Wat is nieuw bij Internet Explorer 8 ie8

Internet Explorer

Tot nu toe worden Internet Explorer 7 en 6, ie7 en ie6, meer gebruikt dan het nieuwe ie8. Maar daar zal waarschijnlijk snel verandering in komen, nu Internet Explorer 8 bij een Windows Update automatisch kan worden opgehaald. Maar wat maakt de ie8 nu anders. Ik loop de belangrijkste verbeteringen en nieuwe mogelijkheden na.

1. Smart Screen

Smart Screen is nieuw. Deze functie moet u beschermen tegen onveilige sites. Microsoft bewaart in zijn enorme database vele onveilige sites bij naam en toenaam. Komt u daarop met ie8 en wilt u downloaden, dan wordt u door ie8 gewaarschuwd.

2. Web Slice

Met de functie Web Slice blijft u, ook als u inmiddels andere sites bezoekt, op de hoogte van veranderingen op andere websites. Denk aan on line kranten, voetbal uitslagen, het weer, de beurs. De websites, die webslice ondersteunen, hebben een groen pictogram. Klik hierop en voeg het toe aan de werkbalk Favorieten. Als er nieuwe informatie is, dan licht de Web Slice direct op. Even klikken en je bent er.

3. Slim zoeken

Snel een internetsite zoeken, kan nu met de Smart address bar. Het zoeken van sites en woorden wordt door Windows aangevuld met allerlei suggesties. Daarbij probeert ie8 het zoeken ook zo veel mogelijk visueel inzichtelijk te maken. Wie bijvoorbeeld Amsterdam Weer in tikt in Live Search, ziet een plaatje met het huidige weer in Amsterdam.

4. Privacy via Inprivate filtering

Wie voor Inprivate filtering kiest, surft over het net zonder sporen achter te laten. InPrivate navigatie voorkomt dat uw geschiedenis op internet, tijdelijke internetbestanden, formuliergegevens, cookies en gebruikersnamen of wachtwoorden worden bewaard in de browser. Let op: inprivate browsing staat standaard uit, dus je moet hem wel eerst aan zetten.

5. Accelerator

Met de rechter muisknop krijgt u de accelerators te zien. Markeer een tekst op een site, klik vervolgens de rechtermuis knop aan en je kunt snel allerlei internettaken uitvoeren zonder daarvoor ook naar een andere website te gaan. Denk aan het opvragen van een routebeschrijving, het vertalen van een tekst, e-mailen, zoeken en nog veel meer.

6. Ontwikkel tools

Wie wil programmeren of wil zien hoe een site er het beste uit komt te zien, gaat naar de ontwikkel programma’s. Je ziet de opbouw in html, css, een script debugger, een profiler. Je kunt kiezen uit verschillende browser modes en document modes, en zo verder.

7. Compatibiliteit

Niet alle sites zijn al op Internet Explorer 8 ingesteld, maar ook dat hoeft voor de surfer geen probleem te zijn. Met de Compatibiliteitsweergave kun je een site ook weergeven in Internet Explorer 7. Dat voorkomt een verkeerde uitlijning van tekst, afbeeldingen of vakken.

8. Automatisch crashherstel

Als je op een site vastloopt, zorgt het automatische crashherstel er voor, dat alleen het tabblad, waarop je op dat moment zit, vastloopt. Je kunt gewoon verder surfen. Tabbladen worden automatisch opnieuw geladen.

Tips

Natuurlijk zijn er andere goede browsers, maar met ie8 is Microsoft zeker op de goede weg. Bekijk daarom hoe ook jouw website eruit ziet in ie8, en of je de site niet beter kunt aanpassen.