Hoe je een filmpje van je mobiele telefoon of digitale camera kan roteren

Filmpje roteren

Herken jij dit probleem: je maakt een filmpje met je mobiele telefoon of digitale camera en als je dit filmpje op je computer afspeelt, blijkt deze op zijn kant afgespeeld te worden...stom. Hoe kan je dit filmpje toch draaien, zodat het filmpje weer goed te zien is? Er zijn verschillende manieren, hieronder een paar suggesties.

Filmpje roteren: Apple Quicktime

Een gangbaar formaat waarin de filmpjes opgeslagen worden is het *.MOV formaat. Om een filmpje met deze extentie af te kunnen spelen, heb je het (gratis) programma Quicktime van Apple nodig. So far so good, maar als blijkt dat het filmpje gekanteld op je scherm staat en je het wilt draaien, zal je de PRO versie moeten aanschaffen. Als je de Pro versie van Quicktime aanschaft, levert Apple er wel gelijk een heleboel andere functies bij om het filmpje te kunnen bewerken. Maar hoe dan ook: Het kost dus geld om het filmpje in Quicktime te kunnen draaien. Zijn er geen gratis alternatieven? Ja die zijn er!

Filmpje gratis roteren: Movierotator.com

Na een kleine zoektocht op internet heb ik de gratis Movie Rotator gevonden die precies doet wat het belooft: het gratis draaien van filmpjes. Dit kleine programmaatje blijkt een bijzonder handige en krachtige tool om je filmpjes in no-time te kunnen draaien. Het is een overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken programma, maar wel eentje van weinig woorden. Als je het filmpje hebt geroteerd in de richting die je wilt en het filmpje opslaat, wordt het originele bestand overschreven. Het kan daarom verstandig zijn eerste een kopie te maken van je filmpje voordat je deze gaat bewerken in de movie rotator. Je weet maar nooit.

Movie rotator is een open source project, en daarom gratis te gebruiken. Er moet wel opgemerkt worden dat dit mooie programma alleen werkt voor Quicktime filmpjes met de extentie *.MOV.

Filmpje gratis roteren: Microsoft Moviemaker

Een ander programma dat de mogelijkheid geeft een filmpje gratis te roteren, is het programma Moviemaker van Microsoft. Moviemaker wordt meegeleverd met Windows, dus de meeste computergebruikers zullen dit programma op hun computer hebben staan. Je kunt je filmpje roteren met Moviemaker als je bestand één van de volgende extenties heeft:

  • .AVI, *.MPG, *.M1V, *.MP2, *.MP2V, *.MPEG, *MPV2, *.WM, *.WMV, *.ASF.

De mogelijkheid het filmpje te roteren vind je onder de video effecten. Je voegt dus als het ware een effect toe aan je filmpje door het te roteren. Het leuke aan Moviemaker is dat je naast deze functionaliteit veel en veel meer met het programma kan doen met je filmpje. Knippen, plakken, geluidseffecten toevoegen, een retro-film maken, enzovoort. Als je hier eenmaal mee begint, wil je nooit meer stoppen. Heel verslavend dus.

Filmpje converteren

Heb je nou een Quicktime filmpje (*.MOV) en heb je Microsoft Moviemaker op je computer staan en heb je geen zin om nieuwe software te downloaden? Dan biedt de website movavi.com uitkomst: op deze website kan je (zonder iets te hoeven installeren!) je filmpje omzetten van het *MOV formaat naar het *AVI formaat, zodat deze in Moviemaker geopend kan worden om te bewerken. Kan je toch nog gratis je filmpje roteren.

Apple iPhone 4

Een hele andere oplossing (die niet gratis is, maar wel heel cool) is door het 'probleem' in de basis aan te pakken, want goed gereedschap is het halve werk. De nieuwe iPhone 4 van Apple is uitgerust met een 5 megapixel camera en videocamera in HD kwaliteit. Maar een groot voordeel is dat je foto's en filmpjes die je met de iPhone 4 maakt gelijk óp je telefoon kunt bewerken. Dus geen gedoe meer met exporteren naar je computer en bewerken in een extern programma, maar rechtstreeks op je iPhone 4 de leukste video's maken, bewerken én versturen.


Reacties (2)

Reageer
Leny reageerde 8 jaar geleden
31 May 12:02
Nadat ik mijn filmpje met movie maker 90 graden gekanteld heb is het niet meer beeldvullend! Weet iemand hoe ik dit wel beeldvullend kan maken.
Ik kan in movie maker niets vinden en zou dit toch wel erg graag willen
MVG Leny
Marco reageerde 9 jaar geleden
18 Apr 08:52
Hallo,

ik heb op mn mobiel een filmpje gemaakt, waarin ik een deel 90 graden heb gekanteld om iemand beter (beeldvullend) in beeld te krijgen. Nu draai ik die af op mn computer (en, op dvd, op mn tv), en blijkt dus dat het beeld dan kantelt.
Mijn vraag is: bestaat er software waarmee ik precies dát deel van het filmpje kan terugkantelen, zodat het tóch goed te zien is, en niet het hele filmpje omgedraaid hoeft te worden?
Tevens moet het geluid blijven zoals het is (het is een opname van een spelende band...!). Met Movie Maker (en andere software) kan ik de film wel in stukken knippen, maar dan heb ik ineens 3 filmpjes i.p.v. 1...

Graag uw advies!

Alvast erg bedankt,
Marco