Flyers maken in 7 stappen

Zelf flyers ontwerpen en printen

Het ontwerpen en afdrukken van flyers is heel gemakkelijk. In feite heb je weinig uitleg nodig om een spetterende flyer te maken en vervolgens zelf af te drukken. In dit artikel wordt in 7 stappen beschreven hoe je tot een eindproduct komt.

Ervaring met PC gewenst

Als je een beetje bekend bent met de PC, dan is het supersimpel om een leuke flyer te fabriceren. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg die je zal helpen met het ontwikkelen van je eigen aangepaste flyer. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een computer met de juiste programma's.

Stap 1 - Doelstelling

Stel als eerste je doelen vast. Je denkt misschien dat dit niet nodig is, maar het stellen van een doel maakt heel veel uit voor je ontwerp. Bovendien helpt dit je om het proces beter te volgen, omdat deze doelstelling de leidraad wordt voor het maken van jouw flyer. Neem dus even de tijd om je doelstelling van de flyer helder te formuleren.

Wil je iets verkopen? Wil je dat mensen naar je evenement komen? Wil je hen informeren over een belangrijke kwestie? Wil je dat ze een goede indruk over je bedrijf te krijgen? Maak een beslissing wat je wil bereiken met de flyer en je doelen op scherp! Dit is een cruciaal punt voor verdere beslissingen in dit stappenplan.

Stap 2 - Inhoud van de flyer

Als de doelstelling is gesteld, begin je met het schrijven van de inhoud. Het is het beste dat je dit doet voordat je met de lay-out begint, zodat je je kunt concentreren op de boodschap die je wil overbrengen. Vergeet niet dat het een flyer betreft en dat de tekst dus kort en bondig, maar wel voldoende gedetailleerd moet zijn om goed te kunnen verwerken in de kleurenflyer. Zorg ervoor dat je een goede en aantrekkelijke kop en enkele gemakkelijk te onthouden 'keywords' gebruikt, die de flyer ondersteunen om jouw doelstellingen te gaan behalen. Zet de geschreven tekst alvast in een tekstverwerker, zodat je kunt zien hoe de woorden overkomen en lees het nogmaals door.

Stap 3 - Afbeeldingen

Na het schrijven van de tekst is de volgende stap het verzamelen van voldoende beeldmateriaal. Afhankelijk van wat je doel is, wil je foto's van je producten, beelden van je evenementen, speciale symbolen van je bedrijf, etc. Probeer hierbij altijd te streven naar afbeeldingen die indrukwekkend en ongebruikelijk zijn. Je kunt hier kiezen uit de duizenden stockphoto's, die je op internet kunt vinden, maar je eigen digitale foto's maken is natuurlijk ook prima. Zeker als je goed bent in fotograferen en je eigen producten wilt verkopen. Zorg bij zelfgemaakte foto's altijd voor een hoge resolutie, zodat ze goed verwerkt kunnen worden met een beeldverwerkingsprogramma.

Stap 4 - Flyer sjabloon

Nu je je doelstelling, inhoud en afbeeldingen hebt verzameld, is het tijd om na te denken over het sjabloon van de flyer. Een flyer-sjabloon helpen je sneller en gemakkelijker te ontwerpen. Zoek naar deze sjablonen bij bedrijven die flyers drukken. Vaak zijn deze gratis te verkrijgen.

Stap 5 - Start je ontwerp

Nu is de tijd aangekomen om te gaan ontwerpen. Bij sommige online printshops kun je online flyers ontwerpen. Upload je afbeelding en tekst en ga dan 'stoeien' met de lay-out. Geef je creatieve geest de vrije loop, maar zorg er wel voor dat tekst en beeld in evenwicht blijven. Stem de kleuren en lettertypen goed op elkaar af.

Stap 6 - Test je ontwerp

Nu je klaar bent met je eerste ontwerp, is het tijd om de flyer te testen. Doe dit door de flyer aan familie en vrienden te geven en kijk naar hun reactie. Als je wil, kun je je flyer ook aan enkele willekeurige personen geven en hen om feedback vragen. Op basis van die reacties, probeer je de flyer te verbeteren waarbij je uitgangspunt altijd de gestelde doelstelling moet zijn.

Stap 7 - Printen van de flyer

Ten slotte kun je de flyer gaan afdrukken. Probeer een drukkerij te vinden die kwaliteit levert tegen een betaalbare prijs. Er zijn er genoeg van te vinden!

Als je eenmaal de juiste drukkerij hebt gevonden, plaats je je bestelling en kies je de afdrukopties. Nu is het wachten tot de flyers worden afgeleverd.