Sketchup tutorial 3: verder met het raamkozijn

INLEIDING

We gaan nu beginnen met het maken van de deur- en raamkozijnen. Voordat we hiermee aan de gang gaan wil ik het eerst over een aantal andere dingen hebben die te maken hebben met het georganiseerd werken met Sketchup. We gaan namelijk werken met verschillende lagen en we gaan gebruik maken van de componenten functie.

LAGEN/LAYERS

Door verschillende onderdelen van onze tekening in verschillende layers te zetten, kunnen we makkelijker uit de voeten in complexere tekeningen. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld bij het werken aan een raamkozijn de rest van het huis uitzetten zodat we hier geen hinder van ondervinden tijdens het tekenen. Dit is een van de belangrijkste redenen voor het werken met layers. Om makkelijk en overzichtelijk te kunnen werken.

COMPONENTEN

De component functie lijkt op de groepeer functie, die een bepaalde selectie als één geheel bij elkaar houd. Dus een kozijn en een raam groeperen we samen in één. Hierdoor kunnen we het in eens selecteren, en eraan werken zonder dat we de rest verstoren. Wij gaan de component functie gebruiken voor de meeste dingen. Het handigste van de component functie is dat als we hier kopieen van maken, en we zouden b.v. één raam veranderen, dan veranderen al deze kopieen mee. Bij de groep functie is dit niet het geval en moet je alle kopieen dus veranderen.

KOZIJN + RAAM

Om te beginnen selecteren we het hele huis dat we in de vorige tutorials hebben getekend en gaan naar -> EDIT -> MAKE GROUP. Ik maak hier een groep van omdat ik zeker weet dat we het in de rest van de tekening niet meer nodig hebben. Je ziet dat het huis nu als één geheel te selecteren is. Om het huis aan te passen kunnen we een dubbele klik op het huis geven om 'in' de groep te komen.

Ga naar -> WINDOW -> LAYER. Er verschijnt een nieuw venster met de huidige lagen. Klik op het + symbool, om een nieuwe laag toe te voegen. Ik heb de mijne 'Ramen' genoemd. Voor de layer naam zie je een cirkeltje. Als hij aangevinkt is dan ben je in die laag bezig dus we gaan nu werken in de 'Ramen' layer en zullen dus de actieve laag moeten veranderen.

Mooi zo, we zijn klaar om met het kozijn te gaan beginnen. Teken een vierkant op de opneing die we voor het raam gemaakt hebben. Zorg ervoor dat je goed naar de hoekpunten snapt.

Draai de tekening zodat je aan de binnenkant van het huis het raam bekijkt. Neem de push/pull tool en trek het vlak naarbinnen. Je kunt nu de maat ingeven, want je weet de muurdikte, maar je kunt ook tijdens het sleepen de tool op de muur houden waarmee je aangeeft dat je die afstand wilt hebben. Onthoud dit goed, want dit kun je heel vaak gebruiken.

Nu gaan we een nieuwe tool gebruiken, namelijk de 'offset' tool. Selecteer het raam. (alleen het grote vlak, niet de randen). Pak de offset tool, en klik op het raam. Als je de muis nu beweegt zie je dat er een nieuwe rand aan de binnen- of buitenkant van het raam wordt gemaakt. We gaan het kozijn 6 cm dik maken dus we voeren in -> 0.06 -> ENTER. De nieuwe rand is geplaatst op 6 cm van de buitenrand af.

Met de push/pull tool kunnen we nu het binnenste vlak naar achteren duwen zodat het automatisch verwijderd word. Het kozijn is gereed. Ik weet het is erg simpel maar het gaat natuurlijk om het leren van de verschillende tools.

Nu hebben we nog een raam nodig, dit gaan we doen door een vierkant te tekenen binnenin het kozijn. Je kunt ten alle tijden naar het middenpunt van een lijn 'snappen', gebruik dit om in de linker onderhoek en de rechter bovenhoek het vierkant te tekenen. 9Zie hieronder).

Goed, het raam is klaar. We kunnen er nog niet doorheen kijken maar dat gaan we doen met de materialen.

Ga naar -> WINDOW -> MATERIALS. Fijn, alweer zo'n venstertje erbij. Door aan de bovenkant van het venster te klikken kun je hem klein maken zodat je er geen last van hebt. Ga in het dropdown menu naar 'translucent', en klik op het soort glas dat jij in je raam wilt hebben. Je aanwijzer verandert nu in een verfblikje. Nu kun je op je raam klikken en kijk, je raam is transperant geworden.

LAATSTE STAPPEN

Nog even en we zijn klaar wat berteft de ramen.

Selecteer het gehele raam+kozijn. Ga naar -> EDIT -> CREATE COMPONENT. Geef je nieuwe component een naam. We hebben nu één compleet raam-component die we kunnen gebruiken voor de andere raamopening. Selecteer de 'move/copy' tool. Klik op het uiterste punt in de linker onderhoek van je kozijn. We kunnen het raam nu vrij bewegen. Als we nu een keer op de 'ctrl' toets drukken zie je dat we een kopie van het raam gaan maken. Ga hiermee naar de andere opening en snap naar de linker onderhoek. Klik, en we hebben een perfecte kopie gemaakt.

Dit is het einde van deze tutorial. In de volgende zullen we het deurkozijn gaan maken met daarin de deur.

MEER TUTORIALS

VORIGE TUTORIAL