Adverteren via internet

Inleiding

Deze bijdrage gaat in op de eisen waaraan een goede advertentie moet voldoen en beschrijft op hoofdlijnen de wijze waarop je kunt adverteren. Het artikel gaat dieper in op adverteren via internet.

Eisen aan een goede advertentie

Een goede advertentie bouw je op aan de hand van de belangrijkste voordelen van het product of de dienst die je wilt aanprijzen. Houd het daarbij kort, ga niet in op allerlei (onbelangrijke) details. Denk na over de doelgroep voor je product of dienst en hoe je die het best kunt bereiken. Een advertentie moet verder creatief zijn, je aandacht vast blijven houden (opvallende titel e.d.), informatief, onderscheidend en een advertentie moet het unieke karakter van je product of dienst benadrukken: wat is jouw ‘unique selling point’?

Weet goed wat je verkoopt en wat jouw product of dienst uniek maakt, ken je doelgroep, weet hoe je je doelgroep moet benaderen en weet waarom ze het product of de dienst bij jou willen afnemen. Hou de boodschap kort en gebruik woorden die verkopen! Voor producten bijvoorbeeld: gratis, alles moet weg, uitverkoop, openingsaanbiedingen etc. Voor diensten: kwaliteit van de service, betrouwbaarheid, professionaliteit, referenties etc.

Manieren om te adverteren

Je kunt via diverse kanalen adverteren. Beginnende bedrijven beginnen vaak met folderen in woonwijken: gewoon advertentie maken op je eigen PC in zwart wit of kleurenprint afdrukken of kopie in de brievenbus doen. Dit is een goedkope manier om bijvoorbeeld je restaurant aan te prijzen of hoveniersdiensten en dergelijke aan te bieden. Brieven versturen aan potentiële klanten kan ook, maar kost meer geld (o.a. behandel- en verzendkosten). Je moet dan vanzelfsprekend meer zicht hebben op je doelgroep, want dergelijke brieven verdwijnen anders al gauw bij het oud papier. Adverteren binnen (regionale) dagbladen is veelal een wat duurdere optie. Dat geldt ook voor spotjes op de radio en tv; dat kan veelal zowel regionaal als landelijk. Meestal kun je dergelijke reclame niet meer zelf organiseren, maar heb je een gespecialiseerd bedrijf nodig om je hierbij te ondersteunen. Dat geldt ook voor de billboards bij bushaltes en langs de rijksweg. Voor adverteren via internet zijn er verschillende mogelijkheden. De volgende paragraaf gaat daar op in.

Adverteren via internet

Adverteren via internet kan op twee manieren: via je eigen website en via advertenties op een andere website. Adverteren via je eigen website kost natuurlijk aardig wat tijd, aandacht en geld. Ga je de website zelf bouwen, of huur je een bedrijf in om je website te bouwen. Waar ga je jouw website hosten, hoeveel ruimte heb je voor je website (en databases), hoeveel ‘traffic’ kan jouw internet service provider (ISP) aan, hoeveel emailadressen zijn mogelijk en welke service biedt de ISP. Je kunt ook via andere websites adverteren voor jouw eigen producten en/of diensten, bijvoorbeeld via google ads (zogeheten ‘banner ads’) . Natuurlijk wil je dan ook zo hoog mogelijk op de uitkomsten van zoekmachines eindigen en betaal je hier voor (‘keyword advertising’). Andere opties zijn: ‘pop up ads’, van die vervelende advertenties die je moet wegklikken en ‘rich media ads’: advertenties die de aandacht trekken met filmpjes, al dan niet met geluid. Ook is het mogelijk een link naar jouw website te laten plaatsen. Wat ook mogelijk is om via blogs en chatrooms je producten en diensten aan te prijzen. Affiliate marketing is een manier om geld te verdienen door producten van derden aan te prijzen, waarbij via jouw advertentie verkochten producten (via een unieke link) jouw geld opleveren. Wanneer je producten aanbiedt (detailhandel), is het wellicht mogelijk met de leverancier te komen tot zogeheten co-op advertising, waarbij je samen met de leverancier afspraken maakt over het delen van de advertentiekosten (bijvoorbeeld wanneer je een bepaald aantal producten hebt verkocht).