Sketchup tutorial: Google 3dWarehouse en Sketchup

INLEIDING

Google Sketchup is een 3d visualisatie programma, wat gebruikt wordt in diverse sectoren. Voorbeelden hier van zijn architecten, aannemers, machinebouwers en zelfs in de gaming industrie wordt er gebruik gemaakt van sketchup omdat ze dan op een snelle manier hun ideeën kunnen visualiseren of een prototype kunnen maken.

Voor de 'gewone mens' is het ook ontzettend leuk om met Sketchup te werken. Het is erg makkelijk om onder de knie te krijgen. En er zijn hulpmiddelen om snel aan de slag te kunnen gaan.

Dat enorme hulpmiddel wordt 'Google 3dWarehouse' genoemd. Dit is een bron van modellen die gemaakt zijn in Sketchup, die voor iedereen toegankelijk is die Sketchup gebruikt. Het allerleukste is dat jij jouw eigen modellen hier ook in mag zetten zodat anderen er gebruik van kunnen maken.

MODELLEN OPHALEN

Open Sketchup, en gan naar FILE -> 3D WAREHOUSE -> GET MODELS. Er wordt een venster geopend met daarin een google zoekmachine speciaal voor Sketchup modellen. Laten we ervan uitgaan dat je je huis hebt getekend, en je wil er graag wat meubels in zetten om te zien of het staat of past of iets dergelijks. Type als zoekterm 'ikea' in en druk op enter. Er verschijnt een enorme lijst met modellen die iets met de zoekterm 'ikea' te maken hebben. Ik denk dat zo'n beetje alles van de ikea wel al in de Google Warehouse aanwezig is. Je zou zelfs kunnen zoeken op de naam van het meubelstuk. Als je gevonden hebt wat je zoekt, je kan het zo gek niet bedenken of het staat er al in, kun je het model naar je tekening slepen, of op download drukken en dan vraagt hij of je het direct in de tekening wil laden. Als je hier voor 'nee' kiest, dan kun je het model op je computer opslaan om het later te gebruiken.

Bij de zoekmachine kun je ook kiezen voor de optie 'collection'. Als je hierin zoekt krijg collecties van modellen te zien die door gebruikers is samengesteld. Collecties zijn makkelijk om je modellen te organiseren.

MODELLEN DELEN

Als je al druk bezig bent geweest met Sketchup, dan is natuurlijk leuk om je modellen te delen met de rest van de wereld. Wat je hier voor nodig hebt is een google account.

Je gaat weer naar FILE -> 3D WAREHOUSE, maar dan kies je voor SARE MODELS. Er verschijnt een klein scherm waar je in moet loggen met je google account om verder te kunenn gaan. Hierna kom je in het volgende scherm waar je informatie over jouw model moet invoeren. De titel, beschrijving etc. Als extra informatie kun je ook nog een URL van een website invoeren waar je meer informatie over het model hebt staan.

Klik op 'uploaden', het model wordt naar jouw warehouse geuploadt, en je bent klaar. In je persoonlijke warehouse kun je al je modellen zien en organiseren.

SLOTWOORD

Dus of je nou wel of geen expert bent in het modelleren in sketchup, met het 3d Warehouse kun je jouw sketch volledig aankleden. Ik hoop dat dit artikel enige duidelijkheid heeft kunnen brengen in het omgaan met het 3d Warehouse van google.