Wat valt er onder website spam

Wat verstaan we onder spam ?

Wanneer je hele mailbox vol loopt met ongewenste reclame, noemen we dat spam. Dat is niet de spam waar ik het in dit artikel over wil hebben. Er is namelijk ook een ander soort spam. Hiervan is het niet voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet onder spam valt. Het gaat om de spam technieken die je zou kunnen gebruiken op je eigen gemaakte website.

Het is uiteraard niet de bedoeling die te gebruiken, dit artikel is bedoeld ervoor te zorgen dat je ze ongemerkt gebruikt hebt.

Wanneer we spreken over website spam, dan hebben we het over onethische technieken bedoeld om de zoekmachine te misleiden.

Spam technieken voor je website.

Sommige mensen proberen om een web pagina of web site beter te laten scoren in de zoekmachines door spam technieken. Er bestaan heel veel verschillende spam technieken. Er zijn technieken waar je heel kennis voor moet hebben. Weer andere zijn zo simpel dat ze door iedereen toepasbaar zijn. Het kan zelfs zijn, dat je ze onbewust op je webpagina gebruikt.

Dat is dan ook de reden voor dit artikel. De spam technieken worden namelijk niet geoorloofd door de zoekmachines zoals google. In het begin zul je niet direct problemen krijgen, maar op den duur zou google je hele website uit de zoekmachine kunnen halen. Je hele website wordt dan gebannen. Wanneer je eenmaal in een ban terecht bent gekomen, dan wordt het wel heel moeilijk om de vindbaarheid van je website weer terug te krijgen. Dat kan nooit de bedoeling zijn van al het werk dat je hebt verzet om de website te bouwen.

Misbruik van metatags

Metatags zijn zoekwoorden die voor de bezoekers niet te zien zijn, maar wel ingegeven worden door de webmaster. Misbruik van metatags heeft er al voor gezorgd, dat deze al bijna niet meer gebruikt worden voor het bepalen van de plaats in de zoekmachine. Door metatags in te vullen, konden de zoekmachines in het verleden bepalen waar de website of webpagina over ging. Helaas werden hier steeds vaker woorden ingevuld, die helemaal niet relevant waren aan de inhoud van de webpagina. Dit werd door de zoekmachines dan ook gezien als misbruik. Ondanks het feit dat de zoekmachines veel minder waarde hechten aan de metatags, is het nog altijd aan te raden, die woorden in te vullen die relevant zijn bij de inhoud van de website.

Zoekmachines kijken naar keywords.

Inmiddels kijkt de zoekmachine steeds meer naar de voor iedereen zichtbare inhoud van de web pagina. Daarmee bepaalt men waar de web pagina over gaat. Dit gaat met name aan de hand van de gebruikte keywords. Dit zijn woorden die regelmatig voorkomen op een webpagina. Woorden die in de titel voorkomen en eventueel ook gebruikt worden aan het begin van de alinea's.

Dit zijn dan ook de punten waar er alsnog wat spam technieken gebruikt kunnen worden.

Over het algemeen gaat het om teksten of woorden die enigszins verborgen worden. Dit kan op de volgende wijze gebeuren.

  • Een heel klein lettertype gebruiken. Zo klein dat de zoekmachine het wel kan lezen, maar de bezoeker zo goed als niet.
  • Links die verborgen worden, door ervoor te zorgen dat de link kleur hetzelfde wordt als de tekstkleur, waarbij de link ook niet onderlijnd is. De bezoeker weet dan niet dat het om een link gaat.
  • Ook in de titel staan zoekwoorden. Het zoekwoord dat in de titel staat, wordt door de zoekmachines erg serieus genomen. Wanneer deze totaal niet relevant is voor de inhoud van de webpagina, dan zou dit spam kunnen zijn. Men zou dan woorden kunnen gebruiken waar men op gevonden wil worden. Ook al gaat de web pagina daar helemaal niet over.
  • Heel veel herhalen van de keywoorden. Meer dan dat logisch in de tekst is.
  • Meerdere malen de code gebruiken die eigenlijk alleen bedoeld is voor de titel.

Over het algemeen H1 genoemd. Hierin dan elke keer het zoekwoord verwerken.

  • een afbeelding kan een naam bevatten die als zoekwoord kan dienen. Wanneer deze afbeeldingen heel erg klein zijn. Dan kun je ook spreken van onetisch gebruik. De afbeelding is dan door de bezoeker niet meer te zien. Het zou dan alleen om de alt-tag van de afbeelding gaan voor de zoekmachine.

Je zou kunnen zeggen dat de alt-tag niet meer gebruikt wordt voor het eigenlijke doel.

  • Mensen die wat verder in de materie zitten, die maken soms gebruik van cloaking. Dat wil zeggen dat de bezoeker wat te zien krijgt, maar dat de zoekmachine heel iets anders te zien krijgt. Uiteraard is dat bewust spammen van de webmaster. Wanneer je automatisch redirect naar een andere pagina of website kan dit ook als spam gezien worden.

Meer weten over SEO in eenvoudige taal lees dan de serie SEO voor huisvrouwen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden