Onderwater foto's retoucheren met photoshop


INLEIDING

Als je een duik of snorkel fan bent, en je hebt wel eens wat onderwater foto's gemaakt dan is het resultaat, afhankelijk van de camera, meestal niet zo mooi als je verwacht zou hebben. Vaak zijn de foto's blauw/groenig zonder enige verdere kleur. Met photoshop is het meestal goed mogelijk om weer wat van die kleuren terug te brengen in de foto doormiddel van het opschroeven van het 'rode kanaal'. In een paar simpele stappen zal ik uitleggen hoe je dit moet doen. Omdat de meeste mensen naar mijn mening toch de engelse versie van photoshop hebben, hou ik voor de attributen die gebruikt worden de engelse benaming.

Ok, hier gaan we!

STAPPEN

Stap 1:

Open je foto, en kopieer deze naar een nieuwe laag (sneltoets CTRL+J). Probeer dit altijd te doen, zodat je zeker weet dat je originele foto bewaard blijft. Voor deze tutorial gebruik ik de volgende foto:

Stap 2:

Ga naar het 'CHANNELS' Tab-blad. Hier zien we direct waar het mis gaat in de foto. Het rode kanaal is duidelijk veel te donker wat aangeeft dat er erg weinig rood in de foto aanwezig is. We gaan dit oplossen met behulp van de 'CHANNEL-MIXER'. Hiermee kunnen we pixels van het groene of blauwe kanaal overzetten naar het rode kanaal. In de volgende stap zul je zien hoe het precies werkt.

Stap 3:

Klik onderin je lagen paneel op 'CREATE NEW FILL OR ADJUSTMENT LAYER' en selecteer vervolgens 'CHANNELMIXER'. Er verschijnt een nieuw scherm waarin we het groene kanaal gaan gebruiken om het rode kanaal op te peppen. We gaan 25% van het groene kanaal overbrengen naaar het rode kanaal. Je ziet direct al een duidelijk verschil in de afbeelding.

Stap 4:

Tenslotte gaan we de levels corrigeren. Klik wederom op 'CREATE NEW FILL OR ADJUSTMENT LAYER' en selecteer 'LEVELS'. We gaan nu voor iedere kleur, Rood-Groen-Blauw, apart de levels corrigeren. We zouden natuurlijk alle drie de levels in één keer kunnen corrigeren, maar dat geeft een veel minder mooi resultaat. Je kunt het voor jezelf een keertje proberen, om te zien wat het verschil is. (Door dat soort dingen te doen leer je een heleboel!)

Selecteer het rode kanaal, en breng de schuifjes naar binnen toe tot het punt waar de 'berg' begint. Selecteer vervolgens het groene kanaal, en breng weer de schuifjes naar binnen toe. Tot slot ga je hetzelfde voor het blauwe kanaal doen.

En klaar zijn we!

SLOTWOORD

Dit is een zeer eenvoudige manier om wat meer leven in je onderwater foto's te brengen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om het eind resultaat nog mooier te maken. Je kunt naar eigen smaak het contrast aanpassen van de foto, de kleurtoon/verzadiging is vaak ook een goede optie om een nog mooier resultaat te krijgen. Maar de intensie van deze tutorial is voor mij om in een paar stappen een goed resultaat te krijgen die iedereen kan toepassen.

Ik hoop dat jullie deze tutorial nuttig hebben gevonden, en ik sta altijd open voor kritiek/commentaar!


Reacties (1)

Reageer
Carmen reageerde 8 jaar geleden
06 May 11:26
Ik heb dit geprobeerd met ow foto's in Nederland. De foto's worden erg groenig. Alleen een rode filter doet al wonderen. Bedankt voor de tutorial!