Wat is linux

Linux

Ben je op zoek naar een alternatief voor Windows Vista? Dan kan Linux een prima alternatief zijn voor je huidige besturingssysteem. Daarnaast zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken waarvoor je Linux in kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan het onder Linux laten draaien van je server. Of Linux ook voor jou geschikt is, hangt af hoe en waarvoor je je computer en software gebruikt. Linux staat bekend als een zeer stabiel en flexibel besturingssysteem. En niet onbelangrijk: gratis. Dit kan omdat Linux open source software is.

Linux is open source

Een groot voordeel voor programmeurs en gebruikers is dat Linux open source software is, omdat het onder de GPL (General Public Licence) wordt uitgegeven. Dit betekent dat dit door iedereen gratis gebruikt en gedistribueerd kan worden en dat de broncode openbaar is, zodat deze aan te passen is aan je persoonlijke wensen. Omdat niet iedereen zo veel van programmeren weet, zijn er (gelukkig) commerciële partijen die kant-en-klare versies van Linux verkopen waarmee je als leek direct aan de slag kunt. Dit hoeft niemand ervan te weerhouden Linux als besturingssysteem te gaan gebruiken.

Linux server

Voor 'normale' computers en laptops heeft Linux (nog) geen groot marktaandeel kunnen veroveren. Volgens sommige schattingen draait op slechts 1% van alle computers ter wereld Linux als besturingssysteem. Dit komt natuurlijk omdat op vrijwel alle computers Microsoft Windows als standaard besturingssysteem geleverd wordt. Dat dit toch op een dag kan veranderen, blijkt uit het succes verhaal van de webbrowser Firefox van het open source project Mozilla. Dit open source programma is de strijd met Microsoft Internet Explorer aangegaan en nog steeds wint Firefox terrein op het marktaandeel van Microsoft.

Hoewel Linux voor normale computers nog relatief onbekend (maar niet onbemind) is, liggen voor Linux de verhoudingen voor servers heel anders. Want omdat Linux bij uitstek geschikt is voor servers, draaien de meeste servers in de wereld op Linux.

Linux Distributies

Er zijn heel veel Linux distributies die onder verschillende namen worden uitgegeven. Het gaat te ver deze allemaal te bespreken. Hieronder volgt een korte omschrijving van een aantal van de meest populaire Linux distributies.

Ubuntu

Ubuntu is misschien wel de bekendste Linux distributie. Een distributie wordt ook wel kortweg een Linux distro genoemd. Ubuntu is een prima besturingssysteem dat is doorontwikkeld op de basis van Linux en de GNU software. Dit heeft geleid dat Ubuntu een snel en stabiel besturingssysteem is dat goed te gebruiken is voor laptops, desktop computers en servers. Ubuntu wordt zeer compleet geleverd. Zo bevat Ubuntu standaard onder meer een emailprogramma, een pakket met kantoorsoftware (zoals Microsoft Office), chatprogramma, visualisatiesoftware en verschillende mediaplayers. Bijkomend voordeel van Ubuntu is dat de software volledig in het Nederlands vertaald is.

Red Hat Linux en Fedora

Een bijzondere Linux distributie is het pakket van Red Hat. Red Hat Linux is als open source project begonnen, maar Red Hat richt zich sinds 2003 uitsluitend op de zakelijke markt met een commerciële versie van Linux. Dit pakket hebben ze de naam Red Hat Enterprise Linux gegeven. Het voordeel van het vercommercialiseren van een open source pakket is dat je als gebruiker niet aan je lot overgelaten wordt. Je krijgt nu volop ondersteuning bij de implementatie van Linux en het onderhoud achteraf. Ook is er vaak een goede helpdesk beschikbaar. Als je gebruik maakt van een gratis versie, is deze ondersteuning er vaak niet.

Met de geboorte van de commerciële versie van Red Hat Linux, is de open source variant doorgegaan onder de naam Fedora. Dit project wordt nog steeds ondersteund door Red Hat en vormt één van de meest populaire distributies van Linux.

Heb je de smaak van open source software te pakken? Lees dan hier wat de beste open source software is!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden