Wat is firebug

Wat is Firebug

Firebug is software om webpagina's te analyseren en te bewerken. Firebug wordt gratis beschikbaar gesteld als open source software onder de BSD-licentie. Firebug werd oorspronkelijk ontwikkeld in 2006 door Joe Hewitt als plug-in voor Firefox. Joe Hewitt is een van de oorspronkelijke programmeurs van Firefox. Inmiddels wordt de ontwikkeling van Firebug bewaakt door de Firebug Working Group.

Firebug de plug-in en Firebug lite

In de begindagen van Firebug bestond er enkel de plug-in voor Firefox. Inmiddels is er ook een Firebug lite variant welke minder functionaliteit biedt, maar ook in andere browsers dan Firefox gebruikt kan worden.

Firebug de plug-in

Firebug is een plug-in die integreert met Firefox. Met Firebug kunnen gebruikers:

  • HTML en CSS code van webpagina’s inspecteren en aan passen. De resultaten van deze aanpassingen kunnen vervolgens direct bekeken worden in de webpagina. De aanpassen kunnen echter niet opgeslagen worden op de webserver.
  • CSS visualiseren zodat visueel duidelijk wordt hoe de verschillende elementen met elkaar samenhangen. Door met de muis over verschillende css elementen heen te rollen lichten deze elementen op in de webpagina en kan de gebruiker goed zien hoe deze elementen samenhangen.
  • Laadtijden voor webpagina’s op element niveau monitoren om zo de prestaties van de afzonderlijke elementen te identificeren. Op deze manier kunnen slecht presterende elementen geïdentificeerd worden en desnoods aangepast zodat de laadtijd van de gehele webpagina verbeterd kan worden.
  • JavaScript debuggen met de krachtige JavaScript debugger. Met deze debugger kunnen JavaScripts op bepaalde punten gestopt worden en kunnen de waardes van de verschillende variabelen op deze punten uitgelezen worden.

Firebug lite

Firebug lite heeft minder functionaliteit dan Firebug de plug-in. Het voordeel van Firebug lite is echter dat dit geen plug-in is, maar een JavaScript file die in meerdere browsers geladen kan worden. Op dit moment werkt Firebug lite met onder andere met Google Chrome, Internet Explorer en Safari.

De functies die voorlopig niet in Firebug lite zullen verschijnen, maar wel in de plug-in zitten zijn:

  • De JavaScript debugger
  • De mogelijkheid om laadtijden van webpagina’s te analyseren

Voor wie is Firebug

Firebug is bedoeld voor iedereen die iets met de ontwikkeling van webpagina’s doet. Dit kan zijn als je je eigen website beheert en deze wilt optimaliseren, maar kan ook zijn als je het werk van een webdeveloper wilt kunnen beoordelen of wilt kunnen bekijken wat het effect van bepaalde wijzigingen op de prestaties van een website zijn.

Bijdragen aan Firebug

In principe kan iedereen een bijdrage leveren aan Firebug. Er kunnen bijdrages geleverd worden aan de sourcecode van Firebug, maar ook aan de ondersteunende wikipagina’s voor Firebug of de vertalingen van Firebug. Meer informatie hierover vind je op de wiki van Firebug. Firebug wiki

Firebug downloaden

Je kunt Firebug de plug-in downloaden van de webpagina van Firebug: Firebug de plug-in downloaden. Om de plug-in te kunnen installeren moet je de plug-in downloaden met Firefox. De light versie kun je hier vinden Firebug lite downloaden. De lite versie van Firebug kun je downloaden met Firefox, maar ook met andere browsers zoals Google Chrome, Internet Explorer en Safari.