Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1

Inleiding

CloneZilla Logo

Clonezilla is een disk imaging tool vergelijkbaar met Norton Ghost. Het programma maakt back-ups van je harde schijf of geselecteerde partities, zodat als er iets gebeurt met je data of harde schijf je deze makkelijk kunt herstellen.

ClonezillaDRBL is een open-source oplossing voor het verspreiden van images en complete Linux installaties via het netwerk. Het programma is gebaseerd op DRBL, Partition Image, ntfsclone, en udpcast. DRBL wordt op een Linux server uitgevoerd en heeft enorm veel mogelijkheden. DRBL staat voor “Diskless Remote Boot in Linux”

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen bij het gebruik van CloneZilla-DRBL:

  • Goede communicatie tussen verschillende operating systems.
  • Een eenvoudige installatie op een enkele server.
  • Bespaar kosten doordat dure software overbodig wordt.

Goede communicatie tussen verschillende operating systems.

DRBL maakt gebruik van PXE/etherboot, NFS en NIS voor de services om meerdere client pc’s tegelijk te behandelen waardoor je niet meer elke pc langs hoeft te gaan. Als de server eenmaal is geconfigureerd als DRBL server, kunnen de client pc’s opgestart worden via PXE/etherboot (zonder tussenkomst van schijven. DRBL bewerkt de harde schijf van de pc’s niet direct, daardoor blijven eerder geïnstalleerde operating systems onveranderd. Dit is vooral handig als er een overstap wordt gemaakt van MS Windows® naar Linux in het netwerk, maar de mensen toch het vertrouwde MS Windows® kunnen draaien.

Een eenvoudige installatie op een enkele server.

Met het gebruik van een enkele standaard pc, wordt het mogelijk een groep pc’s om te bouwen tot DRBL netwerk in twee simpele stappen.

  • Download het DRBL pakket.
  • Draai de scripts.

In korte tijd zullen alle client pc’s klaar zijn om tegelijk een image op te halen of te versturen naar of van de DRBL-server.

Bespaar kosten doordat dure software overbodig wordt.

Het programma Symantec Ghost® is een algemeen bekende applicatie om images te maken van partities of schijven. Het is zeker geen verkeerd programma alleen je moet er al snel zo’n € 50,- voor neerleggen. In tijden als deze gaat men nadenken over goedkopere alternatieven. Gelukkig bestaat er open-source software, het is gratis en negen van de tien keer werkt het beter dan een applicatie waar al snel honderden euro’s voor neergelegd moet worden.

Over de Handleiding

Deze handleiding is bedoeld voor gevorderde Computer gebruikers. Er is een vooraf geinstalleerde Linux machine nodig en enige kennis over Linux is noodzakelijk. Toch is er wel een stukje wat ook door minder gevorderde Computer gebruikers gedaan kan worden.

De complete handleiding zal verdeeld worden in een aantal stukken. Bij deze heb je de inleiding kunnen lezen. Ik hoop zo snel mogelijk het volgende deel te plaatsen. Ik hoop dat het niet te ingewikkeld is.

Dit document is een handleiding voor het eenvoudig opzetten van een DRBL-server. Deze server moet een DHCP-server te zijn omdat er de mogelijkheid moet zijn IP adressen uit te delen aan de via PXE/etherboot opgestarte pc’s. In deze handleiding wordt een heel eenvoudige DHCP-server opgezet. DRBL zal dit later aanpassen. Het operating system dat voor de uitleg gebruikt is, is Debian 5.0 voor de uiteenlopende Linux-distributies zijn verschillende handelingen nodig om hetzelfde bereiken.

De volgende Delen zijn Beschikbaar:

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 1 - De Inleiding

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 2 - Linux voorbereiden

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 3 - DHCP server maken in Linux

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 4 - Netwerk instellen in Linux

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 5 - Netwerkkaart instellen

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 6 - Client PC's instellen

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 7 - Client PC's instellen 2

Partities klonen met Clonezilla-DRBL - Deel 8 - Images maken