Blender 3D

Blender 3D

Blender 3D is een opensource programma, dat gebruikt wordt voor het maken van 3D computer graphics, maar ook computer animaties. Blender 3d is te ook te gebruiken op meerdere besturingssystemen.

Informatie

Door de wat ongewone besturing, toetsencombinaties, en interface is het lastig om in het begin iets te begrijpen. Ik raad iedereen die er mee wil beginnen eerst wat (video)tutorials te bekijken. Als u eenmaal de besturing onder de knie heeft, kan je al beginnen met wat simpele animaties of models maken. Handig aan Blender is dat het verschillende bestandsindelingen kan importeren. Zo kunt u ondermeer projecten uit LightWave 3D, Wings 3D en 3D Studio importeren.

Blender 3D beschikt ook onder meer over een zogenaamde game-engine en in die engine zitten ook goede physics. Er zijn met Blender 3D heel wat voorgeprogrammerde dingen te doen, maar als u daar op uitgekeken bent, kan je (als je redelijk basic Python kan programmeren)zelf opties maken. Het is opvallend dat dit programma gratis is, terwijl programma's als LightWave 3D honderden euro's kosten. Want op zich is er niet heel veel anders

De meest recente versie van Blender is versie 2.48, uitgegeven door de Blender Foundation. Als u zelf een mooie figuur heeft gemoddeleerd, kunt u deze gaan renderen, hierbij wordt het gemaakte figuur als het ware tot leven getoverd worden, zonder alle lijnen waaruit het figuur bestaat te laten zien. Het minder leuke is dat het renderen van animatie uren of zelfs dagen kan duren. Zo kan een animatie van één minuut al zo'n 70 uur kosten om helemaal te renderen. Gewoon afbeeldingen renderen duurt niet lang; rond de 4 seconden.

Kortom: Blender 3D is erg leuk, maar ook moeilijk. Ik raad het niet aan om te beginnen als u al weet dat u er niet veel tijd voor heeft, of tijd ervoor maakt. Er kunnen mooie dingen gemaakt worden met Blender, maar kan ook lang duren voor een simpele animatie.

Tips

  • Geef niet op, het is inderdaad erg lastig!
  • Begin met een paar tutorials, videotutorials zijn het handigst omdat je het meteen na kan doen.
  • Als de controls onder de knie zijn, kunt u snel leuke dingen maken
  • Ik raad de tutorials van super3boy aan, die u kunt vinden op YouTube, hier legt hij stap voor stap alles makkelijk uit.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden