Zo kies je betrouwbaar online fotolab

Inleiding

Menig landgenoot kijkt vol verwachting uit naar de nakende eindejaarsperiode. Dan trekken ze immers met honderdduizenden richting sneeuw om volop te genieten van een deugddoende wintersportvakantie midden de natuur. Naast de skilatten, de snowboard en ander skimateriaal, wordt tegelijkertijd ook het fototoestel uit de kast gehaald. Fotograferen in soms extreem winterse weersomstandigheden, is een groot verschil met fotograferen op het thuisfront. En hoe je ook je best doet, succes is nooit gegarandeerd. Terug thuis wacht immers het ontwikkeling en afdrukken van je foto's, en daarbij kan nog heel wat fout kan gaan. Voor deze klus hebt je de keuze tussen je vertrouwde huisfotograaf of een online fotoservice. Waar moet je zoal op letten om de beste online fotoservice te vinden?

Online fotoservice

Hoe je goede foto's maakt op en langs de skipiste, bespraken we reeds in het artikel Zo maak je geslaagde fotos in de sneeuw . Terug thuis, komt het er ook nog op aan je foto's in de best mogelijke omstandigheden te laten ontwikkelen en afdrukken. Je kan hiervoor bij je fotograaf terecht, maar het inschakelen van een online fotoservice wordt van jaar tot jaar populairder. Tijdens je zoektocht naar de meest geschikte online fotodienst, staan kwaliteit en dienstverlening voorop. Op het vlak van de prijs vallen er immers weinig of geen verschillen waar te nemen.

Online fotodiensten vergelijken

Ga tijdens je zoektocht zeker niet onvoorbereid tewerk. Verschillende websites hebben zich gespecialiseerd in het vergelijken van de verschillende online fotolabs, waarbij fotowijzer.nl, onlinefotoservice.nl en goedkoopfotosontwikkelen.nl de voornaamsten zijn.

Kwaliteit hangt af van keuze fotopapier

De kwaliteit van de fotoafdrukken hangt in grote mate af van het gebruikte fotopapier. In vele gevallen gebruiken deze online fotolabs Kodak Royal Gold fotopapier, bekend van zijn hoge afdrukkwaliteit. Het geeft zelfs een opvallend beter resultaat dan de afdrukken met een kleurenlaser. Een ander kwalitatief soort fotopapier is Fuji Digital Prof Pearl Paper, met een toplaag van hoogglanzende emulsie met metalliclook. Dit fotopapier is vooral geschikt voor fijn portretwerk, architectuurfotografie en foto's waarbij ruimte en dieptewerking belangrijk zijn.

Voer beeldcorrectie zelf uit

Hou er zeker rekening mee dat niet alle online labs beeldcorrecties toepassen. Meestal gebruikt men een automatische beeldcorrectie op bijvoorbeeld rode ogen, op contrast en helderheid, maar zo'n automatische beeldcorrectie laat nogal eens veel te wensen over. De betere fotodiensten laten je deze beeldcorrectie zelf uitvoeren

Leveringstermijn bepaald je keuze

Voor welk online fotolab je uiteindelijk ook kiest, je keuze staat of valt met de leveringstermijn die men hanteert. Je wil wellicht zo vlug mogelijk over je winterse vakantiefoto's kunnen beschikken. Sommige online foto- ontwikkelaars als Blokker, Hema, Elke en Kruidvat maken het online uploaden en afdrukken van foto's mogelijk, maar de foto's zelf moet je wel hier zélf afhalen.

Tijdrovend zoekwerk

In vele gevallen is er heel wat tijdrovend zoekwerk nodig om alle mogelijkheden en de werkwijze van de online fotoservice diensten te vinden. Ga zéker de bewerkingsmogelijkheden na om foto's zo nodig te corrigeren en de manier van uploaden. Sommige van deze websites zijn volledig engelstalig, bij anderen is registratie verplicht voor je aan de slag kunt.

Grote verschillen bij uploaden

In de manier van uploaden worden er ook belangrijke verschillen genoteerd. In heel wat gevallen zul je een aangepast programma moeten downloaden, bij anderen gaat dit dan weer eenvoudig via een java app. Dit uploaden is in de meeste gevallen erg tijdrovend. Gebruiksvriendelijkheid is hier erg belangrijk.

Klassiek of virtueel fotoboek?

Je hebt de keuze tussen een klassiek en een virtueel fotoboek. Zo een virtueel fotoboek biedt je heel wat voordelen, en is vooral handig wanneer je zeker bent dat familie, vrienden of kennissen van verenigingen foto's van een of andere gebeurtenis of manifestatie foto's zullen bij bestellen. Het aanmaken van zo een virtueel fotoboek is echter niet altijd mogelijk, en het aantal foto's is soms ook beperkt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden