WISM; Inleiding en voorbereiding

Iedereen weet wel dat als je Windows installeert dat je meerdere opties moet kiezen, taal, netwerk, productcode, wachtwoord, gebruiksnaam, enz. Sommigen, vooral ICT'ers bij grote bedrijven, moeten vaak een installatie op meerdere PC's uitvoeren, dan zijn al die vragen erg tijdrovend, dan zou je wel een automatische installatie willen...

Windows AIK downloaden en installeren

Een goed programma voor automatische installatie is Windows AIK. Je kan de ISO downloaden via http://bit.ly/fot3sQ. Je hebt een ISO, die je moet branden, of virtueel openen: http://www.leerwiki.nl/ISO_als_drive_(virtual_drive) Dan krijg je een overzicht, installeer Windows AIK en download en installeer windows ACT (application compatibilty tools) allemaal via het menu in de ISO. Hierna open je Windows ACT, let op, op het eerste blik is alles héél onoverzichtelijk.

Het principe van Windows AIK

Windows AIK werkt via een principe wat alle "antwoorden" op de vragen in een antwoordbestand (XML) zet. Als je deze op een USB zet en de USB voor het opstarten in de PC doet en daarna vanaf de Windows disc opstart, zal de setup het antwoordbestand herkennen, en doen wat erin staat. In dit artikel zal ik de basis uitleggen, hoe het werkt, in de hieropvolgende artikelen zal ik uitleggen welke instellingen je nodig hebt voor een automatische installatie en zal ik verder nog wat andere functies uitleggen. Je kan in Windows AIK ook standaard instellingen (die de setup niet vraagt) antwoorden, dus bijvoorbeeld dat je geen OEM-venster krijgt (als je een DELL disc hebt) of de standaard Windows games er ook niet zullen zijn, ook kan je al vooraf activeren, wachtwoorden (versleuteld), gebruiksnamen en netwerken vooraf instellen, je kan gewoon alles naar je eigen hand stellen.

De benodigdheden om een automatische installatie te maken

Wat heb je nodig:

 • Je hebt ten eerste natuurlijk een bestaande PC met Windows 7 nodig, windows AIK voor windows 7 draait alleen maar op Windows 7
 • Een DVD (voor evt de ISO)
 • Een lege USB-stick (groote maakt niet erg uit)
 • Een installatiedisc van Windows 7 (legaal), OF een ISO met daarin Windows 7 gedownload. (via Technet of MSDN, ook legaal)

Voorbereiding

De voorbereiding voordat je gaat beginnen:

 1. Doe de Windows 7-disc in je disclezer
 2. Download, Installeer WISM (vanaf nu gebruikte afkorting voor het programma)
 3. Download en installeer WACT (vanaf de ISO)
 4. Zorg dat er niets anders open staat, je genoeg tijd hebt om veel te kunnen lezen en genoeg schermruimte.
 5. Start WISM
 6. Klik op Bestand > Windows-installatiekopie selecteren en ga naar de Windows ISO (mounten via Virtual CloneDrive als Drive) of DVD, open de map Sources en klik op install.wim, dat open je.
 7. Er verschijnt een selectievenster met verschillende Windows-versies (waarschijnlijk) Kies de versie waarvoor je een antwoordbestand wilt maken (antwoordbestand = automatische installatie)
 8. WISM laadt de catalogus met onderdelen voor die versie (blok linksonderin) Deze kan je later allemaal aanpassen.
 9. Klik op Bestand > nieuw antwoordbestand waarna in het middelste blok informatie verschijnt.
 10. Nu kun je het antwoordbestand in elkaar zetten; Je kiest een optie uit de catalogus, voegt die toe aan het antwoordbestand en wijzigt opties. Klaar? Kies Extra > antwoordbestand controleren, WISM controleert jouw bestand
 11. Voorbereiding voltooid!

Links naar andere artikelen

Voorbereiding en Inleiding

Basis deel 1