Sketchup tutorial 1: Een simpel huisje

INLEIDING

Sketchup is een 3d tekenprogramma van Google. Er is een Pro versie, maar er is ook een gratis versie beschikbaar. Met de gratis versie kun je enorm veel leuke dingen ontwerpen. Neem nou bijvoorbeeld je eigen huis. Het is enorm leuk en handig om iets eerst in 3d te visualiseren, voordat je in de weer gaat met het verschuiven van meubels of het bouwen van kasten. Dit zijn natuurlijk maar een paar kleine voorbeeldjes, maar er zijn genoeg andere dingen die met Sketchup gerealiseerd worden. Om je op weg te helpen met het programma, is hier de eerste tutorial om een simpel huisje te maken. Hierna zullen er meerdere tutorials volgen die op dit ontwerp verder zullen gaan.

DOWNLOADEN & INSTALLEREN

Om te beginnen heb je natuurlijk het programma nodig. Je kunt het hier downloaden. Als je klaar bent met downloaden, en je hebt het programma geinstalleerd, kun je met de volgende stap beginnen.

AAN DE SLAG

Als je het programma de eerste keer opstart, verschijnt er het volgende welkomscherm op je beeld.

Klik op 'choose template' zodat we een standaard tekening kunnen kiezen met de meet eenheid die wij willen gebruiken. We kiezen hier voor 'simple template - meters'.

Nu kunnen we doorgaan met het opstarten van het programma door op 'start using sketchup' te klikken. Als je wilt kun je het vinkje linksonderin uitzetten zodat je dit scherm niet meer krijgt, en Sketchup automatisch deze template gaat gebruiken.

Als alles net goed is gegaan heb je nu Sketchup voor je, met een 3d wereld met daarin een standaard mannetje. We gaan niet eerst alle menu items bespreken, maar gaan meteen beginnen. Door de tutorials heen komen we de belangrijkste tools zeker tegen. Wat je wel moet weten, zijn de volgende dingen:

- in- uitzoomen

Je kunt zoomen door gebruik te maken van je scroll-wiel op je muis of door het vergrootglas te kiezen in de toolbar.

- de 3d wereld roteren

Door je scroll-wiel ingedrukt te houden en de muis te bewegen kun je roteren door het beeld heen. Heb je geen scroll-wiel dan pak je de 'orbit' tool.

- beeld verschuiven

Om het beeld te verschuiven druk je het scroll-wiel in terwijl je de 'shift-toets' ingedrukt houd of je kiest het handje uit de toolbar.

DE VLOER

Als eerste gaan we het mannetje verwijderen. We kunnen met de pijl objecten selecteren. Selecteer het mannetje en druk op de delete-toets van je computer. Zo, die zijn we kwijt.

Nu gaan we echt beginnen met tekenen:

  • Selecteer de 'rectangle' tool
  • klik op de kruising van 3 gekleurde assen. Als je in de buurt komt, dan springt hij er vanzelf naar toe.
  • beweeg de muis naar rechts, zodat er een vierhoek ontstaat die over de rode en de groene as loopt.
  • rechtsonderin het beeld kun je de afmetingen aflezen, maar ook invoeren. Je kunt zonder iets aan te klikken gewoon een maat in gaan voeren voor de vloer.

De vloer word 5 bij 6 bij 3 meter. Voer in > '6,3' > 'ENTER'.

  • onze vloer is 'gestort'. Nu gaan we met de 'offset' tool de muurdikte aangeven.
  • selecteer de 'offset' tool, en klik op de vloer. Als je nu de muis beweegt zie je een nieuwe vierhoek ontstaan aan de binnen of buitenkant van de vloer. We willen de nieuwe vierhoek aan de binnenkant van de vloer, en hij wordt 10 cm. kleiner als de vloer. Voer in > '0.1' > 'ENTER'. Pas op dat je hier een punt gebruikt en geen komma, anders werkt het niet. De komma is een scheidingsteken en de punt het decimaal teken. (Afhankelijk van de instellingen in je computer).

De laatste stap die we in deze tutorial gaan doen is het omhoog brengen van de buitenmuur.

  • neem de 'push/pull' tool , en klik op het gedeelte wat de muur is. Door de muis nu te bewegen, kunnen we de muur omhoog trekken. Breng de muur iets omhoog en geef hem dan een hoogte van 2.40 meter. Aan de hand van de vorige stappen is het denk ik wel duidelijk hoe dit gaat. Toch?

Zo de muur staat, de vloer is gestort. In de volgende tutorial gaan we beginnen met het aanbrengen van deur- en raamopeningen.

MEER TUTORIALS

VOLGENDE TUTORIAL

TIP

  • Sla tussendoor altijd je werk op. Je weet maar nooit of je een vastloper of iets krijgt, en dan is het zonde en balen dat je opnieuw moet beginnen.