van Punt.nl doet wat je er van verwacht en je geen html hoeft te gebruiken, maar je twee keer moet inloggen om naar de Webmail te komen, geef ik Punt.nl slechts een:

7

Blogger/Blogspot Na Wordpress is Blogger waarschijnlijk de grootste weblog editor ter wereld maar misschien is het ook wel andersom. Het bijzondere aan Blogger is wel dat het zijn editor een andere naam heeft gegeven dan de weblog site zelf. Je werkt dus met Blogger, maar je weblog valt onder het domein Blogspot. Blogger is overigens eigendom van Google en dat merk je ook wel want de editor is mooi simpel van opzet. Je hebt een paar werkbalken bovenaan het editorscherm die te maken hebben met het blog en vervolgens een bijna leeg scherm. Je hebt een invoerregel voor de titel en als je dat wilt een link die gekoppeld wordt aan de titel. Dan krijg je een werkbalkje voor het bewerken van de tekst of het invoegen van plaatjes of andere bijzondere zaken en dan het editor venster. Afgesloten met een regel voor steekwoorden en een paar knoppen voor opslaan van je tekst. Als je het editor venster van Blogger bekijkt lijkt het wel alsof je in het zoekvenster van Google zit. Alles wat je nodig hebt om een stuk tekst te produceren is aanwezig en de rest wordt tot een minimum beperkt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vensters van Web-log en Punt.nl waarin je een kolom naast het tekstvenster blijft houden met extra informatie. Als ik Blogger een cijfer moet geven, dan kom ik vanwege de snelle toegang tot de editor en het overzichtelijke editorvenster en de editor die werkt zoals je het verwacht uit op een:

8

Volkskrantblog Hoewel de Volkskrant niet één van de eerste was die een blog editor op de Nederlandse markt bracht is het naar verhouding wel één van de betere. Inloggen op je Volkskrantblog betekent dat je een werkbalk erbij krijgt onder de kopfoto van je blog. Verder zie je gewoon je blog. Als je dan kiest voor de knop berichten kom je in de WYSIWYG editor terecht en kun je meteen beginnen met te schrijven aan je artikel. Als je de HTML wilt bewerken dan opent zich een nieuw venster.

Helaas omvat ook het editorvenster van Volkskrantblog meer informatie dan je om te beginnen nodig hebt. Zo houd je je kopfoto bovenaan de pagina en staat er een kolom naast je tekstvenster met instellingen voor reacties, email ontvangen, groepen en plaatsingsdatum. Zaken die je eigenlijk pas nodig hebt als je klaar bent met schrijven.

De editor reageert verder wel zoals je dat verwacht van een editor. Je hoeft dus geen vreemde strategieën te ontwikkelen om je tekst te kunnen invoeren en bewerken. Het werkt zoals je dat ook kent van een tekstverwerker. Overigens heb je voor deze editor geen speciale browser nodig.

Volkskrantblog bestaat niet meer.

Vanwege de duidelijke editor met niet veel meer afleiding dan Blogger, is het cijfer dat ik de Volkskrantblog editor geef een:

8-min

Infoyo Nu zullen de meeste mensen vinden dat sites als Infoyo, Leerwiki en Artikeltjes.com geen echte blog sites zijn. Maar het zijn wel sites waar je je teksten kunt publiceren. Dat je op sites als Web-log, Punt.nl, Blogger en Volkskrantblog kunt kiezen voor een persoonlijkere schrijfstijl, doet niets af aan het feit dat je op Infoyo, Leerwiki en Artikeltjes ook publiceert.

In het geval van Infoyo is de toegang tot de editor verstopt achter een inlogpagina, een hoofdpagina met links naar verschillende site onderdelen en een waarschuwingspagina. Als je dan in de editor zit, zie je dat je in tegenstelling tot de blog editors werkt op basis van alinea’s. Je hebt namelijk een titelveld, gevolgd door een inleiding en twee alinea’s. Om de inleiding en alinea’s te kunnen vullen moet je bij elk apart klikken op een knop bewerken, waarna een venster opent waarin je een alinea titel kunt invoeren en de tekst van de alinea.

Het venster van de editor zelf is vrij kaal en niet erg groot. Als je lange alinea’s maakt kun je het venster ook niet in grootte aanpassen, zoals wel bij de blog editors. Verder staat de hele tijd op de achtergrond het hoofdvenster van de editor open, ook al is die in een zeer donkere schaduw gezet. Een bijkomend punt is dat het inleidingsvenster niet meer dan zeshonderd tekens toestaat.

