Budgetteren via Excel

Inleiding

Iedereen geeft geld uit. Ook krijgt iedereen geld binnen. Hoeveel je uitgeeft en hoeveel je binnen krijgt is echter niet altijd duidelijk. Veel mensen weten dan ook niet waar hun geld naartoe gaat. Wel weten ze dat ze aan het eind van de maand hun saldo positief moet zijn. In dit artikel geef ik tips over hoe je bewuster kunt omgaan met je geld.

Budgetteren

Allereerst: wat is budgetteren. Budgetteren is het bijhouden van je uitgaven en inkomksten. Zorgen dat je weet hoeveel geld je uitgeeft aan bepaalde zaken. Denk hierbij aan boodschappen, kleding, vakantiegeld, woonlasten etc. Ook het bijhouden van inkomsten is hierbij belangrijk: dit is de basis voor het uitgeven. Vaak weten mensen niet hoeveel geld ze ontvangen per maand uit verschillende bronnen als toeslagen, loon, subsidies etc. Wel is het belangrijk dit te weten!

Budgetteren via Excel

Excel is uitermate geschikt om alles makkelijk en overzichtelijk voor je bij te houden. Dit programma kan je een makkelijk overzicht geven van hoeveel je binnen krijgt per maand, hoeveel je denkt uit te geven en hoeveel je daadwerkelijk uitgeeft.

Het makkelijkst om dit bij te houden is het vaststellen van vaste bedragen voor vaste categorieën. Als je bijvoorbeeld weet dat je iedere maand ongeveer €150 aan boodschappen kwijt bent dan kan je dit als vast bedrag hanteren. Door je iedere maand aan dit bedrag te houden bespaar je in feite geld doordat je uitgaven vast staan in plaats van dat je impulsief koopt. Het impulsieve effect is niet meer aanwezig doordat je weet dat je je aan de €150 per maand moet houden. Voor andere categorieën is dit hetzelfde. Zo kan je erover denken om iedere maand €100 te sparen voor de vakantie. Als je dit in Excel verwerkt bij je vaste lasten dan kan je dit gemakkelijk iedere maand bijhouden. Ook weet je nu dat je iedere maand €100 apart zet voor de vakantie.

Het nut hiervan?

Veel mensen geven impulsief geld uit. Niets mis mee, totdat je opeens bij een betaling de beruchte waarschuwing krijgt: "Te laag saldo". Op dat moment heb je dus teveel uitgegeven. Doordat je alles "zomaar" doet raak je het overzicht van je geldzaken kwijt. Als je wilt voorkomen dat je dit weer overkomt dan raad ik aan dat je eens gaat nadenken over budgetteren.

Meer tips

Meer tips over budgetteren met Excel vind je op Geld op Orde en op de site Leerwiki-pagina Vakantieuitgaven

Links

Geld op Orde.com - Je Geldzaken Goed Geregeld!

MijnGeldWiki - Dé website voor je geldzaken!