Sketchup tutorial 4: De deur

INLEIDING

We gaan deze keer verder met het maken van het deurkozijn, en daarna gaan we naar een manier kijken om een dak op het huis te maken. De deur laat ik aan jou eigen fantasie over om die met de opgebouwde kennis zelf te maken.

FOLLOW ME TOOL

In deze tutorial gaan we gebruik maken van de 'follow me' tool. Dit is vooral een handige tool om een platte vorm een bepaald pad te laten volgen zodat er bijvoorbeeld een sierlijst onstaat. Er zijn vele mogelijkheden met 'follow me', en in deze tutorial hoop ik je een klein beetje op weg te helpen.

AAN DE SLAG

We openen weer ons huis uit de vorige tutorial. We gaan nu als eerste het kozijn maken. Maak een nieuwe laag aan. En zorg dat hij geactiveerd is. Teken met de 'line' tool het contour van de deur.

Nu gaan we in de linker onderhoek het 'profiel'van ons kozijn tekenen. Een deur kozijn heeft meestal een profiel zoals hier beneden te zien is. De eerste rechthoek is 10x6 cm, en de tweeede is 4x3 cm. Daarna gooi je de twee resterende lijnen weg.

De volgende stap is simpel en verbazend handig. Selecteer het contour van de deur, je kunt voor het gemak even de twee andere lagen uitzetten om het beter te kunnen zien. Neem nu de 'follow-me' tool en klik hiermee op het profiel dat we net hebben getekend. E Voila! Het kozijn is geboren.

Het aanbrengen van de deur laat ik aan jou zelf over, met de 'rectangle' en de 'push/pull' tool heb je die zo getekend.

Kijk ook eens op het internet naar voorbeelden van deuren. Wat voor een bewerkingen zitten er op, raampjes etc.

DAK

Tenslotte gaan we nog het dak op ons huisje aanbrengen. Er zijn natuurlijk weer verschillende wegen die naar Rome leiden, maar dit is mijn manier.

We gaan weer werken in de laag van het huis (layer0), maar niet in de zelfde groep als het huis. Dus niet de groep dubbel aanklikken om het huis te bewerken.

Begin met het teken van een rechthoek boven op het huis. Zorg dat je goed op de hoekpunten snapt. Nu gaan we met de 'line' tool een lijn tekenen precies in het midden van het dak.

Neem nu de 'copy/move' tool en verplaats de lijn naar boven. Je kunt zelf bepalen hoe schuin je dak moet worden, ik heb bij mij 1 meter in gegeven. Aan de zijkant hebben we nu 2 openingen zitten, die kunnen we gewoon dichtmaken met de 'line' tool. Verbind de 2 onderste punten van de driehoek, om hem te sluiten.

Neem de 'push/pull' en trek een dakdeel naar buiten. De maat die ik in heb gegeven is 7 cm. Nu we dit eenmaal hebben gedaan, kunnen we op het volgende dakdeel dubbelklikken om dezelfde maat te krijgen. (Sketchup onthoud altijd de laatste maat die je hebt gebruikt bij een aantal tools.) Ga door met dubbelklikken op de uiteinden van het dak, zodat het er ongeveer zo uit ziet:

De laatste stap die we in deze tutorial gaan doen is de nok van het dak.

Als eerste neem je de 'arc' tool, en tekent een boog zoals op de afbeelding hieronder te zien is. Als deze getekent is, neem je de 'push/pull' tool en trek je deze over de hele lengte van het dak zodat de hele nok gesloten is.

SLOT

Zo, het zit er weer op voor deze tutorial. Het huis is 'woonklaar'. Probeer om zelf te experimenteren met de tools die je hebt leren kennen. Misschien kun je er nog wel een garage bij bouwen, meer ramen erin zetten of nog wat verdiepingen toevoegen. Alles is mogelijk. En ga natuurlijk eens aan de gang met de materialen die bij Sketchup zitten. Stenen muren, dakpannen etc.

In de volgende tutorial wil ik het gaan hebben over 'Google 3d warehouse', een onderdeel van Sketchup waarin je componenten kunt downloaden voor in je tekening.

Ik hoop dat het enigszins een beetje duidelijk is geweest wat ik hier heb geprobeerd uit te leggen, en dat je er iets van hebt geleerd.

MEER TUTORIALS

VORIGE TUTORIAL