Hoe upgrade je je computer naar Windows 10

Inleiding

Na lang wachten is eindelijk de nieuwe update van Windows beschikbaar voor pc’s die werken op Windows 7 of Windows 8. Na veel commentaar op het nieuwe design van Windows 8, lijkt Windows 10 weer een beetje op het Windows zoals we het kennen: het startmenu maakt haar return. Het nieuwe besturingsprogramma is bovendien sneller, veiliger en gratis! Maar hoe upgrade je je computer eigenlijk naar Windows 10?

Gratis upgrade aanvragen

Wanneer je huidige computer draait op Windows 7 of Windows 8 of 8.1 en je de upgrade via Microsoft gereserveerd hebt, krijg je de gratis update na 29 juli op je laptop aangeboden met een speciale app. Je kunt de upgrade echter maar een beperkte tijd gratis reserveren, door de upgrade te reserveren via de Windows 10 app rechtsonder in je taakbalk (deze app staat hier alleen als je Windows Update geactiveerd hebt). De update is alleen compatibel voor pc's en tablets, nog niet voor mobiele telefoons! 

De upgrade uitvoeren

Wanneer je de upgrade van Windows 10 hebt aangevraagd, verschijnt er in de loop van augustus een melding op je pc dat je apparaat gereed is voor de update. Dit gebeurt gefaseerd, dus mocht je melding nog niet ontvangen hebben, wees dan niet ongerust.

Wanneer je computer gereed is om de update uit te voeren, verschijnt er rechts onder in beeld een melding van de Windows 10 downloaden app. Als je de app opent, volgt er een stappenplan dat je zo door de update heen leidt.

Mocht je na het uitvoeren van de update je computer een keer opschonen, dan kan je op hetzelfde apparaat Windows 10 ten alle tijden opnieuw installeren. Er is hiervoor geen productcode of iets dergelijks nodig.

De download

Het downloaden van Windows 10 neemt nogal wat tijd en computerruimte in beslag. De update is maar liefst drie gigabyte groot en het installeren neemt ook al gauw een uur of langer in beslag, afhankelijk van de snelheid van je computer. Het is dus niet zomaar iets wat je eventjes doet als je haast hebt!  Reken voor minimaal drie uur met een pc van normale snelheid: twee uur voor het downloaden van de upload en ongeveer één uur voor het installeren. 

Windows herstellen

In principe kan het nooit kwaad om de nieuwe Windows te downloaden, want Microsoft heeft ervoor gezorgd dat je je Windows kunt herstellen, mocht de nieuwe versie je totaal niet bevallen. Dit moet je dan wel binnen een maand tijd doen. Deze maand geeft je dan net genoeg tijd om de nieuwe versie goed uit te proberen en te kiezen met welke versie je verder wilt gaan. 

Conclusie

Vanaf 29 juli 2015 wordt de nieuwe versie van Windows gedistrubeerd. Windows 10 gaat terug naar de opmaak van de vertrouwde Windows, want onder andere het startmenu maakt zijn comeback. Het mooie van de nieuwe update is, dat je deze gratis aan kunt vragen als je beschikt over een pc met Windows 7 of 8 (of 8.1). Je vraagt de upgrade aan door je met je e-mail te registeren. Vervolgens krijg je via de Windows 10 downloaden-app op je computer een melding wanneer de update voor je klaar staat. Voer de stappen uit in de installatie-wizard (let op, dit kan lang duren en vergt enige opslagplaats, namelijk drie gigabyte!) en installeer de nieuwe versie op je pc. Mocht Windows 10 niet bevallen, kun je binnen een maand je oude Windowsversie herstellen. Veel plezier met de nieuwe Windows!

Bron: http://www.microsoft.com/nl-nl/windows/features