Hoe maak je een instructievideo met CamStudio

Introductie

Misschien wil je ook wel introductievideo's gaan maken over hoe je bepaalde dingen op de computer doet. Een gratis programma dat je hierbij kan helpen is CamStudio. In dit artikel uitleg over dit programma.

CamStudio

Het programma CamStudio is een klein programma dat werkt met "screen capture": het opnemen van wat er op je beeldscherm gebeurt. Dit is handig als je iemand wilt uitleggen hoe je bijvoorbeeld automatische opmaak in Outlook toepast (zie hier een voorbeeld: Youtube filmpje over automatische opmaak in Outlook). Je laat duidelijk de stappen zien die je doorloopt en je kan dit begeleiden door gesproken instructie, mits je een microfoon gebruikt.

CamStudio is een gratis programma dat je hier kunt downloaden: CamStudio.

CamStudio instellen

Het startscherm van CamStudio ziet er zo uit:

Met de grote knoppen aan de linkerkant (Record, Pauze en Stop) kan je direct beginnen met opnemen. Verstandiger is om eerst de instellingen even na te lopen. Klik hiervoor op Options.

Zorg eerst dat Video Options en de Audio Options goed staan. Als je een microfoon hebt, sluit deze dan aan en stel hem in bij Audio Options.

Bij Region kan je het gebied van je beeldscherm instellen dat opgenomen moet worden. Je kan kiezen voor een bepaald stuk van je scherm dat je zelf aangeeft, een standaardstuk van je scherm (alles behalve de taakbalk) of het hele scherm.

Ook handig voordat je begint is om alvast de sneltoetsen in te stellen. Door dit te doen kan je met een druk op de knop als je klaar bent direct de opname stoppen. Sneltoetsen vallen onder Options -  'Keyboard Shortcuts'.

Vooral de Stop Key is in deze belangrijk. Zolang je deze op de standaard instelling laat staan is het prima.

Opnemen

Nu alles in CamStudio ingesteld staat ben je klaar om te beginnen met opnemen. Ga naar het programma dat je wilt opnemen en klik vervolgens op de Record knop (rond) of gebruik de sneltoets. Als je nog geen Region (opnamegebied) had ingesteld dan vraagt CamStudio hier nu om.

Bij de opnamen kan het scherm een beetje knipperen. Dit is normaal.

Als je klaar bent met opnemen druk op de stopknop of je gebruikt de sneltoets voor stoppen. CamStudio vraagt nu of je de video wilt opslaan.

Het opslaan duurt meestal even omdat CamStudio de video automatisch "rendert" (opmaakt). Hoe langer de video, hoe langer het duurt om op te slaan.

Je zelfgemaakte video kun je nu gemakkelijk oploaden naar YouTube. Opsturen per email is meestal geen optie omdat videomateriaal erg groot is (tientallen megabytes). Door het op YouTurbe of op je eigen site te zetten kan je mensen leren om nieuwe functies van een programma te gebruiken, een PowerPoint-presentatie met begeleidende tekst online te zetten of wat je dan ook verder kunt bedenken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden