Hoe haal ik verwijderde bestanden of andere data terug

Inleiding

Bestanden kwijt? Andere data kwijt? In vele gevallen kan je de bestanden toch terughalen. In het meeste situatie staan bestanden op uw computer in geval van 'zachte' verwijdering nog steeds op uw harde schijf. Alleen uw besturings systeem ziet het niet meer omdat de index is verwijderd.

Stappen

Maar hoe haalt u nu die verwijderde bestanden terug? Hiervoor bestaat software. Deze software herstelt de index en haalt uw oude bestanden terug! Daarbij maakt het niet uit welke bestanden:

  • Outlook (PST/OST) bestanden
  • Outlook Express (DBX) bestanden
  • Access Database (MDB) bestanden
  • Word (DOC) bestanden
  • Excel (XLS) bestanden
  • PowerPoint (PPT) bestanden
  • Zip (ZIP) bestanden
  • etc

Welke software kan gebruikt worden?

Data tools voor het terughalen van verwijderde bestanden

Bijvoorbeeld GetData back van http://www.runtime.org/. Zij hebben twee verschillende tools:

  • Getdataback voor NTFS (Windows 2000 en XP)
  • Getdataback voor FAT32 (meestal voor oudere Windows systemen)

De tools zijn vooral makkelijk in gebruik. Bij gebruik van de tool gaat de tool heel de harde schijf afscannen op indexen en oude bestandsstructuren. Omdat bij verwijdering in de meeste gevallen gegevens toch achterblijven (alleen niet zichtbaar) zijn dit soort tools toch in staat bestanden te achterhalen.

Wanneer de scan van de harde schijf is afgelopen ziet u een overzicht van alle bestanden die door de tool zijn gevonden. Ook de verwijderde bestanden! De tool kan daarna gebruikt worden voor herstel van deze verwijderde bestanden. Daarbij kan een map uitgekozen worden waar u de bestanden wilt laten terugzetten.

Professionele bedrijven voor het terughalen van verwijderde bestanden

Wanneer u het manueel niet voor elkaar krijgt, of is uw harde schijf niet eens toegankelijk, dan kan u de hulp inschakelen van een professioneel bedrijf. Daarbij geldt over het algemeen dat u een gratis checkup kan laten doen om te kijken of een harde schijf en de data te herstellen is. Dit wordt daarna opgevolgd met een offerte die meestal tussen de 500 en 1500 euro ligt.

De kans op het terughalen van data bij een professionele experts, wordt in de markt over het algemeen geschat op 75%. U heeft dus een goede kans dat u data wordt teruggevonden.

Tips

De tool heb ik meerdere keren gebruikt. In bijna 100% van de gevallen heb ik mijn data teruggekregen. Problemen kunnen wel ontstaan als de verwijderde bestanden erg groot in formaat zijn (dwz >5 MB) of als veel data op de harde schijf is verplaatst of verschoven.

Je kan begrijpen dat magnetische straling op de schijf minder wordt als er nieuwe bestanden overheen worden gezet! Heel soms zijn zelfs dan bestanden nog te achter halen met de tools.

Data terughalen van USB of SD kaarten

Het is ook mogelijk data terug te halen van USB of SD kaarten. Ook hiervoor bestaan software tools en of gespecialiseerde bedrijven.

Handige links

http://www.runtime.org/faq_gdb.htm