Vergelijking top tien internet browsers deel 1

Inleiding

Op Windows computers staat standaard Internet Explorer als internet browser of webbrowser geïnstalleerd.

Per 1 maart 2010 is Windows verplicht je de keuze te geven om direct een andere internet browser op je computer te kunnen installeren. Maar hoe maak je de juiste keuze? Een vergelijking van de top 10 internet browsers vind je hier.

Internet Browsers of Webbrowsers

Een internet browser is niets anders dan een middel dat je toegang tot het net, internet, verschaft. Het is software, die de broncode van een bezochte website vertaalt naar een leesbare pagina, waarmee je daarna alles kunt zoeken en vinden binnen het comfort van uw eigen huis.

Gebruikten we voorheen internet uitsluitend als onze eigen thuisbibliotheek, om dingen op te zoeken en na te slaan, tegenwoordig shoppen we, bankieren we, twitteren we, kijken we er tv op enz.

Voor standaard gebruik voldoet Internet Explorer prima als webbrowser. Maar nu internet steeds meer gebruikstoepassingen kent zijn er genoeg redenen om een andere browser te installeren met extra’s zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om internetpagina’s te laten voorlezen, extra’s add-ons en nog veel meer hebbedingetjes.

Waarop selecteren

De belangrijkste 3 eigenschappen die je zoekt in een internet browsers zijn: eenvoud, veiligheid en zo doeltreffend dat je het maximale uit je internetgebruik kunt halen.

Waar kijk je naar:

1) Technische snufjes: De hoogst gewaardeerde internet browsers bieden veel praktische en geavanceerde voorzieningen, zoals een geïntegreerde zoekmachine, waardoor surfen op het web sneller, eenvoudiger en handiger verloopt. Ze zijn uitgerust met de nieuwste functies waaronder het tabsgewijs browsen, webpagina's tabsgewijs weergeven, miniatuur voorvertoningen, RSS feeds en stem-interactie. Browsers zijn ook steeds vaker aanpasbaar aan onze eigen smaak met een scala aan te downloaden skins, informatieve en leuke widgets en extra add–ons.

2) Gebruiksgemak: Een internet browser moet makkelijk te gebruiken zijn, voor iedereen, ongeacht hun kennis van computers of internet.

3) Veiligheid en beveiliging: Dit is een van de belangrijkste aspecten van het webbrowsen. Het aantal gevaren neemt iedere dag toe. Virussen, wormen, spyware, phishing, pop-ups, en identiteitsfraude zijn slechts enkele van de bedreigingen en uw internet browser zou je hier ook tegen moeten beschermen. En dan hebben we het nog niet over de online gevaren voor kinderen.

4) Snelheid en Compatibiliteit: Een internet browser zou er voor moeten zorgen dat je snel en efficiënt kunt surfen. Alhoewel je computer en je internet verbinding de voornaamste bepalende factoren zijn voor wat betreft snelheid, zijn niet alle browsers even snel in het opstarten en HTML en JavaScript verwerking, waardoor ze dan ook niet allemaal alle webpagina’s even goed vertonen. De beste browsers zullen websites snel en volledig openen.

5) Hulp en Support: Ondanks het feit dat de meeste browsers gratis zijn, beschikken de meesten ook over een kwaliteits- en klanten-helpdesk. Mocht je tegen problemen aanlopen dan zou je via email, telefoon, FAQs, handleidingen of tutorials hulp en support moeten kunnen krijgen.

Internet browsers vergeleken

De hier vergeleken internet browsers zijn gratis te downloaden en te gebruiken, dus je zou er zelfs meerdere op je computer kunnen installeren, bijv. één voor zoekfuncties en één voor de fun en spelletjes.

De internet browsers die hier vergeleken zullen worden op de 5 bovengenoemde eigenschappen zijn: Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Safari, Maxthon, Flock, Avant Browser, Deepnet Explorer en PhaseOut.

Uitleg Score:

  • Uitmuntend: 4
  • Heel goed: 3
  • Goed: 2
  • Redelijk/matig: 1
  • Slecht: 0 
Internet Browsers Firefox Google Chrome Internet Explorer Opera Safari Maxthon Flock Avant Browser Deepnet Explorer Phase Out
Algemene score 3,5 3,5 3,5 3 3 3 3 3 2,5 2
1. Technische snufjes 3,5 3,5 3,5 4 3 3,5 3 3 2 2,5
2. Gebruiks gemak 3,5 3,5 3,5 3 3,5 3 3 3 3 2,5
3. Veiligheid 4 4 3,5 4 3 3 3,5 2 2 4
4. Snelheid 3,5 3,5 3,5 2,5 4 4 3 3,5 2 1,5
5. Hulp/Support 3,5 3,5 4 3,5 3,5 3,5 4 2 3 1,5

In deel 2 en deel 3 zal dieper op de bovenstaande eigenschappen ingegaan worden en zullen een aantal populaire programma's wat meer uitgelicht worden.

Link

Vergelijking top 10 internet browsers deel 2