Categorieën in de Outlook Agenda: Snel overzicht

Inleiding

Als je je agenda in Outlook intensief gebruikt dan kan het al snel een ware brei van afspraken worden. Om toch in een oogopslag overzicht te krijgen heeft Outlook de mogelijkheid om dingen te categoriseren. In dit artikel uitleg over hoe de functie categoriseren van Outlook gebruikt kan worden.

Categoriseren

Eerst een korte uitleg over categoriseren. Deze functie houdt in dat met behulp van kleuren snel overzicht in je agenda kan krijgen. Om deze functie te gebruiken heeft Outlook een aantal standaard categorieën zoals Werk, Vakantie, Persoonlijk, Reizen etc. Hieronder zie je de categorieën die ik zelf heb ingesteld bij Outlook.

Zelf categorieën instellen

De voorgeprogrammeerde categorieën zijn te hernoemen naar je eigen keuzen. Er zijn ook nieuwe categorieën bij te maken. Hier uitleg hoe je de categorieën kunt hernoemen en nieuwe categorieën kunt aanmaken.

  1. Selecteer een afspraak in je agenda en klik hierop met rechtermuisknop.

  1. Klik op Alle Categorieën... onderaan dit menu. Je krijg nu dit scherm te zien:

Hier zie je een aantal dingen:

  • Links de categorieën zoals ze er nu in staan
  • Recht de mogelijkheden. Hier kun je een nieuwe categorie aanmaken, een bestaande categorie hernoemen of verwijderen en de kleur instellen.

In dit voorbeeld ga ik een nieuwe categorie aanmaken. Ik klik hiervoor op Nieuw.... Je krijg weer een nieuw scherm:

In dit scherm vul je de naam van de nieuwe categorie, de kleur en eventueel de sneltoets in. Mijn nieuwe categorie noem ik voor dit voorbeeld Test1. Met de kleur Rood.

Hierna klik op OK om terug te gaan naar het venster Kleurcategorieën. In dit venster staat nu de nieuwe categorie Test1 erbij.

Deze categorie staat nu ook aangevinkt. Als ik nu op OK klik dan krijgt mijn afspraak Voorbeeld de categorie Test1 met de kleur rood. Mijn agenda ziet er dan zo uit:

In het vervolg kan ik nu snel mijn Test1 categorie instellen door op een afspraak te klikken met de rechtermuisknop, naar Categoriseren te gaan en op Test1 te klikken.


Herhaal de bovenstaande stappen om je eigen categorieën in te stellen. Als je verschillende afspraken verschillende kleuren geeft dan krijg je snel overzicht. Zo is Werken bij mij geel en Studeren donkerblauw, zo weet ik snel wat wat is: ik hoef de tekst van de afspraak niet eens te lezen.

Relevant artikel

Artikel over automatisch opmaken van afspraken: Automatisch opmaken van afspraken