Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 2

Inleiding

CloneZilla Logo

In Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1 van deze handleiding heb je kunnen lezen wat de voordelen van Clonezilla kunnen zijn. Vanaf nu wordt er tot in detail op in gegaan hoe je een CloneZilla-DRBL "Server" opzet. Dit is bedoeld om vanaf een PC of server de partities te klonen van een of meer PC's in het netwerk.

Later wordt er ook uitgelegd hoe je gebruik kunt maken van de CloneZilla LiveCD. Met die LiveCD hoef je niet de DRBL server te installeren en heb je bijna geen overdreven ervaring nodig.

Ik heb zelf met een virtuele pc een complete DRBL-server opgezet, als basis distributie gebruikte ik Debian 5.01. Mijn grootste hulpbron is internet geweest, ik heb alle handelingen opgezocht en zelf aan moeten passen omdat het niet altijd klopte.

Om virtueel een PC te kunnen installeren zoek dan met google naar een van de volgende termen:

  1. VirtualBox
  2. VirtualPC
  3. VMware Server

Deze applicaties zijn allemaal gratis alleen moet je bij VMware wel opletten dat je de Server editie pakt. Sommige pakketten van VMware kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's. VirtualBox is van Sun (tegenwoordig Oracle) en VirtualPC is van Microsoft.

Voorbereiding

Zoals eerder al aangegeven heb je enige kennis nodig van Linux, ik heb dan ook het installatie process van Linux overgeslagen.

Installeer Linux zoals je gewend bent. Ik heb gekozen voor Debian in tekst modus. Zorg dat er voldoende schijfruimte aanwezig is om de images op te kunnen slaan. Controleer of de DHCP-server geïnstalleerd is en hoe het genoemd wordt. Dit doe je door middel van het volgende commando:

[root@giovanni tmp]# dpkg --list | grep dhcpii dhcp3-client 3.0.3-6ubuntu7 DHCP Clientii dhcp3-common 3.0.3-6ubuntu7 Files used by all the dhcp3* packages

[root@giovanni tmp]#

Krijg je geen uitvoer (net zoals hierboven) dan moet de DHCP-server geïnstalleerd worden:

  1. Dit is om de pakketlijst te updaten

[root@giovanni tmp]# apt-get update

  1. Hiermee installeer je een pakket.

[root@giovanni tmp]# apt-get install dhcp-server

  1. Er moeten nog een aantal pakketten worden geïnstalleerd voor opstarten via PXE en dergelijke.

[root@giovanni tmp]# apt-get install tftpd-hpa etherboot xinitd

What's next?!

In deel 3 beginnen we met het configureren van de DHCP-server omdat we die nodig hebben om DRBL te kunnen draaien. DRBL heeft een eigen DHCP-server nodig omdat het in staat moet zijn IP adressen uit te delen aan met PXE opstartende clients.

Daarna configureren we de netwerkkaarten door te zorgen voor een netwerk interface met statisch IP adres voor de DHCP-server en een interface om verbinding te kunnen hebben met internet (deze netwerk interface draait op een apart netwerk en staat niet in verbinding met de DHCP-server voor DRBL).

Tot slot komen we bij het laatste gedeelte… Het installeren en configureren van DRBL, met PXE/etherboot starten van clients en het zo te configureren dat alles automatisch gaat. Er zijn mogelijkheden om via de console te doen, maar er kan ook gekozen worden voor een grafische interface. De GUI heb ik niet bekeken, wel wordt er standaard gewerkt met menu’s die bekend zijn van de CloneZilla LiveCD maar dat vind ik niet echt een volwaardig grafische interface.

Link naar Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 3