Sketchup tutorial 2: Ramen en deuren

INLEIDING

In de tweede tutorial gaan we verder met het huisje waar we in de eerste tutorial aan begonnen zijn. We gaan een deuropening maken en de openingen voor de ramen. Een belangrijk punt in Sketchup zijn de assen. (groen,rood,blauw) probeer altijd evenwijdig aan deze assen te werken, om te voorkomen dat je ergens in het wilde weg een punt neer gaat zetten, want dat kan hele vreemde taferelen opleveren.

TOOLS

De nieuwe tool die in deze tutorial aan de orde komt is:

- Tape Measure Voor het meten van afstanden, en om referentie punten op een bepaalde afstand te plaatsen.

AAN DE SLAG

In het midden van de lange muur, gaan we een deur opening maken waar we later een kozijn en deur in kunnen plaatsen. De opening krijgt een afmeting van 90x210 cm. Hoe krijgen we de opening nou precies in het midden? Mijn werkwijze is als volgt:

De muur is 600 cm lang, de opening wordt 90 cm -> 600 - 90 = 510 cm. Als we dit getal door 2 delen, dan hebben we precies de afstand die we moeten hebben om te beginnen vanaf de zijkant van de muur. Dus 255 cm. Neem de 'tape measure' tool en klik op het punt linksonderin de hoek van de lange muur. Beweeg de muis nu naar rechts over de lijn van de muur. Nu gaan we de afstand invoeren -> 2.55 -> . Op de lijn is nu een klein markerings puntje gezet.

Neem de 'rectangle tool', en begin op de markering. Dit is dus de linker hoek van de opening. Beweeg de muis in de richting van de rechter boven hoek en geef de maat in -> 2.1,0.9 -> . Perfect, de outline van de deur opening staat op onze buitenmuur.

Nu pakken we weer onze 'push/pull' tool en klikken op de 'deur'. Je kunt hem nu naar buiten trekken, of naar binnen duwen. We gaan hem naar binnen duwen totdat hij niet verder kan. Als je nu klikt, zie je dat de tegen elkaar geduwde delen verdwijnen en onze deuropening is gemaakt.

Nu is het tijd om een raamopening te plaatsen. Het raam wordt 125x125 cm. en loopt gelijk met de bovenkant van de deur, én zit netjes in het midden van de deur en de zijkant van het huis.

Neem de 'tape measure' tool, en klik op de linker bovenhoek van de deur. De maat die we nodig hebben is weer op dezelfde manier berekent. -> 0.65 m. Als je de muis naar de linkerkant beweegt, zorg er dan voor dat je aan de rode as 'gesnapt' zit zodat je in de goede richting gaat. Als dit zo is, dan kun je de afstand ingeven.

Nu kunnen we met de 'rectangle' tool het raam gaan tekenen. Beginnend op het markerings punt wat we net hebben gemaakt. Dit is de rechter bovenhoek dus vandaar uit bewegen we de muis in de richting van de linker onderhoek, en geven dan de maat in -> 1.25,1.25 -> .

De volgende stap is weer hetzelfde als bij de deur. Neem de 'push/pull' tool en duw het raam naar binnen.

Probeer nu zelf aan de andere kant van de deur nog zo'n zelfde raam opening te maken, zodat het eruit ziet als hieronder.

In de volgende tutorial gaan we voor onze openingen een deurkozijn en een raamkozijn maken.

MEER TUTORIALS

VOLGENDE TUTORIAL

VORIGE TUTORIAL