Windows 7: Microsoft's volgende besturingssysteem

Inleiding

Microsoft zal zijn nieuwste besturingssoftware voor computers en laptops, Windows 7, in oktober op de markt brengen. Het bedrijf heeft ook alvast de Amerikaanse prijzen genoemd voor de verschillende versies van het nieuwe besturingssysteem.

Van 22 oktober tot en met 31 oktober wordt de nieuwe Windows wereldwijd gelanceerd. Nederland hoort bij het selecte clubje landen waar Windows 7 op dag één, 22 oktober dus, beschikbaar is.

Nieuwe Features

De nieuwe taakbalk

In Windows 7 heeft de taakbalk een nieuw ontwerp gekregen. Hiervoor hebben ze goed afgekeken bij Mac OS X van concurrent Apple, de taakbalk lijkt namelijk verdacht veel op het dock in OS X. Je kunt programma’s in de taakbalk verslepen, en je ziet een live preview van wat er zich in het window bevindt. Als je meerdere tabs in je browser open hebt zie je live previews van elke tab in de browser, en kun je als je wilt er direct heen gaan.

Jump lists

Jump lists zijn context-afhankelijke menu’s die beschikbaar zijn voor elk programma in de taakbalk. Klik op het programma-icoon voor een lijst met de meest recente of meest gebruikte taken. Klik bijvoorbeeld op het icoon van Internet Explorer en je ziet je geschiedenis of favorieten; klik op het Word icoon en je ziet een lijst van bijvoorbeeld je recent geopende documenten.

Aero updates

De Aero gebruikersinterface werd voor het eerst gebruikt in Windows Vista. In Windows 7 heeft Aero een aantal updates gekregen. Aero Peek lijkt veel op Expose, de window manager van Mac OS X. Ga met je muis over de rechterzijde van de taakbalk en je actieve venster wordt transparant, zodat je de desktop ziet. Met de nieuwe Snap feature kun je vensters eenvoudig vergroten en maximaliseren door ze naar de verschillende hoeken van je scherm te slepen. Sleep een venster naar de bovenkant van je scherm en deze wordt automatisch gemaximaliseerd, en sleep hem weg om te herstellen naar originele grootte. Sleep een venster naar de linker- of rechterkant van je scherm en het venster zal die helft van het scherm innemen. Op deze manier kun je simpel en snel vensters naast elkaar uitlijnen.

Verbeterde zoekfunctie

De zoekfunctie is in Windows 7 verbeterd. Je krijgt nu suggesties voor resultaten terwijl je typt, en ook worden contacten, e-mail onderwerpen, documenten, afspeellijsten, muziektitels en zelfs de namen van instellingen in het configuratiescherm doorzocht.

Minder pop-ups

Een van de meest irritante aspecten van Windows Vista is ongetwijfeld de Gebruikersaccountbeheer (UAC) die voor bijna elke actie om bevestiging vraagt. Hier heeft Microsoft gelukkig wat aan gedaan en in Windows 7 zijn er minder pop-ups en zijn de beveiligingsinstellingen beter aan te passen.

HomeGroups

Als je meerdere computers met Windows 7 in een netwerk plaatst zullen ze elkaar automatisch vinden en een HomeGroup vormen. Gebruikers kunnen dan alle bestanden opgeslagen op de verschillende computers eenvoudig doorzoeken. Ook krijg je locatie-afhankelijke printfunctionaliteit; Klik op afdrukken de Windows zoekt automatisch de dichtsbijzijnde printer.

Apparaatbeheer

Apparaatbeheer in Windows 7 heeft 1 enkel scherm om al je interne en externe apparaten te beheren. Digitale camera’s, mp3-spelers, printers; je ziet ze hier allemaal terug. Klik op een apparaat en je ziet de status (batterijduur, vrije schijfruimte e.d.) en hier kun je ook verschillende acties uitvoeren om bijvoorbeeld het apparaat te synchroniseren en te onderhouden.

Prijzen

De prijs voor de populairste versie van het besturingsysteem, de Home Premium-editite, wordt iets verlaagd ten opzichte van de Vista-variant. De upgrade-uitvoering gaat 120 dollar kosten (in plaats van 130 dollar), terwijl de volledige versie 200 dollar zal kosten.

De upgrade-prijzen voor de Professional- en Ultimate-edities worden respectievelijk 200 en 220 dollar. De prijzen voor de volledige versies van deze twee uitvoeringen zullen respectievelijk 300 en 320 dollar bedragen. Prijzen voor OEM-versies (bij aanschaf van een nieuwe pc of laptop) zijn nog niet genoemd.

Om de verkoop van computers en bijhorende Vista-besturingssystemen in de aanloop naar de lancering van Windows 7 op gang te houden, introduceert Microsoft tevens een Windows 7 Upgrade Option-programma.

Dit programma gaat vrijdag van start. Wie vanaf die datum een nieuwe pc of laptop met Vista koopt, kan gratis of voor een ‘beperkte prijs’ overstappen op Windows 7, wanneer het uitkomt. Het upgradeprogramma loopt alleen in samenwerking met bepaalde computerfabrikanten en –winkels, en eindigt op 31 januari 2010.

Daarnaast komt Microsoft met een pre-orderactie, waarbij computeraars in een beperkt aantal landen 50 procent korting kunnen krijgen op de aanschafprijs van Windows 7. Deze actie lijkt niet te gaan gelden voor Nederland.

Links