Waar Infoyo nog meer verschilt van de weblog editors is de eis om je artikel toe te wijzen aan een categorie en vijf steekwoorden toe te wijzen. Verder moet je artikel tenminste 1000 tekens lang zijn en word je iedere keer gevraagd om accoord te gaan met de voorwaarden voor het gebruik van Infoyo, voordat je publiceert.
Als ik Infoyo een cijfer geef dan is dat niet erg hoog. Hoewel het eenvoudig publiceren is en je geld kunt verdienen met je artikelen is de editor te simpel en te omslachtig met het steeds openen en sluiten van editorvensters om tekst toe te kunnen voegen. Ook de eis van een minimum aantal tekens per artikel is natuurlijk omslachtig. Infoyo krijgt van mij dan ook maar een:

6

Artikeltjes.com Artikeltjes.com lijkt in haar optie om geld te kunnen verdienen met artikelen en de eis van tenminste vijfhonderd woorden enigzins op Infoyo. Ook wordt verwacht dat je artikelen een bepaalde zakelijkheid vertonen. Maar daar houdt het wel mee op. Als je inlogt op Artikeltjes.com dan kom je op een hoofdpagina binnen waar je de keuze hebt om een nieuw artikel te schrijven. Deze link staat niet zoals bij Web-log rechts, maar links in de volgorde waarin wij Westerlingen lezen.

De editor van Artikeltjes.com is wel complexer dan alle andere editors. Er is veel informatie direct op het scherm aanwezig. In tegenstelling tot Infoyo, waarbij je ook verschillende alinea’s hebt zijn die van Artikeltjes.com direct toegankelijk. Dus als je eerst de inhoud van je artikel wilt schrijven en dan een inleiding dat hoef je daarvoor niet op knoppen te klikken. Waar je bij Artikeltjes.com wel rekening mee moet houden is dat je eigenlijk twee inleidingen schrijft. Een inleiding die een verkorte weergave is van de inhoud van je artikel en een inleiding voor het artikel zelf. De verkorte weergave komt op de overzichtspagina van de schrijver met alle andere inleidingen, samen met de titel van het artikel. De inhoud van het artikel komt in een ander venster. Daarbij heb je altijd de keuze tussen werken in WYSIWYG en HTML.

Verder bevat het editorvenster een steekwoorden regel (meta keywords) en een venster voor een artikel samenvatting (meta uittreksel). Maar dan ben je er nog niet. Nu is de volgende stap dat je een tabblad met extra opties hebt. Je kunt bijvoorbeeld een plaatje toevoegen of niet en je kunt een publicatiedatum meegeven. Het mooie van deze aanpak is natuurlijk wel dat je veel meer invloed hebt op hoe je artikel gevonden wordt door zoekmachines, omdat je veel meer controle hebt over de html header van het artikel.

Overigens reageert de editor ook gewoon zoals je zou verwachten van een editor.
Ik zou de editor van Artikeltjes.com een 8 willen geven, maar door de hoge complexiteit is de gebruiksvriendelijkheid in het begin niet erg hoog en heb je even nodig om hem te leren gebruiken. Maar de editor is zeker waard wat ik er nu aan geef een:

7,5

Leerwiki De laatste editor waar ik mee heb leren werken is die van de site Leerwiki. Ook Leerwiki biedt de optie om geld te verdienen met je artikelen en eist dat je tenminste vijfhonderd woorden gebruikt in een artikel. Verder werkt Leerwiki met publiceren en goedkeuren door een redactie. Na goedkeuring wordt het artikel zichtbaar voor niet LeerWiki auteurs.

De editor achter Leerwiki is vrij eenvoudig. Je hebt een enkel venster waarin je werkt. In dat venster heb je de beschikking over de codes zoals die gebruikt worden door de mediawiki software, de software achter Wikipedia en html. Maar je hebt ook nog wat WYSIWYG knopjes tot je beschikking. In die zin is de editor heel flexibel.

De editor is ook zeer overzichtelijk, omdat je pas begint met schrijven aan je artikel, nadat je binnen Leerwiki hebt gezocht op de uniciteit van je titel op Leerwiki. Dus je kiest de link ‘Maak nieuw artikel’ en je kijkt eerst of je wel een unieke titel hebt. Als na die zoekopdracht blijkt dat je titel uniek is, kom je meteen in het editor venster en kun je beginnen met schrijven.

Als je klaar bent met het schrijven, moet je nog een categorie toevoegen aan het artikel om het op te kunnen slaan en moet je om goedkeuring vragen. Zolang het artikel niet is goedgekeurd staat er boven je artikel dat het in bewerking is en is slechts een klein deel zichtbaar afhankelijk van de lengte van je artikel.

Dit gaat over een oude versie van LeerWiki.

Door de complexiteit om toegang tot het editorvenster te krijgen waar je vervolgens een heel flexibele editor tegenkomt krijgt Leerwiki van mij een:

8-min