Wat wil je weten over Google Analytics

Goolge Analytics

Heb je een website dan ben je uiteraard nieuwsgierig of je ook bezoekers krijgt. Wie kookt er nu voor een lege tafel? Meten is weten dus websitehouders willen maar al te graag weten hoeveel, hoelang, hoeveel pagina's en of het nieuwe bezoekers zijn of oudgedienden. Google snelt je daarbij te hulp met zijn Analytics maar dan moet je deze gratis tool wel eerst installeren en vooral: inrichten. Zonder gegevens… geen tabellen… geen wijsheid!

Stap 1: meld je account aan

  1. Eerst en vooral moet je een Google account hebben. Gemakkelijkheidshalve veronderstellen we dat je deze reeds hebt en gebruiken we verder in dit artikel G-account.
  2. Zo ja, dan is de volgende stap dat je deze G-account ook apart aanmeldt bij Google Analytics. Dat doe je door naar Naar Google Analytics! te gaan.
  3. Ga naar het vakje 'meld u aan bij GA'.
  4. Vul daar je G-account gegevens in.

Stap 2: meld je site aan

Hoe doe je dit?

  1. Bij 'Website's URL' vul je het adres van je website in: www.naamvanjewebsite.nl. Automatisch geeft Google een accountnaam en dit op basis van de naam van je opgegeven website. Wil je deze naam wijzigen dan kan je dat altijd.
  2. Duid de gewenste tijdzone aan;
  3. Klik op 'Doorgaan'.
  4. Vul je naam en woongebied in;
  5. Klik op 'Doorgaan'.
  6. Lees de gebruiksvoorwaarden, plaats een vinkje bij 'Ja, ik ga akkoord met enz…'.
  7. Klik op 'Nieuwe account maken'.

Stap 3: plaats de specifieke Google code

► Automatisch wordt je naar een pagina geleid waarop een specifieke HTML-code staat. Het is van belang dat je deze code (in zijn geheel) op elke pagina van je website plaatst ! Dan alleen kan Google de statistieken voor elke pagina van je website verwerken. Staat de code dus niet op al je pagina's dan zijn de nadien ontvangen statistieken immers niet correct en dat is zeker niet de bedoeling! Schroom niet om de duidelijke en overzichtelijke hulppagina's goed te lezen als dit alles onbekende materie voor je is!

► Ben je klaar met dit plakwerk, klik dan op 'Doorgaan'.

Stap 4: geduld

♦ Verwacht nu niet dat je onmiddellijk resultaten ziet! Google neemt de tijd om de pagina's te onderzoeken en indexeren. Na de eerste indexering ontvang je elke morgen rond 9 uur een nieuw rapport.

Tip!: zolang Google de gegevens van al je pagina's nog niet heeft verwerkt, staat er bij het veld 'status' de melding 'Conversie onbekend' in de vorm van een geel driehoekje met een uitroepteken. Met andere woorden: zolang dit symbool er staat, is de installatie van je code  en website-onderzoek (nog) niet voltooid!

Tip! Duurt de indexering langer dan 2 dagen, neem dan contact op met Google.

Stap 5: hoe bekijk je een rapport

  1. Ga naar Google Analytics
  2. Log in met je G-account.
  3. Klik op de knop 'Rapporten bekijken'. Vervolgens zie je een grafiek van het verloop van het bezoek op je website. De eerste dagen zal deze grafiek niet veel voorstellen maar na enkele weken kun je er best veel van leren.
  4. Welke items zie je?
  • Bezoeken: geeft aan hoeveel unieke bezoekers de site hebben bezocht;
  • Paginaweergaven: geeft aantal pagina's aan die werden bekeken.
  • Pagina's/Bezoek: geeft aan hoeveel pagina's een gemiddelde bezoeker bekijkt.
  • Weigeringspercentage: geeft het aantal bezoekers aan die de site onmiddellijk verlaat na een bezoekje aan de 1ste pagina. Dit is dus een percentage waar je als websitehouder veel van kan leren: is dit percentage aan de hoge kant dan betekent dit dat de interesse voor je website niet al te groot is!
  • Gem. tijd op de site: geeft aan hoeveel tijd bezoekers op uw site doorbrengen.
  • Nieuw bezoekpercentage: verklaart of het nieuwe bezoekers zijn of bezoekers die al eerder je website hebben bezocht.

Stap 6: zelfstudie!

Let wel: deze pagina is een samenvattingspagina: je kunt nog eens op elk item klikken waardoor je op een nog uitgebreidere pagina terecht komt met nog meer details.

Je bepaalt zelf hoeveel tijd en belang je aan deze informatie hecht. De bedoeling is dat je beter het gedrag van de bezoekers gaat kunnen analyseren en als gevolg daarvan een beter beeld krijgt van de kwaliteit van je website. Doe je de moeite om actie te ondernemen dan zul je onmiddellijk het verschil zien in de statistieken van Google Analytics.

G Analytics

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden